Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb csapás a file-cserére

Kütyük

Újabb csapás a file-cserére

A svájci és a belga rendőrség az Edonkey file-cserélő hálózatra mért komoly csapást a múlt héten.

Az MPA (Motion Picture Association) pár napja jelentette be, hogy a két európai ország rendőrségének fellépése komoly akadásokat okozhat a jogvédett anyagok illegális terjesztésében. A svájci hatóságok letartóztatták a peer to peer alapokon működő Edonkey hálózat legnagyobb site-jának, a Razorback2-nek az operátorát – a rendőrség a férfit saját otthonában vette őrizetbe, majd átkutatta a lakását, terhelő bizonyítékok után keresve. Ugyanebben az időben a belga rendőrség a site szervereit foglalta le egy Brüsszelhez közeli szerverhosting központban, Zaventemben.

Jogvédők szerint az online kalózkodás az egyik legfőbb oka a szellemi termékeket érintő eladások visszaesésének – ebben egy véleményen vannak a filmipart és a zenekiadókat tömörítő szervezetek. Tavaly például csak az Edonkey-t több mint 3 millió ember használta jogosulatlan file-cserére. Ezek az internetezők 100-200 szerver segítségével oszthatták meg egymás között (illegálisan) a jogvédett anyagokat. A legnépszerűbb, fent már említett Razorback2 durván 1 millió ember kíváncsiságát szolgálta ki.

A macska-egér játszma tehát tovább folytatódik, bár a sok erőfeszítés ellenére még mindig nem látszik, hogy bármi eredményt is hozna a zene- és a filmipar keménykedése. A felhasználók ugyanis egyszerűen egy másik szolgáltatásra „migrálnak”, ha a jogvédők által célkeresztbe vett szervezetek ellehetetlenülnek. Ez a folyamat a Napster beperlésével kezdődött, majd a Kazaa elleni jogi támadással teljesedett ki igazán. Vélhetően most sem lesz másképp – ha el tudják lehetetleníteni az állományok letöltését nem, csak az azok megtalálását lehetővé tevő szerverek, azaz az Edonkey működését, a kalózkodás akkor sem áll le. Csak alternatív utakat talál.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés