Connect with us

technokrata

A Duolingo nyelvoktató app már nyelvvizsgát is ad

LifeStyle

A Duolingo nyelvoktató app már nyelvvizsgát is ad

A több mint 620 ezer regisztrált magyar, és világszerte 30 millió felhasználóval rendelkező, ingyenes Duolingo nyelvoktató alkalmazás fejlesztője a mai napon elindította új, nyelvvizsgáztató szolgáltatását. A Google támogatásával megvalósult kezdeményezés célja, hogy az alkalmazással a világ bármely pontján lehetőséget biztosítson a nyelvvizsgázni akaróknak céljaik megvalósításához, akár álláskeresésről akár továbbtanulásról van szó.

A nyelvismeret ma már elengedhetetlen, különösen akkor, ha valaki külföldön szeretne tanulni vagy dolgozni. A népszerű Duolingo oktatóplatform célja, hogy a korábban csak korlátozottan elérhető nyelvtudáshoz ingyenes hozzáférést biztosítson minden tanulni vágyónak. Az alkalmazás révén – amely tavaly óta már magyarul is elérhető – mostantól lehetőség nyílik arra, hogy a kényelmes, egyszerű nyelvtanulás mellett a felhasználók megszerzett tudásukról is számot adjanak, a Duolingo Test Center segítségével.

Bárhol elérhető bizonyítvány

A nyelvvizsgáztatást végző vállalatok és intézmények esetenként akár egyhavi átlagfizetésnek megfelelő díjat is elkérnek a jelentkezőktől, akik közül sokan ráadásul utazni kénytelenek a távoli vizsgahelyekig, tovább növelve a vizsgázás költségeit.

A Duolingo Test Center a bétatesztelés időszakában teljesen ingyenes, utána az alkalmazás segítségével a vizsgázók egy átlagos nyelvvizsga árának töredékéért, mindössze 20 dollár (kevesebb, mint kb. 5000 Ft) ellenében, mobiljukról, kényelmesen, akár otthonról is számot adhatnak angoltudásukról. Azaz a módszer sok esetben még egy okostelefon vásárlásával együtt is megéri a gyakran közel százezer forintos vizsgadíjakhoz képest.

Új adaptív technológia a csalások ellen

A meglévő nyelvvizsga-tesztek esetében a vizsgabiztosok megvesztegetése, illetve a tesztkérdések megjegyzése jól ismert gyakorlatnak számítanak, amelyek előnyhöz juttatják azokat, akik megkerülnék a tényleges tanulást, felkészülést. Mindez pedig azt eredményezi, hogy olyan jelentkezők is bekerülhetnek egy adott álláshelyre vagy felsőoktatási kurzusra, akik valójában nem rendelkeznek az ott elvárt angoltudással. Angliában például a hatóságok idén derítettek fényt arra a nagyszabású csalássorozatra, amely során – bevándorlási hivatalok és vizsgahelyek képviselőinek közreműködésével – egy bizonyos összeg ellenében „bérvizsgázók” szerepeltek a teszteken.  A nyomozás következtében felfüggesztették az érintett intézmények vizsgáztató tevékenységét.

A Duolingo English Proficiency Exam-et úgy alakították ki, hogy megbízható, pontos eredményt adjon. A számítógépes adaptív teszt a vizsgázó teljesítményéhez igazodik, a kitöltése – szemben a hagyományos tesztekhez szükséges 2 órával – csupán körülbelül 20 percet igényel, a kérdések pedig igen ritkán ismétlődnek. Egy vizsgáztató videókapcsolaton keresztül kíséri figyelemmel a folyamatot, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a vizsgázó nem használ tiltott segítséget.

Megbízható eredmények

Az University of Pittsburgh független tanulmánya megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

Elismert bizonyítvány

A hagyományos vizsgamódszerek sok esetben komoly anyagi, illetve logisztikai korlátokat állíthatnak a pályázók elé, pedig az oktatási intézményeknek, éppúgy, mint a vállalatoknak előnyük származik abból, ha a jelentkezők szélesebb köréből válogathatnak. A Duolingo több elismert amerikai egyetemmel folytat előrehaladott tárgyalásokat. A Carnegie Mellon University (CMU), mint első egyetemi partner, a tanulástudomány és az adatelemzés terén világviszonylatban is vezető kutatóival szigorúan vizsgálja majd a Test Center hatékonyságát a kurzusaikra jelentkező, nem angol anyanyelvű tanulók esetében. Iparági oldalról pedig az alkalmazás első partnere az oDesk.com munkaerő-közvetítő oldal.

„A Carnegie Mellon egyetem nagy örömére szolgál, hogy a Duolingo első egyetemi partnere lehet” – mondta el Subra Suresh, az intézmény elnöke. „Nagyra értékeljük a Duolingo bátor vízióját, amellyel egy olyan megfizethető és megbízható alkalmazás-alapú angol nyelvi teszt megalkotását célozzák, amely még több fiatal számára biztosíthat lehetőséget a továbbtanulásra a CMU-n vagy más angol nyelvű kutatóegyetemen. Iskolánk örömmel működik együtt Luis von Ahn-nal és csapatával a Test Center eddig is figyelemre méltó teljesítményének további fejlesztését célzó kutatási projekteken” – tette hozzá.

A Duolingo együttműködik a Costa Rica-i kormánnyal, illetve az „Ideas en Acción” szervezettel is annak érdekében, hogy a vizsga iskolákban való terjesztésével is segítsen a diákok költségeinek csökkentésében. A Test Center alkalmazás az induláskor egyelőre csak Android platformra illetve a weben lesz elérhető, az iOS verzió későbbre várható.Szólj hozzá!

További LifeStyle

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő