Connect with us

technokrata

Veszélyt jelentenek a bankkártyánkra a Bubi dokkolóállomások?

credit-card-security-1

LifeStyle

Veszélyt jelentenek a bankkártyánkra a Bubi dokkolóállomások?

A közösségi médiában elterjedt hírre maga a T-Systems válaszol.

A T-Systems Magyarország mint a MOL Bubi közbringarendszer megvalósításáért felelős konzorcium tagja határozottan cáfolja a közösségi médiában és a sajtóban megjelent, téves és szakmai alapot nélkülöző állításokat, miszerint a MOL Bubi dokkoló-állomásain elhelyezett bankkártya-olvasók veszélyt jelentenek a felhasználók kártyaadataira. A projekt megvalósítása során a T-Systems Magyarország a vonatkozó szakmai sztenderdek figyelembevételével, a megrendelő Budapesti Közlekedési Központ által meghatározott követelmények mentén alakította ki a MOL Bubi biztonságos, a felhasználók adatait védő rendszerét.

 A megalapozatlan és szakmaiatlan híresztelésekkel szemben a MOL Bubi dokkoló-állomásai bankkártyás kölcsönzést érintő, az érzékeny adatokra veszélyt jelentő hibával nem rendelkeznek. A dokkoló-állomásokba szerelt POS-terminálok (VeriFone Artema Modular) közel tíz éve vannak forgalomban és világszerte több mint százezer darabot adtak el belőlük. Minden hatályos nemzetközi kártyatársasági és bankbiztonsági előírásnak megfelelnek és a rendelkezésre álló információk alapján eddig semmilyen visszaélés nem történt ezekkel az eszközökkel. Magyarországon az elmúlt 5-6 évben közel 500 darab Artema Modular POS beüzemelésére került sor, és eddig semmilyen visszaélésről vagy akár visszaélési kísérletről nincs tudomásunk az ilyen típusú terminálokkal kapcsolatban. A terminál gyártójának megnevezése kívülről is látható, tehát ehhez egyáltalán nem szükséges az állomást kinyitni. Ha valaki hozzá is jutna egy ilyen eszközhöz, annak szétszerelése után a különböző érzékelők hatására az eszköz bizonyos funkciókat letilt, és a kulcsok egy része automatikusan törlődik, megakadályozva ezzel az esetleges visszaéléseket. Az eszköz rendelkezik PCI PED, EMV Level 1 és Level 2 minősítéssel, valamint a szükséges Visa, MasterCard és OTP Bank certifikációkkal, amelyek biztosítják, hogy az egyes tranzakcióknál felhasznált bankkártya-adatok biztonságosan legyenek kezelve.

 Természetesen a bank irányába küldött TCP/IP kapcsolat titkosítva van (SSL), ráadásul aszimmetrikus kulcsokkal, ennek megfelelően az eszköz az üzenetet titkosítja, és csak a bank szerverein tárolt kulcsokkal lehet az üzeneteket kicsomagolni. Abban az esetben, ha valaki a POS-egység egy elemét kiszereli, azzal az egész terminál letiltódik, és bankkártyás tranzakciók a továbbiakban nem végezhetők vele.

Mindezek alapján elmondható, hogy szemben a Facebook-on és a sajtóban megjelentekkel, a bankkártyával történő kölcsönzések teljes egészében biztonságosak a MOL Bubi rendszerében. A T-Systems Magyarország bízik benne, hogy az ilyen és ehhez hasonló híresztelésekre a legjobb választ Budapest új közösségi közlekedési módja, vagyis maga a MOL Bubi szolgáltatja, amelynek nyilvános próbaüzeme jelenleg is folyamatban van és amellyel az eddigi visszajelzések alapján a próbaüzemben résztvevők túlnyomó többsége elégedett.Szólj hozzá!

További LifeStyle

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő