Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hogyan NE vásároljunk kütyüt ajándékba?

LifeStyle

Hogyan NE vásároljunk kütyüt ajándékba?

Közeleg a Karácsony és számos írást látunk arról, milyen kütyüt is vásároljunk ajándékba. Arról nem szólnak ezek az írások, hogy nagyon mellé is foghatunk, ha nem gondoljuk át a választást, vagy egyszerűen nem értünk a kütyükhöz. Zárjuk hát ki a fő hibákat, hogy aztán elkövethessünk másikakat! Íme 13 tanács Luca napra.

1. Tanács: Csak ha biztosak vagyunk benne!

Kezdjük ott, hogy mi is a probléma lényege. A probléma ott gyökerezik, hogy a kütyü személyes dolog. Legyen az telefon, tablet, fényképezőgép, fejhallgató, e-könyv olvasó. Az bennük a közös, hogy az ajándékozás után a megajándékozott életének részévé válnak. Nekünk tehát addig kell ezeket elviselni, amíg megvesszük, becsomagoljuk és átadjuk. Aki kapja, annak pedig évekig. Jól gondoljuk meg hát, hogy mit is vásárolunk. Ha nem vagyunk száz százalékig biztos abban, hogy az ajándéknak örülni fognak, adjunk inkább zoknit, welness-hétvégét, koncertjegyet ajándékba!

DSC06784

2. Tanács: Kérdezzük meg, puhatoljuk ki!

Miért is olyan nagy tragédia, ha nem PONT azt a kütyüt adjuk ajándékba, amire a megajándékozott vágyik? Azért, mert egyrészt nem fogja úgy kiszolgálni, ahogy Ő azt akarná, másrészt nem is vehet helyette másikat, mert azzal megsértene minket. Mindenképpen kényelmetlen helyzet mindkettőnknek a kényszeredett mosoly. Ezért aztán puhatolózzunk. Már elég korán kezdjük meg a “Karácsony-hadműveletet”! A kütyüvásárlás nem december 24-én kezdődik. Ha van elképzelésünk, akkor “véletlenül” járjunk vele olyan boltban és “véletlenül” tereljük a termék közelébe. A csillogó szem és a csorgó nyál jó jelek szoktak lenni…

DSC06740

3. Tanács: A kütyüs barátok tanácsa.

Ha nem ismerjük az igényeit, az nem baj. A kütyübolondokkal az a helyzet, hogy igazán csak a kütyübolondok értik meg őket. Így aztán jó módszer lehet az is, ha a vele egy körben mozgókat megkérdezzük. Miről szokott áradozni, mire vágyik? Keressünk cinkosokat! A barátok segíteni fognak, még egészen extrém dolgokban is. Kikérhetjük a konkrét véleményüket egy adott termékről is, de ami ennél fontosabb, hogy egy adott márkáról és a megajándékozott márkához való viszonyulásról is. Annál nincs nagyobb melléfogás, ha valaki mondjuk utálja a Samsung termékeket és mi meg pont Samsungot veszünk neki…

DSC06720

4. Tanács: A kegyes hazugság nem is hazugság!

A cél érdekében kis hazugság megengedhető, így ha például megvásároltuk a kívánt cuccot, bebiztosíthatjuk azt is, hogy véletlenül ne vegye meg magának. Erre jó módszer, ha egy barátot megkérünk arra, hogy füllentsen velünk együtt. Például azt, hogy az egyik ismerősnek van egy olyan kütyüje és nem tetszik neki (vagy kapott ajándékba, cégtől, satöbbi egy ugyanolyat), így valószínűleg január elején, szinte bontatlanul eladja, nagyon kedvező áron. Ezzel azt elérjük, hogy ha türelmetlenül is, de a megajándékozott talán kivárja a kedvező ajánlatot.

DSC08611_resize

Ebben a füllentésben az a jó, hogy nem mi fogunk füllenteni, hanem a cinkostársunk. Az meg sosem olyan gyanús. Főleg, ha a véleményére ad is a megajándékozott. Aztán hogy-hogy nem, pont egy ilyet kap ajándékba Karácsonyra? A legviccesebb az, amikor rádöbben, hogy összeesküvés áldozata lett és még a cinkostársunknak is hálás lesz azért, hogy segített a meglepetésben. Vigyázat: ezt a hazugságot itt most ellőttük, és a megajándékozott valószínűleg olvas olyan tech-oldalakat, mint a miénk. Úgyhogy legyünk kreatívak és találjunk ki mást…

DSC08568_resize

5. Tanács: A kütyük drágák. Fogadjuk el!

Vegyük figyelembe, hogy a kütyük általában drága dolgok. Így semmiképpen ne próbáljuk olcsón megúszni. Ha nem akarunk drága ajándékot venni Karácsonyra, a kütyüket felejtsük el! Akkor marad a zokni, a welness-hétvége, a koncertjegy. Ha viszont kütyüvásárlásra szánjuk rá magunkat, készüljünk fel rá, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Persze vannak olyan kiegészítők, amelyeket viszonylag olcsón megúszhatunk és mégis nagy örömöt okozunk velük. De ezek kiválasztása még nehezebb, mint a drágáké, hiszen meg kell győződni róla, hogy nincs-e ilyen kiegészítő a megajándékozott birtokában illetve hogy ha megkapja, használni fogja-e. És vannak drága kütyük olcsón, lásd a következő tanácsot!

P1020153

6. Tanács: Nézzünk körül a szolgáltatónál!

A mobilszolgáltatók reklámozása nélkül, mindenképpen meg kell jegyezzük azt a lehetőséget, hogy számos drága kütyüt lehet vásárolni kamatmentes részletre, vagy hűségnyilatkozatra. Ezeknek több hátránya is van. Egyrészt a szolgáltatóhoz kötnek, így ha a megajándékozott gyakran hangoztatja azt, hogy otthagyja a szolgáltatót, mert nem elégedett vele, akkor ne hűségnyilatkozzunk véletlenül sem! A szolgáltatóktól vásárolt telefonok általában SIM-lockosak is, így más hálózaton nem használhatóak. Az is baj szokott lenni velük, hogy a frissítések később érkeznek meg rájuk, mint a független készülékekre. Ez főleg telefonokra és tabletekre igaz. Így ezt az eshetőséget tényleg csak azoknak javaslom, akik együtt tudnak élni a kötöttségekkel.

DSC06704

7. Tanács: Milyen telefont ne vásároljunk?

Első és legfontosabb, hogy győződjünk meg a megajándékozott beállítottságáról. Ha valaki androidos, annak büntetés egy iPhone vagy egy Windows telefon. És fordítva. Ha ezt tudjuk, akkor már csak azt kell megnéznünk, hogy a jelenlegi készüléke – amit le akarunk váltani – miért nem felel meg már neki. Ha szereti és nem akarja leváltani, ne kényszerítsük még egy ajándékkal sem erre. Ha viszont valamit nem szeret benne, akkor olyan újat vegyünk, ami tudja a hiányolt dolgot. Ebben megint csak a haverok tudnak segíteni.

official-iphone-5c-3

Figyelem: nem minden érintőképernyős telefon okostelefon! Ha nem értünk a dologhoz, kérdezzünk. De ne a bolti előadót, mert ő könnyen ránk sózza azt, ami másnak nem kellett. Nem véletlenül… Általánosságban megjegyezhetjük, hogy a márka fontos szempont, hiszen ha valamit megszokunk, arról nehéz átszokni. Telefonnál a készülék mérete, a processzor sebessége, a háttértár(ak) nagysága és a készenléti idő az, amiben semmiképpen ne lépjünk vissza. Csak jobbat szabad venni, mert utálni fogja a kisebb képernyős, vagy a bazinagy és nehéz testű, elfogyogatós memóriájú és délután kettőre lemerülő ajándékot.

kiemelt

8. Tanács: Milyen tabletet ne vásároljunk?

Nagyon divatos dolog a tablet manapság. Ha jól választunk, hasznos társ lehet a mindennapokban. Mire kell odafigyelni? Ha a megajándékozott mobilinternet-függő, ne vásároljunk neki olyan tabletet, amivel nem lehet, csak wifin internetezni. Utálni fogja. A mobilinternet egy tabletre több módon is felkerülhet, így ha van például benne SIM-kártya hely, az nagyon kényelmes, de havi költségekkel jár, hiszen külön internet-előfizetést kell kötni a tabletre is.

DSC08408_resize

A másik módszer, ha a tablet elfogadja az USB-s mobilinternetes stickeket is, és esetleg ilyen van is a családban. Ha tehát van egy mobilinternetes stickünk, akkor vigyük magunkkal és próbáljuk ki a boltban. Tényleg működik-e a kiválasztott tablettel. Még ide tartozik, hogy több szolgáltató is ad a stabil (vezetékes) előfizetés mellé mobil internetet, kedvező havi áron. Egy ilyen előfizetés maga tökéletes ajándék lehet, hiszen az igazi szabadság az, ha bárhol internetezhet az ember.

Xperia-Z1s_D5503_6-640x480

9. Tanács: Milyen kompakt fényképezőgépet ne vásároljunk?

Ismerjük meg a megajándékozott hozzáállását a fényképezéshez. Ha sokat kattintgat a telefonjával az azt jelenti, hogy neki kompakt gép nem nagyon kell. Mert ha sokat fényképez a telefonnal, akkor elégedett vele és ilyenkor teljesen felesleges még egy hasonló tudású fényképezőgépet mellé vásárolni. Mindenképpen kérdezzünk erre rá finoman. Ha viszont van egy öregecske, azaz legalább 4-5 éves kompakt fényképezőgépe, amivel sokat fényképez de vannak már vele bajok, azt érdemes lecserélni. A lényeg, hogy az új fényképezőgép is tudjon legalább annyit, mint a régi. Kompakt gépeknél sok szempont lehet, kinek mi a fontos. Vízállóság, ütésállóság, GPS, zoom. Legjobb, ha ezekkel tisztába jövünk.

sony_DCS-HX9V

10. Tanács: Milyen profi fényképezőgépet ne vásároljunk?

Röviden összefoglalva: SEMMILYENT. Meglepetésnek semmiképpen se! Szinte biztos a kudarc. Hacsak a megajándékozott nem annyira rafinált, hogy hosszasan ecseteli nekünk egy adott típus tulajdonságait és esetleg katalógusokat hagy elöl, bekeretezett ajánlatokkal. Persze ekkor nem lesz nagy a meglepetés. Visszatérve a miért ne témaköréhez: azért ne, mert aki profi gépet akar, annak konkrét elképzelései vannak. Semmi nem mindegy, minden egyes dolognak jelentősége van. Nagyon kicsi hát az esélye annak, hogy pont eltaláljuk, hacsak nem vagyunk magunk is profi fotósok és nem fényképezünk együtt a megajándékozottal. Laikusként tehát NE vásároljunk több százezres-milliós gépet, mert garantált a kudarc.

6300699580_bd84bec37e

11. Tanács: Hogyan sikkasszunk ügyesen?

Ha közös háztartásban, közös kasszán élünk a megajándékozottal, talán az a legnehezebb dolog Karácsonykor, hogy hogyan “sikkasszuk” el a szükséges összeget. Nem kis pénzekről van szó, lásd az 5. pontban foglaltakat. Mit tegyünk hát? Vannak olyan összegek, amikre nem lát rá a másik. Cafetéria, céges vásárlási utalványok, pulykapénzek. Esetleg megválhatunk számunkra felesleges dolgoktól készpénzért. De a legtutibb módszer itt is a hazugság, mégpedig barátok bevonásával. Ha van jó barátja, kéressük vele kölcsön január elejéig. Úgyis szívesen ad neki kölcsön és úgyis minket fog megkérdezni, hogy adhatja-e. Jó indok az elmaradt prémium, amit majd januárban fizetnek ki, de számos nem várt körülmény is közbejöhet. Arra vigyázzunk, hogy nehogy sértődés legyen e dologból. Ha nem szívesen ad kölcsön barátnak, akkor adjunk mi kölcsön a mi barátunknak. Maximum ránk fog neheztelni kicsit, de Szenteste úgyis megbocsát.

no-money-in-the-purse

12. Tanács: Interneten vásárolva 8 napig visszavihetjük!!!

Sokan nem tudják, hogy a távollevők között kötött szerződésekről szóló 17/1999. (II.5.) kormányrendelet 4. § (1) bekezdése alapján a szerződéstől nyolc munkanapon belül indokolás nélkül elállhatunk. Termék esetén a termék kézhezvételétől indul a 8 munkanap és hangsúlyozni kell, hogy munkanapról van szó. A Karácsony tehát nem számít bele. Ha írásban állunk el a szerződéstől, azaz postán adjuk fel a terméket, akkor a 8 munkanapon belül a postára adásnak kell megtörténnie és nem a termék beérkezésének. Mindez miért is jó? Mert ha kinézünk egy terméket és megrendeljük, a rendelés leadásával le van foglalva és akár Karácsony előtt egy nappal is átvehetjük. Ekkor indul a 8 munkanap. Ha nem tetszik, sértetlen állapotban kötelesek visszavenni.

Young woman, talking on a mobile phone and using a laptop

13. Tanács: Próbáljuk ki!

Mindenképpen próbáljuk ki a terméket. Ha lehet, akkor az átvételkor. Ha nem értünk hozzá, vigyünk magunkkal valakit, aki ért hozzá. Soha ne vegyünk át bontatlan terméket és ez különösen igaz a postán érkezett ajándékokra. Ha postán rendelünk, ne a saját címünkre, hanem baráthoz rendeljünk, mert esetleg lebukunk. A baráttal is beszéljük meg, hogy ne vegye át ellenőrzés nélkül, legcélszerűbb az értesítés megérkezését követően együtt elmenni a postára. Az eredeti csomagolásra vigyázzunk, a termék dobozát óvatosan nyissuk ki. Semmit nem dobjunk ki, még a levágott műanyag rögzítőket se.

rx10

Ezek tehát a tanácsaink a karácsonyi kütyüvásárlás előtt. Tisztelettel várjuk olvasóink további kérdéseit!



Szólj hozzá!

További LifeStyle

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés