Connect with us

technokrata

Az NJSZT segít az erdélyi magyaroknak

LifeStyle

Az NJSZT segít az erdélyi magyaroknak

Folytatódik az együttműködés a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a romániai ECDL iroda között. Az elmúlt év őszétől a két nemzeti ECDL iroda együttműködésének köszönhetően lehetővé vált, hogy az Erdélyben működő számos akkreditált vizsgaközpontban újra lehessen magyar nyelven is ECDL vizsgát tenni. Ehhez az NJSZT a romániai automata vizsgarendszer feladatait fordította, lektorálta és tesztelte.

„Jelenleg a rendszer további fejlesztése, a vizsgára felkészítő gyakorlótesztek véglegesítése zajlik. Társaságunk mindezt a határon túl élő magyarság érdekében, térítésmentesen végezte, illetve végzi, hogy a digitális írástudás nemzetközi tanúsítványának megszerzése határainkon túl se ütközzön nyelvi akadályokba” – nyilatkozta Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója.

A segítség azért is nagyon fontos, mert akinek ECDL bizonyítványa van, az 150 országban létező standard követelményeknek megfelelően rendelkezik az informatikai írástudáshoz szükséges alapvető ismeretekkel. Ráadásul, aki az ECDL rendszerbe bekerül, az alapmodulokon túl további kapcsolódó témákban is jártasságot és nemzetközi tanúsítványt szerezhet. Ilyen például az elektronikus aláírás, az IT biztonság, vagy a képszerkesztés és a webszerkesztés témája is.

Hazánkban az ECDL tananyagot megtanulni és levizsgázni az ország több mint 300 akkreditált vizsgaközpontjainak bármelyikében lehet. Aki úgy érzi, hogy elegendő tudással rendelkezik, az tanfolyam nélkül is vizsgát tehet. Az előzetes tudásméréshez a vizsgarendszert Magyarországon működtető NJSZT honlapján ingyenesen letölthetővé tette a valamennyi vizsgapéldát tartalmazó ECDL vizsgapéldatárat, az elektronikus aláírás modulhoz ingyenes jegyzetet is – tette hozzá Alföldi István.

Az ECDL finn ötlet alapján 1996. óta létezik. Az ECDL gyártófüggetlen, minőségbiztosított, decentralizált módon megszerezhető és világszerte kellőképpen elterjedt, ezáltal az egyetlen, amely minden szempontból megfelel az EU e-Europe akcióterveknek. A bizonyítványt az EU csaknem valamennyi kormánya elismeri. 1997-98 ban vezette be, honosította meg a társaság az ECDL-t Magyarországon, s azóta több száz intézmény, szervezet segítségével több, mint félmillióan, azaz az ország lakosságának öt százaléka szerezte meg a bizonyítványt. Ezzel a penetrációval a világ első nyolc állama között van hazánk.

 Szólj hozzá!

További LifeStyle

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő