Connect with us

Egy terrabájt adat holografikus korongokon

Laptop

Egy terrabájt adat holografikus korongokon

A Blu-ray még csak most kezdi átvenni a DVD-k helyét az otthonokban, de egy új technológia máris itt kopog az ajtóban. A háromdimenziós holografikus lemezeken hússzor annyi adat fog elférni, mint egy kétrétegű Blu-ray lemezen – adta hírül az SG.hu informatikai híroldal.

Egy kétrétegű Blu-ray lemez 50 gigabájt (GB) adat tárolására alkalmas, míg az új technikáknak köszönhetően a háromdimenziós hologramok írása és olvasása egyre megbízhatóvá válik, így a maximális adatmennyiség hozzávetőlegesen 1 terrabájt (TB) lesz. A lézerek által létrehozott szerkezeti változások a jelenleg használt műanyagon az anyag zsugorodásához vezetnek. Ez a szám kicsi, mindössze 0,23 százalék, arra azonban mégis elég, hogy az adatok visszaolvasása nehézkessé váljon.

A Santa Barbarai Kalifornia Egyetemen Craig Hawker és munkatársai ezt a torzulást mindössze 0,04 százalékra csökkentették. A technikai fejlődés hatására, egy holografikus lemezre 1000 GB anyag fér rá. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy minél sűrűbben van írva egy korong annál sérülékenyebb a lemez, és 1 TB adatvesztés egy mamutvállalat számára is akár végzetes lehet.- közölte az SG.hu.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek