Connect with us

technokrata

Nem csak mobilból, sörből is több fogyott tavaly!

Portre_Schillinger Attila

LifeStyle

Nem csak mobilból, sörből is több fogyott tavaly!

Végre van minek örülni!

2015-ben 4%-kal növekedett a söripar hazai értékesítése. Tovább nyílt a sörpiaci olló. Erősödött a prémium és szuper prémium sörök forgalma, ugyanakkor folytatódott az olcsó, gazdaságos árkategóriájú sörök térnyerése. Hét százalékkal nőtt a söripar adó és járulékbefizetése, amely meghaladta a 71 milliárd forintot.

A tavalyi 41 kánikulai nap, amely duplája a megszokottnak, jót tett a sörszezonnak. A Magyar Sörgyártók Szövetsége által közölt sörpiaci mutatók szerint 2015-ben összesen 6,5 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai sörgyártó: a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt, valamint a tavaly első ízben adatokat szolgáltató Carlsberg Hungary Kft. A sörgyárak belföldi értékesítése meghaladta a 6,1 millió hektolitert, ami 4%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest. Tovább erősödött a prémium kategóriájú sörök forgalma. A szuper prémium 12%-kal, míg a prémium szegmens 10%-kal nőtt. Folytatódó trend maradt a gazdaságos árkategória erősödése, tavaly 8%-os mértékben. A középkategóriás termékek forgalma 3%-kal volt kevesebb a 2014. évinél. Valamelyest, mintegy 3%-kal visszaesett az ízesített sörök forgalma és jócskán, 42%-kal csökkent az alkoholmentes sörök értékesítése.

Portre_Schillinger Attila

Növekvő forgalom mellett megugrottak az iparág adó és járulékbefizetései is. A söripari cégek 12%-kal több általános forgalmi adót és 4%-kal több jövedéki adót fizettek be tavaly, mint 2014-ben. Környezetvédelmi termékdíjból is csaknem 1 milliárd forinttal több folyt be a központi költségvetésbe.  „Ami jó a sörpiacnak, az jó a költségvetésnek is. Ha nem romlanak a szabályozási feltételek és a piaci környezet, akkor, egy kis jó idővel megtámogatva jól fogy a sör és jól jár a kincstár is” – mondta dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetsége igazgatója. Az elmúlt tíz évben a sör jövedéki adóterhelése 70%-kal nőtt, míg átlagos relatív, inflációtól szűrt ára 2000 óta nem változott. A legutóbbi, 2013-as jövedéki adó emelés több évre visszavetette a piac forgalmát. „Az idén jelentős sportesemények lesznek, és ha minden igaz, egy újabb meleg nyár elé nézünk. Valamit behozhatunk abból a versenyképességi hátrányból, amelybe a hazai söripar az elmúlt évtizedben került” – tette hozzá az igazgató.

A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem bíz mindent az időjárásra. Idén folytatódik a sörpiac bővítésére és a sörkultúra elmélyítésére irányuló fogyasztói kampányuk, a Sör mi több, amelyben több ízben összefogva a kisüzemi sörfőzdékkel, új oldalairól ismertetik meg a sört.  Középpontban marad a sör és a modern magyar gasztronómia kapcsolata, de bemutatkoznak a sör alapanyagai is és foglalkoznak majd a hölgyfogyasztókkal és az ő fogyasztási szokásaikkal is.

A söripar mintegy 1700 főt foglalkoztat, valamint közvetetten, beszállítóin és kereskedelmi, vendéglátó, valamint logisztikai partnerein keresztül további 25.000 munkahelyet tart fenn.

A sörgyártók tavaly is csúcsra járatták az önkéntesen kiépített csomagolás visszagyűjtő programjaikat. Betétdíj ellenében a sörösüvegek több mint 90%-át váltották vissza a fogyasztók. A kereskedelmi egységekbe országosan kihelyezett 190 visszaváltó automatával pedig mintegy 100 millió alumínium dobozt hasznosítottak újra.Szólj hozzá!

További LifeStyle

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd