Connect with us

technokrata

Egyre többet mond el rólunk saját ujjlenyomatunk

LifeStyle

Egyre többet mond el rólunk saját ujjlenyomatunk

Nem várt felfedezést tettek a kutatók.

Míg eddig a helyszíni nyomozásokon csak az ujjlenyomatok mintájával dolgoztak, most már az is szinte azonnal eldönthető, hogy férfi vagy nő hagyta ott a nyomot.

Egy új tanulmányban Jan Halamek (State University of New York) arról számolt be, hogy az ujjlenyomatok zsírnyomát megvizsgálva, az aminosavakból megállapítható a tulajdonos neme. Ehhez tehát nincs szükség a lenyomat mintájának elemzésére, és nem kell összevetni egy adatbázissal a talált lenyomatot.

A módszer egyelőre tesztelés alatt van, így a szakértők még nem használhatják terepen, de már nem kell sokat várni ahhoz, hogy hasznos információkat szinte azonnal kinyerhessenek a helyszínen.

Halam emellett dolgozik egy olyan készüléken is, mely egy kisebb vérmintából is képes szinte azonnal adatokat kinyerni például, hogy a tulajdonosa milyen etnikumba tartozik vagy milyen idős. Ezáltal teljesen megváltozhat a nyomozás menete, hiszen igaz a valós DNS és ujjlenyomat vizsgálatokra így is várni kell, a helyszíni elemzések sokkal olcsóbbak és gyorsabbak.

Forrás: The New York Times via IndexSzólj hozzá!

További LifeStyle

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák