Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Voiceless nyerte a Nikon Európai Filmfesztivál fődíját

LifeStyle

A Voiceless nyerte a Nikon Európai Filmfesztivál fődíját

A Nikon ünnepélyes keretek között a mai napon jelentette be a Nikon Európai Filmfesztivál győzteseit.

A Fesztivált a Raindance független filmgyártó szervezet, valamint a pályafutása során számos díjjal jutalmazott olasz színész-rendezőnő, Asia Argento védnökségével rendezték meg. „Voiceless – Stop the Bullies” (Némaság – állítsátok meg az erőszakot!) című alkotásával az Egyesült Királyságot képviselő Jagjeet Singh nyerte el a fesztivál fődíját. Nyereménye egy Nikon D810-es filmkészítő szett, valamint 2015 májusában a Cannes-i filmfesztiválra szóló egyhetes kapcsolatépítő szakmai út lesz, amelynek minden költségét fedezik.

A Rómában megtartott végső értékelés során az Európa számos pontjáról kezdő filmkészítők által beadott, 300-nál is több rövidfilmes pályamű közül a zsűri Jagjeet Singh „Voiceless – Stop the Bullies” című alkotását választotta ki a Fesztivál fődíjának nyerteseként. A markánsan erőszakellenes üzenetet közvetítő filmmel kapcsolatban a zsűri dicséretében a merész technikai megoldások lenyűgöző elbeszélésmóddal való elegyítésének képességét emelte ki. A zsűri a többi kategóriában az alábbi győzteseket hirdette ki:

  • „Best Narrative” (legjobb történet) – ‘Frame of Reference’ (A hivatkozás kerete), Joel Jonsson és Christian Gardo, Svédország
  • „Technical Excellence” (kiváló technikai megoldás) – „Powerless” (Tehetetlen),
    Martin Taube, Svédország
  • „Best Student Entry” (legjobb tanulói pályázat) – ‘L’amour’ (Szerelem), Camille Van Wessem, Cseh Köztársaság

A Fesztiválközpontba érkező tetszésnyilvánítások („lájkok”) és megosztások száma alapján győztest hirdettek továbbá a „Best Film as voted for by the Public” (a legtöbb közönségszavazatot kapott film) kategóriában is – ezt a díjat „Greenwoodo” (Zöldvudu) című alkotásával a Szerbiát képviselő Marko Kovac kapta.

A Nikon Európai Filmfesztiválon amatőrök és hivatásos filmesek egyaránt részt vehettek, feladatuk egy legfeljebb 140 másodperces rövidfilm készítése volt, amelynek témája: „A Different Perspective”, azaz Más nézőpont. A nevezőket kértük, hogy olyan perspektívát mutassanak a témán belül, amely egyesíti a témával kapcsolatos saját álláspontjukat, az elmondott történethez való viszonyukat, valamint magát azt a helyet, ahonnan a kérdéses jelenséget megfigyelik.

A Nikon Európai Filmfesztivál fővédnökének és zsűri elnökének szerepét egyaránt betöltő színész-rendezőnő, Asia Argento a következőket mondta:

„Teljesen lenyűgözött bennünket a beadott pályaművek rendkívül magas színvonala. Az általunk látott filmek mindegyike egészen egyedülálló volt a maga nemében, és különösen nagy benyomást tett ránk az, hogy a pályázók miként értelmezték a „Más nézőpont” témáját. Az amatőr filmesek által benyújtott munkák minősége ugyanakkor arról is tanúskodik, hogy a technológiai fejlődés minden eddiginél nagyobb embercsoport számára tette elérhetővé a filmkészítést. Örömömre szolgál, hogy a Nikon központi szerepet vállal abban, hogy lehetővé tegye mindezt az ambiciózus művészek számára Európában csakúgy, mint az egész világon.”

Kategóriák és díjak

A fődíj nyertese egy Nikon D810-es filmkészítő készletet, valamint egy egyhetes kapcsolatépítő szakmai utat kap a 2015 májusában megrendezendő Cannes-i filmfesztiválra mint a Raindance tiszteletbeli vendége. Az utazás minden költségét a szervezők fizetik.

A „Best Narrative”, illetve a „Technical Excellence” alkategóriák két nyertese egy-egy Nikon D750-es filmkészítő szettet nyer és 3000 euró pénzjutalomban részesül, a „Best Student Entry” nyertesét pedig egy Nikon D750-es filmkészítő készlet és 2000 euró pénzjutalom illeti meg.

A „Best Film as Voted for by the Public” készítője pedig egy Nikon D750-es filmkészítő szett boldog tulajdonosa lesz.



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés