Connect with us

technokrata

Nem panaszkodhatunk, hogy kevés a fizetett szabadságunk

LifeStyle

Nem panaszkodhatunk, hogy kevés a fizetett szabadságunk

Magyarországon 2015 második hetén 6 munkanappal szembesülnek a munkavállalók, ám több alternatív lehetőség is kínálkozik az irodai munkavégzés helyett. Az év első szombati munkanapja január 10-ére esik.

A pihenésre fordítható idő szempontjából a magyarok viszonylag jó helyzetben vannak, hiszen a kezdő munkavállalók 20 fizetett szabadnappal számolhatnak, míg például Kanadában mindössze 10, Mexikóban és Kínában pedig csak 5 nap jár számukra. Ugyanakkor vannak sokkal szerencsésebbek is: az osztrákok minimum 30, az oroszok 28, míg a finnek és a franciák 25-25 szabadnapot kapnak egy évben. Európában a bosnyákok járnak a legrosszabbul, akik évi 18 nap fizetett szabadsággal számolhatnak.

A magyar munkavállalók feltöltődését segítik a hosszú hétvégék is: 2015-ben háromszor örülhetünk 4 napos, négyszer pedig 3 napos hétvégének. A pluszban kapott pihenőnapokat azonban előbb vagy utóbb szombati munkanapokon kell pótolni. Ezek kitűnő alkalmat biztosítanak arra, hogy a cégek kipróbálják a Nyugat-Európában és több hazai nagyvállalatnál már bevettnek számító rugalmas, otthonról – vagy más, a munkavállalók által szabadon megválasztott helyszínről – történő munkavégzést. A Telenor és a Microsoft 2012 óta rendezi meg a Dolgozz Otthonról Napot, aminek célja, hogy  népszerűsítse és akár szélesebb vállalati körben is rendszeres gyakorlattá tegye a teljesítmény alapú és kevésbé helyhez kötött munkavégzést. 2014-ben már több mint 150 cég és 4000 munkavállaló csatlakozott a kezdeményezéshez, így ők nem a megszokott munkahelyükön, hanem mobil eszközeik és sok esetben mobilinternet segítségével szabadon választott helyszínen dolgoznak a szombati munkanapon.

Az alternatív munkavégzéssel a munkáltató és a munkavállaló is nyer, hiszen egy, a mindennapostól eltérő, inspiráló környezetben a kreativitás és a hatékonyság is jelentős mértékben nő. Az, hogy nem kell feltétlenül bemenni a munkahelyre, a munkáltató részéről pedig egyértelműen a magas fokú bizalom jele, amit a beosztottak nagyobb elköteleződéssel és lojalitással hálálnak meg. Az időnkénti rugalmas munkavégzéssel a dolgozók megspórolhatják a munkába járásra fordított időt is, amit így családjukkal, barátaikkal, hobbijukkal tölthetnek el, ezzel is hozzájárulva a munka és magánélet ideális egyensúlyához. A hosszú munkahetek hatodik napja – így akár január 10-e is – kiváló alkalom kipróbálni ezt a munkastílust. A szervezők célja, hogy azoknál a cégeknél, ahol beválik az új, rugalmas  munkakultúra, az év folyamán akár a hétköznapokon is széles körben alkalmazzák.

A Dolgozz Otthonról Nap kezdeményezés weboldalán cégek és munkavállalók is hasznos tanácsokat találnak, ha alkalmazni szeretnék a modern munkamódszert: http://www.dolgozzotthonrolnap.hu/#tudastarSzólj hozzá!

További LifeStyle

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp