Connect with us

Hirdetés

technokrata

Pánik Európában az Internet-szolgáltatás korlátozása miatt?

Kütyük

Pánik Európában az Internet-szolgáltatás korlátozása miatt?

Nagy-Britanniában szinte azonnal (és idegesen) reagáltak a szolgáltatók.

Egy hete írtunk arról, hogy a belga Internet-szolgáltatóknak fél éve maradt az illegális tartalmakat továbbító P2P adatforgalom szűrésére. Egy bírói döntés szerint ugyanis az ISP-k is felelőssé tehetők ezen időszak után a jogvédett zenék, filmek cseréjében; a távközlési cégeknek ezért filtereket kell alkalmazniuk. Ez az ítélet precedensértékű Európában, hiszen eddig sehol sem mondták ki egyetlen Internet-szolgáltató felelősségét sem felhasználói tevékenységéért. Az esetről bővebben itt.

Elkerülendő, hogy hasonló helyzetbe kerüljenek, egy, az Egyesült Királyság ISP-it képviselő csoport a döntés után szinte azonnal újra megerősítette, hogy a szolgáltatók nem tehetők felelőssé a hálózatukon keresztül zajló file-megosztásért a szigetországban. Danny Preiskel, a távközlési szektor vállalatait képviselő brit ügyvéd szerint hasonló ítélet nem várható egyhamar Nagy-Britanniában, és ha mégis hasonló perre kerülne sor, akkor a helyi ISP-k „ádáz ellenállást” tanúsítanának.

Aggodalomra ad ugyanakkor okot David Cameron brit konzervatív képviselő korábbi kijelentése. Cameron szerint, ha az Internet-szolgáltatók képesek eltávolítani a gyermekpornográfiát szervereikről, akkor arra is képeseknek kell lenniük, hogy a jogsértő anyagokat kiiktassák. Az ISP-ket tömörítő helyi szervezet szerint azonban két különböző dologról van szó – a pedofil tartalmak bűnügyi esetnek számítanak, a szerzői jogokat megsértő cselekmények azonban polgári (peres) eljárás alá tartoznak.

„Az Internet-szolgáltatóknak nem kellene a bíró és az esküdtszék szerepét eljátszania. Nem szeretnének, ha vállalati cenzúra jönne létre – bármilyen, az Internetet érintő cenzúrának csak a kormányzati szinten van létjogosultsága. Az ISP-k nem bűnüldöző szervek. Megértjük, hogy a szolgáltatók az Interneten zajló illegális aktivitás elleni harcban jelentős szerepet töltenek be [..], de nem mondanám, hogy mi vagyunk az Internet kapuinak őrzői. Az emberek felelősek a törvénytelen tartalmak megosztásáért.” – summázta a távközlési cégeket képviselő csoport szóvivője.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés