Connect with us

Hirdetés

technokrata

Attól, hogy nem magázódik valaki, még lehet tisztelettudó

LifeStyle

Attól, hogy nem magázódik valaki, még lehet tisztelettudó

Kép: Wow Amazing

Attól, hogy nem magázódik valaki, még lehet tisztelettudó

10 magyarból 9-nek volt már kellemetlen

Szinte minden magyarnak meggyűlt már a baja a tegeződés, magázódás intézményével, a legtöbb kínos emlék leginkább fiatal korban „jön létre” – derült ki az NRC által az apartman.hu megbízásából készült kutatásból.

A szállóvendégek és szállásadók kommunikációját vizsgáló felmérés szerint a magyarok harmada el is törölné, a többség pedig a könnyebb és felszabadultabb párbeszédet biztosító tegeződésre térne át.

Okozott-e már Önnek valaha kínos pillanatot az, hogy nem tudta, tegezzen vagy magázzon valakit – tette fel a kérdést az apartman.hu megbízásából az NRC piackutató. A válaszok alapján úgy tűnik, hogy bizony szinte mindannyiunknak: a 18-59 éves korosztály 86 százaléka tud visszaidézni legalább egy rendkívül kellemetlen pillanatot. Az apartman.hu a kutatásban arra is rákérdezett, hogy vajon okkal érzi-e a magyarok többsége kínosnak ezt a szituációt.

Úgy tűnik, hogy igen, hiszen nagyjából minden második magyart zavarja, ha ismeretlenek tegezés helyett magázzák, vagy éppen fordítva, vagyis nagy az esély arra, hogy nem találjuk el egy ismeretlen honpolgár megszólításakor alkalmazandó formulát

– mondta Kolma Kornél, az apartman.hu oldal vezetője.

Mindezek után adja magát a kérdés, hogy vajon eltörölnék-e a magyarok a tegeződés, magázódás intézményét, s ha igen, akkor melyikre térnének át.

A szinte mindannyiunk által átélt kellemetlenségek ellenére a válaszadók fele szerint minden jó úgy, ahogy most van. A magyarok harmada ugyanakkor véget vetne a kétféle megszólításnak, 16 százaléknak pedig nincs a téma kapcsán egyértelmű véleménye, nem tudja, mi lenne a helyes irány

– tette hozzá Kolma Kornél. Habár az előbb felvázolt megállapítások általánosan jellemzőek, a tegeződéspártiak aránya valamivel magasabb a középfokú végzettséggel rendelkezőknél, a 40-49 éveseknél, az elváltaknál, valamint a hölgyek körében.

Az apartman.hu kutatásában arra is kereste a választ, milyen gondolatok társítunk a kétféle megszólításhoz. Az első szó, ami a többség eszébe jut a magázódásról, az a tisztelet, de többen kapcsolják a szóhoz az idős(ebb) kort, illetve a távolságtartást is. A kínos helyzetek, a magázódás nehézsége csak nagyon kis (1% körüli) arányban jelenik meg a spontán asszociációk között. A 18-59 éves hazai lakosság szerint egyébként a tegezés nagy előnye lenne, hogy könnyebbé, felszabadultabbá tehetne a magyarok kommunikációját (főként a fiatalok szerint), azonban több mint a válaszadók fele gondolja, hogy egy idős ember tegezése udvariatlanság. Az apartman.hu által a szállóvendégek és szállásadók kommunikációja kapcsán készült kutatásból az rajzolódik ki, hogy funkcionálisan nem hiányzik a magázódás: nem mondjuk, hogy nehezebb lenne kifejezni a tiszteletet vagy udvariasnak lenni magázódás nélkül. Vagyis inkább a hagyomány tisztelete indokolja, hogy mégis ragaszkodunk hozzá.

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés