Connect with us

technokrata

Offline-ság, fél egészség
A viselhető kütyük újraértelmezik az egészségtudatosságot

LifeStyle

Offline-ság, fél egészség
A viselhető kütyük újraértelmezik az egészségtudatosságot

Az elmúlt hónapokban egymást érték az olyan technológiai konferenciák, ahol az egyes gyártók bemutatták legújabb csúcstelefonjaikat, viselhető kütyüiket és mobil szoftverfrissítéseiket is. Az internetet böngészve szinte leheteletlen ezekről az újdonságokról úgy olvasni, hogy ne találkozzunk az egészség, mozgás, fitnesz kulcsszavakkal, melyek szembetűnő módon közös elemei minden prezentált fejlesztésnek. A fitt és kiegyensúlyozott életmódot segítő eszközöket övező rendkívüli figyelem és érdeklődés az közelmúltban olyannyira kinőtte magát az apró startup próbálkozásokból, hogy immár a behemót piaci szereplők újításai között is központi szerepet kap ez a terület.

A sportban és a betegségek megelőzésben rejlő lehetőségekről sokat sejtet, hogy a megelőző másfél évben minden valamirevaló számítástechnikai vállalat igyekezett meglovagolni a trendet és óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy minél előnyösebben pozícionálja magát e frissen kibontakozó szegmensben. Már most nyilvánvaló, hogy a jelenleg inkább csak izgalmasnak tűnő ketyerék fejlődésével, egy nap majd emberek milliárdjainak egészségéhez járulhatnak hozzá ezen forradalmi megoldások.

Orvosi készülékek és háztartási eszközeink

A tendencia hozományaként számos orvosi- és gyógyászati segédeszköz esett át radikális ráncfelvarráson, hogy mind funkcionalitásukban, mind esztétikai megjelenésükben igazodjanak a betegek igényeihez. A vezeték nélkül, telefonról szabályozható hallókészülék és vérnyomásmérő mellett, már mobilunkhoz csatlakozó vércukormérő készülékekkel is egyre gyakrabban találkozhatunk majd a közeljövőben.

HealthBeat Smartphone Physical

Ezekhez képest egy sokkal nagyobb fogyasztó bázist, az átlagos egészségtudatos vásárlókat célozza meg a Withings nevű – itthon is egyre ismertebb – cég, mely számos internetre csatlakozó “okos” terméket kínál. Az intelligens mérleg, bébi monitor, alvás elemző és vérnyomásmérő mind megtalálható repertoárjukban, melyekhez mind telefonos applikáció tartozik, hogy a rögzített adatokat kellőképpen ki is tudjuk értékelni. A Withings büszke rá, hogy termékei tele vannak extra szolgáltatásokkal, melyek mind a mi egészségünk megőrzését szolgálják. Nem szokványos például, hogy egy mérleg folyamatosan rögzíti a szoba szén-dioxid koncentrációját, vagy hogy a bébi monitor figyelmeztet, ha túl meleg vagy túl magas páratartalom van a helyiségben. Ezen különleges háztartási eszközök kítűnő alapul- és motivációul szolgálhatnak egy kiegyensúlyozott életmód megteremtéséhez.

Mit adhatnak életvitelünkhöz telefonjaink?

A Withingshez és társaihoz képest nagy előnye a telefonjainknak, hogy jóformán egész nap velünk vannak, így egy egészen más megközelítéssel tudnak bennünket segíteni a helyes táplálkozásban, alvásban, mozgásban. A gyártók is tudatában vannak ennek a privilégiumnak és igyekeznek is kihasználni az életünkhöz szorosan hozzánőtt eszközeinket. A Samsung zászlóshajója az S5 például beépített pulzusmérővel támad, és az S Health nevű app-al igyekszik az egészség mániások kedvében járni. Hasonló módon, mint a dél-koreai társa, az LG Health alkalmazása, számlálja lépéseinket, a megtett utat, sőt ha hajlandóak vagyunk folyamatosan beírogatni, akkor még a napi bevitt kalóriákat is.

iphone_meter

A legnagyobb lehetőség: fitnesz karkötők és okos órák

A pulzusmérést leszámítva, ami egyébként is kicsit macerás, ezek a funkciók azért nem eget rengetőek, mert egy 5-6 éves telefon is tudott már lépést számlálni. Az igazat megvallva, az alapvetően csupán a telefon által gyűjtött adatok kissé semmitmondóak és viszonylag kevés használható információval szolgálnak egészségi állapotunkról. Erre minden bizonnyal a gyártók is rájöttek, és elkezdtek apró kiegészítőket, karkötőket és órákat fejleszteni, melyekkel valóban átfogó képet kaphatunk fizikumunkról és napi mozgásunkról. A Nike Fuelband, a kategória legegyszerűbb terméke, a karkötőben lévő érzékelők alapján egy számot kalkulál, mely átfogóan tükrözi, hogy mennyit és milyen intenzíven mozogtunk a nap folyamán. A telefon app-al kiegészülő eszköz folyamatosan rögzíti tevékenységünket, ezzel is az aktív életmódra sarkallva bennünket. Ennél jóval komplexebb képet tud nyújtani a Jawbone UP24 karkötő, mely olyan információkat is dokumentál, mint az elégetett kalória, megtett út, aludt órák- és éjszakai felébredések száma, ráadásul apró rezgőmotorjának köszönhetően a legideálisabb alvási szakaszban fel is tud minket ébreszteni. Ezen 25-35 ezer forintos kis – első ránézésre jelentéktelennek tűnő – karkötők remek társak lehetnek az dinamikus életvitelben, mert valóban teljes körű adatokkal tudnak szolgálni a mindennapos testmozgásunkról. Az egyszerűségük és kifogástalan telefonos alkalmazásuk révén,  vélhetően a legjobb megoldást nyújthatják a egészség-orientált felhasználók számára.

Persze ha már egész nap viseljük a csuklónkon ezeket a kis ketyeréket, akkor akár az is elvárható lenne, hogy egyéb funkciókkal, szolgáltatásokkal segítsék életünk más területeit is. Ezzel a gondolattal meg is érkezünk az okos órákhoz, melyeket övező őrület az elmúlt évben különösen felpörögni látszik. Sokszor hallani kritikákat arról, hogy ezek az órák mutatják a telefonos értesítéseinket és a hangfelismerőnek hála adhatunk nekik utasításokat, de mobiljainkhoz képest minimális új funkcionalitást adnak. Egyelőre egyedül talán épp a fitnesz vonalon képesek valami frisset és egyedit hozzátenni hétköznapjainkhoz azáltal, hogy mindig ott lógnak csuklónkon.

A Samsung például a Gear névre keresztelt okos karkötő/óra kategóriájának minden termékébe pulzusmérőt szerelt, melyet remekül kiegészít egy edzést koordináló alkalmazás, mely egy előre beállított sebesség, táv vagy pulzus-tartomány szerint jelezni számunkra, hogy épp lassabban vagy gyorsabban kell-e szaladnunk vagy bicikliznünk.

samsung_gear_fit

Hónapok óta szerepelnek a világsajtóban a vadabbnál vadabb találgatások az Apple okos-órájáról, melynek érkezését az őszre datálják. A kiszivárgott információk, levédett szabadalmak és újonnan érkező szakemberek már körvonalazzák az iWatch (természetesen hivatalos név nem ismert) egészséggel kapcsolatos funkcióit. Egyes források tudni vélik, hogy tíz különböző, a vérkeringésünket és más biometrikus tulajdonságokat fürkészű szenzor lesz beépítve, melyeket a pletykák szerint már most olyan sportolókon tesztelik, mint Kobe Bryant. Még ha ezen értesülések valóságtartalma bizonytalan is, abban közel biztosak lehetünk, hogy az Apple is markolni szeretne a fitnesz technológia lehetőségeiből, ráadásul ajtóstul fog betörni a piacra.

Az egészségünkkel kapcsolatos adatok felhasználása

Habár valószínűleg még csak az egészség megőrző kütyük hajnalát éljük, a már most számtalan eszköz található a boltok polcain, melyekhez mind külön telefonos alkalmazás, illetve netes felület tartozik. A megannyi különböző forrásból érkező adat átlátása egyre nehézkesebb feladat. Szerencsére jó néhány fejlesztőcsapat dolgozik azon, hogy a mérlegünk, a vérnyomásmérőnk és az okos-óránk is mind egy helyre továbbítsa a temérdek információt, ezzel megkönnyítve azok áttekintését. A jelenleg is futó WebMD Healthy Target, és a Samsung SAMI, illetve a jövőben megjelenő Google Fit és Apple HealthKit mind ugyanerre at átfogó szerepre pályáznak. Ezen szolgáltatásoknak hála személyre szabottan kaphatunk majd tippeket, orvosi tanácsokat és motivációt a mi egészségügyi állapotunknak és céljainknak megfelelően.

iwatch

Ha már ilyen szépen összegyűlik a seregnyi adat a napi aktivitásunkról, akkor felmerül a kérdés, hogy mire lehetne még felhasználni ezt az információhalmazt. Az egyik legkézenfekvőbb, ha megoszthatjuk orvosunkkal, személyi edzőnkkel a folyamatosan beérkező infókat, ezzel is segítve munkájukat. A jelenleg is tesztelés alatt álló elgondolásban, az orvosok a hozzájuk érkező adatok alapján korábban vehetik észre a problémákat, és idején be is avatkozhatnak.  Az HealthKit fejlesztésénél az Apple szorosan együttműködött a The Mayo klinikával, mely élen jár a modern technológia orvosi területre való átültetésében.

A tengernyi adat hasznosítására egy másik kíváló lehetőség lehetne, ha ezek az egészségbiztosítási befizetések alapját képezhetnék. A jelenleg is tesztelés alatt álló elgondolás azon a logikán nyugszik, hogy aki sokat mozog, az kisebb eséllyel lesz beteg, ezért kevesebbet is kell befizetni egészségügyi hozzájárulásként. Az amerikai BP vállalat több, mint tízezer Fitbit fitnesz karkötőt osztott szét alkalmazottai között, hogy a céges biztosítási költségekre alacsonyabb árat tudjon kialkudni. A mozgás, illetve életmód alapú árszabás, bónuszok és kedvezmények a különböző elektronikus ketyerék elterjedésével még inkább kiteljesedhetnek és a nyugdíjpénztári befizetésektől a társadalombiztosítási járulékig mindenre kihathatnak a jövőben.

Rendkívül nehéz dolgunk van, ha azt szeretnénk megjósolni, hogy a jövőben milyen további módokon szolgálhatja a technológia egészségünket. Lehetséges, hogy néhány éven belül az okos óránk szenzorai segíthetik orvosainkat, a telefonunk fogja megmondani, hogy mit együnk és hány órát aludjunk. Persze keresztülhúzhatja számításainkat egy olyan lépés, mint az Apple okos órájának megjelenése, mely teljesen új irányba terelheti a piacot. Az mégis egyértelmű, hogy miként életünket, úgy egészségünket is egyre inkább átszövik majd az innovatív intelligens eszközök és egyre komolyabban meghatározhatják majd mindennapjainkat

Szabó Dániel



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin