Connect with us

Hirdetés

technokrata

Aláírta a menekültek befogadásáról szóló megállapodást Szlovákia és Ausztria

LifeStyle

Aláírta a menekültek befogadásáról szóló megállapodást Szlovákia és Ausztria

Szlovákia és Ausztria belügyminiszterei kedden Bécsben aláírták azt az államközi megállapodást, amelynek értelmében Szlovákiában helyeznek el ötszáz, eddig Ausztriában tartózkodó bevándorlót.

Johanna Mikl-Leitner, az osztrák belügyi tárca vezetője szlovák kollégájával, Robert Kalinákkal írta alá az egyezményt, amely szerint még júliusban ötven, augusztusban kétszáz és szeptemberben további kétszázötven migránst helyeznek át Ausztriából a magyar-szlovák határon fekvő Bősre (Gabcikovo), egy egyetemi épületbe. A megállapodást szükség esetén több évvel is meghosszabbíthatják.

A tervek szerint Szlovákia az elhelyezés, az ellátás és a takarítás költségeit, valamint a villany-, a gáz- és a vízfogyasztást is állja. Továbbá irodahelyiségeket bocsát a szociális munkások rendelkezésére, és jogi tanácsadást biztosít. Ausztria pedig egyebek között az orvosi ellátás és a biztonsági szolgálat biztosításával járul hozzá a befogadóhely működtetéséhez.

Mikl-Leitner az aláírást követően úgy nyilatkozott, hogy a megkötött megállapodás Ausztria számára egy kis könnyebbséget jelent, de jól mutatja Szlovákia szolidaritását a kérdésben. A miniszter korábbi nyilatkozatai szerint kis lépés történt ugyan, de jelzésértéke van.

Robert Kalinák a közös sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Ausztria csaknem tíz évvel ezelőtt, a schengeni csatlakozáskor segített rajtuk, most ezt szeretnék viszonozni.

Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: összességében Ausztria számára így költségtakarékosabb lesz az elhelyezés. Konkrét összegekről azonban sem ő, sem szlovák kollégája nem beszélt.

A bősi lakosok tiltakoztak a menekültek elhelyezése ellen. A legújabb információk szerint az ötezer lelkes községben már több mint háromezer tiltakozó aláírás gyűlt össze. A környéken lakók leginkább a terjedő betegségektől és a terroristaveszélytől tartanak.

A polgármester, Fenes Iván korábban a lakosokhoz intézett nyílt levélben leszögezte, hogy Bős vezetése a múltbeli tapasztalatok és a jelenlegi világméretű gondok alapján elhatárolódik a kormány tervétől, hogy a községben menekülttábort hozzanak létre. A levél szerint minden rendelkezésre álló eszközzel megpróbálják majd megakadályozni a tábor létrehozását. Az Új Szó című, magyar nyelvű szlovákiai naplap internetes kiadása Fenes Ivánra hivatkozva múlt héten azt írta, hogy a képviselőtestületi határozat szerint augusztus 2-án helyi népszavazás is lesz az ügyben.

A Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) elismerően szólt az egyezségről, és az európai szolidaritás példájának nevezte az együttműködést.

Az osztrák segélyszervezetek kritikusan fogadták a megállapodást. Az Amnesty International ausztriai szervezetének főtitkára, Heinz Patzelt szánalmasnak és groteszknek nevezte azt, és arról beszélt, hogy a menekülteket nem lehet “csomagmegőrzőbe” adni. Szerinte Ausztria minden oda érkező migránst emberhez méltó körülmények között tudna elhelyezni. A Caritas főtitkára, Bernd Wachter elmondta: ugyan örömmel fogad minden olyan kezdeményezést, amely megakadályozza, hogy az ausztriai Traiskirchenben a menekülteknek a szabad ég alatt kelljen aludniuk, a mostani megállapodással létrejött helyzetet azonban nem tekinti fenntartható állapotnak.

Az osztrák lapok is kritizálták a megállapodást. A Die Presse című napilap egy korábbi írásában emlékeztetett arra, hogy június végén a pozsonyi törvényhozás az unió kötelező menekültkvótáit elutasító határozatot hagyott jóvá. Az újság másik korábbi vezércikke szerint következetlenség az osztrák belügyminiszter részéről, hogy a Szlovákiával kötött megállapodást hősies segítőkészségként dicséri, és jelzésértékű szolidaritásként értékeli. “Még itt csengenek Robert Fico szlovák miniszterelnök szavai” arról, hogy mit kezdjen országa azzal, ami Líbiában, Irakban vagy Szíriában történik – jegyezte meg a szerző. A fő kérdés szerinte az, hogy hosszú távon mit üzen az együttműködés. A Der Standard című osztrák lap korábbi számának kommentárja szerint az osztrák belügyminisztériumnak inkább az a fontos, hogy pozitív szalagcímeket lásson, és elterelje a figyelmet azokról gondokról, amelyeket a tárca nem képes megoldani.

Tavaly 28 ezer menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, ezekből kilencezret fogadtak el. A külügyminisztérium legújabb számítása szerint idén 80 ezer kérelem benyújtása várható, és csaknem 30 ezret el is fogadnak majd.

Forrás: MTI



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés