Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lassítanák az Internetet – de csak picit

Kütyük

Lassítanák az Internetet – de csak picit

Óriási megtakarítások érhetők el, a felhasználók pedig valószínűleg észre sem vennék.

Valószínűleg senkinek sem kell elmagyarázni, milyen komoly energiafelhasználással rendelkeznek a számítógépek. Egy adatot azért érdemes felhozni a nagyságrend érzékeltetésére: az adatközpontokhoz szükséges áram megtermelése során annyi káros, üvegházhatást okozó gáz jut ki a légkörbe, mint amennyit Argentína és Hollandia együttesen kibocsát (a McKinsey & Co. és az Uptime Institute április tanulmánya szerint). Érdemes tehát foglalkozni az energiaspórolás témájával, és nem is csak a költségcsökkentés, hanem a környezetvédelem szempontjából is.

A tudományos témákkal foglalkozó New Scientist újságban nemrég megjelent egyik cikk szerint úgy lehetne visszafogni az energiafelhasználást, hogy az látványos hatással nem lenne az internetezők világhálós tapasztalataira. Az Intel és a Berkeley Egyetem közös kutatása szerint ugyanis ha az Internet gerincét adó hálózati elemeket hagyjuk a processzorokhoz hasonlóan pihenő üzemmódba kapcsolni, akkor akár 80 százalékos (!) megtakarítás is elérhető.

Természetesen a gerinchálózaton áthaladó információk nem olyan ritkák, hogy „csak úgy” alvó módba lehetne kapcsolni az eszközöket, ám forgalomszervezéssel elő lehet állítani ilyen „holtidőszakokat”. Ha ugyanis nem folyamatosan utaztatjuk az adatokat, hanem fürtözve, akkor olyan szünetek keletkeznek az adatfolyamban, amely idő alatt alacsony fogyasztási módba kapcsolhatók az eszközök. Ez persze hatással van az internetezés élményére, de ha csak ezredmásodpercekre iktatunk be adatszüneteket, akkor az a webböngészők számára még nem észlelhető késleltetést jelent csupán. Ezzel viszont az energiaköltségek közel felezhetők, állítja a tanulmány.

A New Scientist cikke kitért arra is, hogy a Microsoft Windows Live Messengerrel végzett tesztje során harmadával tudta csökkenni az energiafelhasználást. Ezt úgy érték el, hogy az aktív hálózati csatlakozásokat fürtözték, ahelyett, hogy minden elérhető szerveren keresztül „átengedték” volna.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés