Connect with us

Hirdetés

technokrata

Csaknem feleződött a postai csekkes befizetések száma

LifeStyle

Csaknem feleződött a postai csekkes befizetések száma

Kép: Magyar Posta Zrt.

Csaknem feleződött a postai csekkes befizetések száma

A befizetések már csak alig fél százaléka érkezik készpénzben, a postai csekkes befizetések aránya pedig 2018-ban az előző évi 55%-ról 33%-ra mérséklődött. A banki átutalások aránya viszont átlépte a 66%-ot – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja, az EOS Csoport több százezer, 2018-ban Magyarországon kezelt fedezetlen ügyet vizsgált meg kutatásában.

Az eredmények azt mutatják, hogy Budapesten a legnagyobb a készpénzes befizetések aránya, azonban itt is csak a befizetések 2,8%-a történik ilyen módon, ez az arány minden más megyében messze 1% alatt van. Az átutalások aránya 2017-hez képest tavaly 42%-ról 66%-ra emelkedett országos szinten a postai csekkek rovására (55%-ról 33%-ra csökkent). 

A tartozás átvételét követő első befizetések időpontját tekintve tavalyhoz hasonlóan továbbra is a banki követeléseket fizetik ki először, utána a telekommunikációs számlákat, és legkésőbb a közüzemi elmaradást.

„Az okostelefonok és az internet már olyan mélyen beágyazódott a különböző társadalmi csoportok mindennapi életébe, hogy sok esetben már fontosabbnak tartják a telekommunikációs szolgáltatásokat, mint az alapvető közüzemi ellátást. Bár a tavalyi kutatásunk során ezt a trendet főleg a 20-40 évesek között figyeltük meg, idén már minden korcsoportban jellemző”

– mondta el Kraszna Tamás, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési osztályának vezetője.

Fontos megjegyezni, hogy az adós minél később kezd el egy tartozást törleszteni, annál nagyobb terheket kénytelen viselni vele kapcsolatban.

Ha egy 100.000 forintos banki tartozást veszünk példának, amely évente 10% körüli késedelmi kamattal gyarapszik, úgy megközelítőleg a következő költségekkel kell számolni egy éves késedelem esetén:
+ 10.000,- késedelmi kamat
+ 5.000,- fizetési meghagyás díja
+ 5.000,- ehhez tartozó jogtanácsosi munkadíj
+ 5.000,- végrehajtás díja
+ 4.000,- ehhez tartozó jogtanácsosi munkadíj
+ 16.800,- végrehajtót megillető behajtási jutalék
+ 8.500,- helyszíni eljárás díja
Összesen: 154.300 forint, amely az alapkövetelés több mint másfélszerese. 

unnamed-3

„Mind a követelés kezelőjének, mind az adósnak közös érdeke, hogy a tartozásokat minél egyszerűbben, és mindkét fél által elfogadható megoldással rendezzék. A fenti példán is látható, hogy a fennálló jogos követelés esetén a késedelem kifejezetten drága tud lenni az adós számára, ezért javasoljuk a mielőbbi kapcsolatfelvételt a követelés tulajdonosával. Fontos megjegyezni, hogy egy kintlévőség-kezelő vállalatnak van mozgástere akár a könnyítések területén is – lehetőség van többek között közösen kialakított feltételekkel részletfizetést biztosítani a törlesztések során”

– tette hozzá Kraszna Tamás.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés