Connect with us

technokrata

Hogyan használjuk okosan a klímát?

woman-with-air-conditioner

LifeStyle

Hogyan használjuk okosan a klímát?

Órákon belül hazánkban is beköszönt az az időszak, amikor sorra dőlnek meg a melegrekordok, és az aszfalt gyurma puhaságúra olvad a lábaink alatt. Ekkor szinte elkerülhetetlen a légkondicionálók használata, de mint minden, ez is csak akkor jelent előnyt, ha okosan használjuk.

Íme néhány tipp, hogy elkerüljük a káros következményeket:

 1. VÁSÁRLÁS

A vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a hűteni kívánt helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű klímát válasszunk. Ha túl kicsi a teljesítmény, akkor aránytalanul sokat fog fogyasztani az eszköz, és idő előtt tönkremegy, mivel folyamatosan működnie kell. Ha túl nagy, akkor észre sem vesszük, és pillanatok alatt olyan hideget csinál, hogy könnyedén tüdőgyulladást kaphatunk, nem beszélve arról, hogy az indokolatlanul nagy teljesítmény a vásárlásnál is pénzkidobást jelent.

2. BESZERELÉS

A beszerelést mindenképpen szakemberrel végeztessük, és ügyeljünk arra, hogy a beltéri egység olyan helyre kerüljön, ahol esélye sincs huzamosabb ideig közvetlenül ránk fújni a hideg levegőt. Ággyal, vagy tévézős kanapéval szemben felszerel klíma rossz, nagyon rossz.

woman-with-air-conditioner

3. TISZTÍTÁS

A szezon előtt mindenképpen tisztíttassuk ki a rendszert. A tisztítással megszabadulhatunk gonosz kis kórokozóktól, amelyek elszaporodnak a kondenzvízben, és kapcsolatba hozhatnak minket a légiósokkal (Légionárius betegség, a (Legionella pneumophila baktérium okozza, magas lázzal, tüdőgyulladással és egyéb “nyalánkságokkal”jár, először az Amerikai Légió tagjainál azonosították 1976-ban). A takarítás a kocsiban is elengedhetetlen, ráadásul a klímaszervizek pár perc alatt, 2-3 ezer forintért el is végzik.

4. KARBANTARTÁS

Ha már kint van a szerelő, vagy az autó a klímaszervizben, akkor ellenőrizzük a hűtőközeg nyomását is. A klímagáz megfelelő nyomása arra kell, hogy megtartsuk a berendezés megfelelő hatásfokát.

5. TÉLEN

Télen is kapcsoljuk be havonta egyszer 15-20 percre a berendezést, ezzel megóvjuk a tömítéseket a kiszáradástól, és meghosszabbítjuk a klíma élettartamát.

6. AUTÓBAN

A hőmérsékletet mindig úgy állítsuk be a kocsiban, hogy a kinti hőfoknál ne legyen 5-6 fokkal hidegebb, mert ha ki-be szállunk az autóból, akkor könnyedén megfázhatunk.

7. OTTHON

Otthon, ha nem tervezünk ki-be járkálni a hűtött légtérből, akkor állíthatjuk alacsonyabbra is a hőmérsékletet, de ügyeljünk a fokozatosságra: ma már számos olyan típus kapható, amelyen beprogramozhatjuk előre, hogy a bekapcsolás után fél-egy óránként csökkentse a hőfokot egy-két Celsiussal a beállított értékig, majd a megadott kikapcsolási idő előtt ugyanezt játssza el fordítva. Ez nagyon hasznos funkció, mert nem terheli meg a hirtelen hőmérsékletváltozás a szervezetünket.

8. SOHA ne irányítsuk magunkra a hideg levegőt! Ugyan nagy kísértést jelent a hideg fuvallat a kimelegedett testünk számára, mégse álljunk soha a közvetlenül a klíma elé, mert ez a legrövidebb út, amely “Tüdő Gyulához” vezet. Ha gyors enyhülés kell, akkor egy gyors hideg vizes arcmosás, és máris szebb a világ!

9. FOLYADÉKBEVITEL

A klíma szárítja a levegőt, így ne feledjünk megfelelő mennyiségű folyadékot bevinni ennek ellensúlyozásaképpen. A légszárítást párás időben ki is használhatjuk, fél-egy óra légkondicionáló-használat, és gyorsabban száradnak a ruhák, illetve a kocsiban is pár másodperc alatt eltűnik a szélvédőről a páralecsapódás.Szólj hozzá!

További LifeStyle

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő