Connect with us

technokrata

Százszor gyorsabb lehet a jövő WiFi-je!

lifi-wifi-velmenni-li-fi-haas

LifeStyle

Százszor gyorsabb lehet a jövő WiFi-je!

A fény alapú WiFi-t most tesztelik és biztatóak az eredmények.

A legújabb technológiáknak köszönhetően a kutatók egy olyan drótnélküli hálózati megoldáson dolgoznak, mely hasonlóan működne, mint a WiFi, csak látható fény segítségével terjedne az információ.

Ezzel a módszerrel egy elképesztő sebességű, 224 gigabit/másodperces adatátvitel sikerült elérniük, igaz laboratóriumban. Ez azt jelenti, hogy a Li-Fi-vel a Full HD formátumban lévő összes Jóbarátok évad, ami 520 gigabyte, nagyjából 3 másodperc alatt letölthető lenne!

f7bb2c56941520f6a046f70629aa0e8c

Már élő környezetben is tesztelték az újdonságot, és akkor jóval kevesebb, de még mindig igen gyors, 1 gigabit per másodpercet tudtak produkálni Észtország fővárosában, Tallinban. Ne becsüljük le ez az eredményt sem, mert ez is 100-szor gyorsabb, mint egy átlagos WiFi.

A fény alapú adatforgalmat még 2011-ben Harald Haas, az Edinburgh Egyetem professzora találta fel. Állítása szerint egy led fénye több adatot képes sugározni, mint egy mobil-torony.

A fény frekvenciatartománya 400 és 800 terahertz között használható adatátvitelre. Továbbá a lednek hihetetlenül gyorsan kell ki-bekapcsolnia, ezzel továbbítani a biteket. Ezt már annyira gyors, hogy szabad szemmel nem érzékelhető a villódzás. Előnye és hátránya is a technológiának, hogy falakon keresztül nem hatol át. Előny, mert lehallgatni nem lehet kívülről, hátránya, hogy így minden szobába kell, egy nagyobb lakásban.

A technológia jövője igen biztató, mivel millió lámpa található szerte a világban, ami már használható lesz adatközlésre is.

 

Forrás: Index.huSzólj hozzá!

További LifeStyle

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák