Connect with us

technokrata

A Vodafone nem hagyja, hogy ellopják a biciklid

biciklitolvaj

LifeStyle

A Vodafone nem hagyja, hogy ellopják a biciklid

A Vodafone Magyarország és partnere, a Hargamon Kft. a több milliósra rugó kerékpáros társadalomnak kínál 2015 tavaszától közösségi nyomkövető alkalmazást. A Velotrack M2M alapú szolgáltatás, amely nemcsak a közösen túrázó családoknak és barátoknak ad plusz információkat, de a kerékpár-nyomkövetésével az esetleges lopások felderítésében is segít.

Magyarországon már ma is kiemelkedő (Dániával közel azonos szintű) a kerékpáros közlekedés aránya. 2010-ben az utazások 19%-a esetében a kerékpár volt a fő közlekedési eszköz és ez 2020-ra tovább nőhet 22-25%-ra. (Forrás: Eurobarometer, Future of Transport 2011, Európai Bizottság) Magyarországon közel 300 ezer db kerékpárt adnak el évente. Lassan, de biztosan haladunk a fejlett kerékpáros hagyományokkal rendelkező országok felé. Ma már nyilvánvaló, hogy egy kerékpár nem csak közlekedési eszköz, hanem szabadidős-, és sporteszköz is. Az úgynevezett M2M alapú közlekedési eszköz nyomkövetésre az autós iparágban már számos megoldás működik a piacon, de kerékpárok esetében jó, ha egy tucat akad.

biciklitolvaj

Sikeres teszteken van túl a Vodafone és a Hargamon kerékpáros nyomkövető projektje, a Velotrack.

A kerékpár vázába épített biciklis feketedoboz GPS koordinátákat küld a szerver parkba, amit kiszolgál egy digitális térképészeten alapuló webportál. Mindehhez kapcsolódik a felhasználó okostelefonján megjelenő mobil applikáció. Ez az úgynevezett biciklis fekete doboz véglegesen a vázba kerül beépítésre, szerves része a kerékpárnak, így nem eltávolítható.

A Velotrack három funkcióval bír. Egyrészt virtuálisan egy logikai lakatot helyezhetünk a kerékpárra, amikor azt „leparkoltuk”. A beépített giroszkóp jelzést küld, ha elmozdítják a kerékpárt. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat bekapcsolásakor arról is kaphatunk információt és figyelmeztetést, mennyire biztonságos a környék, például az elmúlt időszakban történt-e bicikli lopás.

közösségi megosztással a barátok és a család – vagy a jövőben a hatóságok – is valós időben nyomon követhetik, hogy eltulajdonlás után merre járnak a kerékpárral. Ugyanakkor ez a funkció a hosszabb távot megtevő közösen túrázó barátoknak és családoknak is fontos lehet.

A sport tracking funkcióval különböző statisztikákat kaphatunk a kerékpártúránkról, így a táv megtételéről vagy a kalóriaégetésről. Ez utóbbi persze megköveteli, hogy az okostelefonunk is nálunk legyen.

Havonta egy hamburger áráért lehet biztonságban a kerékpárunk

A kerékpár árába az eszköz ára és a szolgáltatás 1 éves havidíja be lesz építve. Egy év használat után pedig a kerékpár tulajdonos dönthet arról, hogy várhatóan havonta egy hamburger áráért igényt tart-e a Velotrack-re. Nem kell plusz költségekkel kalkulálni külföldi túra esetén sem, hiszen GDSP SIM-mel működik. A Velotrack akkumulátora egy hetet bír további töltés nélkül, de úgynevezett elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok esetén ez az időtartamra növelhető.Szólj hozzá!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legnepszerűbb mobiltelefonok 2020

Kütyük

A legnépszerűbb mobilok 2020 első felében

2020. június 3. szerda
cleanswitch érintés nélküli kapcsoló
huawei
huawei

Tablet

Jönnek az új Huawei tabletek Magyarországra

2020. május 31. vasárnap
Samsung

Smart-TV

Nem tudod hová rakd a TV-t? Mi segítünk!

2020. május 31. vasárnap
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin