Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Voiceless nyerte a Nikon Európai Filmfesztivál fődíját

LifeStyle

A Voiceless nyerte a Nikon Európai Filmfesztivál fődíját

A Nikon ünnepélyes keretek között a mai napon jelentette be a Nikon Európai Filmfesztivál győzteseit.

A Fesztivált a Raindance független filmgyártó szervezet, valamint a pályafutása során számos díjjal jutalmazott olasz színész-rendezőnő, Asia Argento védnökségével rendezték meg. „Voiceless – Stop the Bullies” (Némaság – állítsátok meg az erőszakot!) című alkotásával az Egyesült Királyságot képviselő Jagjeet Singh nyerte el a fesztivál fődíját. Nyereménye egy Nikon D810-es filmkészítő szett, valamint 2015 májusában a Cannes-i filmfesztiválra szóló egyhetes kapcsolatépítő szakmai út lesz, amelynek minden költségét fedezik.

A Rómában megtartott végső értékelés során az Európa számos pontjáról kezdő filmkészítők által beadott, 300-nál is több rövidfilmes pályamű közül a zsűri Jagjeet Singh „Voiceless – Stop the Bullies” című alkotását választotta ki a Fesztivál fődíjának nyerteseként. A markánsan erőszakellenes üzenetet közvetítő filmmel kapcsolatban a zsűri dicséretében a merész technikai megoldások lenyűgöző elbeszélésmóddal való elegyítésének képességét emelte ki. A zsűri a többi kategóriában az alábbi győzteseket hirdette ki:

  • „Best Narrative” (legjobb történet) – ‘Frame of Reference’ (A hivatkozás kerete), Joel Jonsson és Christian Gardo, Svédország
  • „Technical Excellence” (kiváló technikai megoldás) – „Powerless” (Tehetetlen),
    Martin Taube, Svédország
  • „Best Student Entry” (legjobb tanulói pályázat) – ‘L’amour’ (Szerelem), Camille Van Wessem, Cseh Köztársaság

A Fesztiválközpontba érkező tetszésnyilvánítások („lájkok”) és megosztások száma alapján győztest hirdettek továbbá a „Best Film as voted for by the Public” (a legtöbb közönségszavazatot kapott film) kategóriában is – ezt a díjat „Greenwoodo” (Zöldvudu) című alkotásával a Szerbiát képviselő Marko Kovac kapta.

A Nikon Európai Filmfesztiválon amatőrök és hivatásos filmesek egyaránt részt vehettek, feladatuk egy legfeljebb 140 másodperces rövidfilm készítése volt, amelynek témája: „A Different Perspective”, azaz Más nézőpont. A nevezőket kértük, hogy olyan perspektívát mutassanak a témán belül, amely egyesíti a témával kapcsolatos saját álláspontjukat, az elmondott történethez való viszonyukat, valamint magát azt a helyet, ahonnan a kérdéses jelenséget megfigyelik.

A Nikon Európai Filmfesztivál fővédnökének és zsűri elnökének szerepét egyaránt betöltő színész-rendezőnő, Asia Argento a következőket mondta:

„Teljesen lenyűgözött bennünket a beadott pályaművek rendkívül magas színvonala. Az általunk látott filmek mindegyike egészen egyedülálló volt a maga nemében, és különösen nagy benyomást tett ránk az, hogy a pályázók miként értelmezték a „Más nézőpont” témáját. Az amatőr filmesek által benyújtott munkák minősége ugyanakkor arról is tanúskodik, hogy a technológiai fejlődés minden eddiginél nagyobb embercsoport számára tette elérhetővé a filmkészítést. Örömömre szolgál, hogy a Nikon központi szerepet vállal abban, hogy lehetővé tegye mindezt az ambiciózus művészek számára Európában csakúgy, mint az egész világon.”

Kategóriák és díjak

A fődíj nyertese egy Nikon D810-es filmkészítő készletet, valamint egy egyhetes kapcsolatépítő szakmai utat kap a 2015 májusában megrendezendő Cannes-i filmfesztiválra mint a Raindance tiszteletbeli vendége. Az utazás minden költségét a szervezők fizetik.

A „Best Narrative”, illetve a „Technical Excellence” alkategóriák két nyertese egy-egy Nikon D750-es filmkészítő szettet nyer és 3000 euró pénzjutalomban részesül, a „Best Student Entry” nyertesét pedig egy Nikon D750-es filmkészítő készlet és 2000 euró pénzjutalom illeti meg.

A „Best Film as Voted for by the Public” készítője pedig egy Nikon D750-es filmkészítő szett boldog tulajdonosa lesz.



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés