Connect with us

Hirdetés

technokrata

30 éves a világ első tömeggyártású laptopja

LifeStyle

30 éves a világ első tömeggyártású laptopja

1985 áprilisában a Toshiba bemutatta a világ első sorozatban gyártott laptopját, a T1100-as modellt, és ezzel megalapozta a hordozható számítógépek rohamos elterjedését. Ma már egyáltalán nem meglepő, ha egy háztartásban a számos gép mellett egy notebook is megtalálható.

A laptopvásárlás manapság teljesen hétköznapi dolog, bár néha nem egyszerű a sokféle kapható modell és a számos fejlett funkció között megtalálni a legmegfelelőbbet az üzletek polcain vagy a virtuális boltokban. A nyolcvanas évek végéig a számítógépek elsősorban asztali eszközök voltak, a felhasználók kizárólag helyhez kötötten tudták tevékenységüket végezni.

A 30 évvel ezelőtti április a cseresznyefák mellett egy iparág virágzását is magával hozta. A széles körben használható mobil számítástechnika azon a tavaszon kezdett fejlődni, amikor a Toshiba bemutatta T1100-as modelljét az európai piacon.

T1000-2 copy-white

A Toshiba T1100-ban, a világ első, nagy sorozatban gyártott notebookjában még nem volt merevlemezes meghajtó, csak flopi, így az adatok beolvasása 3,5 hüvelykes flopilemezekről történt. A gépbe 4,77 MHz-es Intel 80C88 processzort és a kor technológiai színvonalához mérten kiváló minőségű, monokróm, 640×200-as felbontású LCD kijelzőt építettek.

Annak ellenére, hogy a számítógép DOS operációs rendszerét flopiról kellett minden bekapcsoláskor a memóriába tölteni, a Toshiba elsőszülöttje egy táskában vagy hátizsákban is elfért, és úgy tervezték, hogy viszonylag könnyen hordozható legyen: a tömege 4,1 kg volt. Az ólom-savas akkumulátorral felszerelt laptop üzemideje egyszeri feltöltéssel mintegy 8 óra volt. Egy manapság már általánosan használt funkcióval is ellátták: a munkafolyamat megszakítható volt, és nem kellett a folytatáskor az operációs rendszert ismét betölteni.

A hordozható számítógépek piacán történt úttörő lépést később a felhasználói piac kialakulása követte, és így az információtechnológiai iparág egyik meghatározó eleme lett. A felhasználók számára a T1100 egyszerű hordozhatósága különösen fontos volt, így már az első évben 10 000-nél is többet értékesítettek ebből a számítógépből – legtöbbjét az európai piacon.

Toshiba_T1100_In_Betrieb

Egy évvel később a Toshiba bemutatta T3100-as modelljét, mely már beépített merevlemezes meghajtót is tartalmazott, és a processzor teljesítménye akkora volt, amit korábban csak asztali számítógépek tudtak nyújtani. Ezen eredmények után a Toshiba tovább bővítette hordozható számítógépeinek kínálatát, és elkezdte eszközei értékesítését Japánban,valamint az Egyesült Államokban is. A Toshiba fejlesztései nyomán a hordozható számítógépek, illetve az ezekhez fejlesztett alkatrészek világpiaca növekedésnek indult. Az iparág rendületlen fejlődésének vagyunk tanúi ma is.

T3100-2 copy-white

Első az első között

A Toshiba első IBM-kompatibilis számítógépének fejlesztését 1984-ben kezdte el. Ezek a gépek akkoriban az asztali számítógépek szabványának számítottak.

Az 1985-ben Európában bemutatott T1100-as modellt azonnal nagy érdeklődés fogadta. A T1100-at kiváló minőségű LCD kijelzővel és 3,5 hüvelykes flopimeghajtóval látták el. Az újonnan kifejlesztett speciális szoftver segítségével az akkumulátor üzemideje 8 óra körül volt. Mindezekkel együtt a számítógép egyszerűen hordozható volt, hiszen tömege „mindössze” 4,1 kg-ot ért el.



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés