Connect with us

Hirdetés

technokrata

A táblagépek mindent visznek?

Laptop

A táblagépek mindent visznek?

Visszaszorulóban az iPad, előtörnek az androidos készülékek, extraalacsony fogyasztású AMD platform – tablet híreink.

Habár hazai szemszögből nézve vadonatúj jelenségről van szó (és az Egyesült Államokban is csak alig egy éves a piac), nem lehet figyelmen kívül hagyni azt az óriási lendületet, amivel ezek a kis gépek hódító útjukra indultak. A Lenovo nemrég közzétett becslése szerint már idén a PC piac 10-15 százalékát fogják kitenni a tabletek, és az a gyártó, aki nem tud ebben a szegmensben helyt állni, olyan lemaradást hoz össze magának, hogy abból többé nem fog tudni kilábalni.

Nem csak a Lenovo bizakodó, több piaci elemző is 50-51 millió eladott táblagépet vár 2011-re. Ez egy elég durva szám, hiszen a Gartner becslése szerint tavaly összesen 351 millió PC-t szállítottak le (és ezzel 13,8 százalékos éves szintű emelkedést produkáltak) a gyártók. Ha ez a növekedési ütem fennmarad, akkor idén meg fogja közelíteni a 400 milliót az eladott PC-k darabszáma, vagyis a Lenovo becslése ugyan optimista, de egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott.

A 2010-es eredményekhez főként az Apple, illetve kisebb részben a Samsung járult hozzá. Utóbbi általunk is tesztelt Galaxy Tab eszközéből összesen 2 millió darab fogyott az októberi bemutatkozás óta (ugyanezen időszak alatt 7,3 millió készüléktől „szabadult meg” Steve Jobs cége). 500 ezer Európában talált gazdára, 350 ezret Észak-Amerikában értékesítettek, 330 ezerre pedig Ázsiára jutott vevő. A többi dél-koreai tablet szerte a világon olyan helyeken került értékesítésre, mint Latin-Amerika és Oroszország (jelenleg 94 ország 200 mobilszolgáltatója tartja kínálatában a Galaxy Tabot).

Samsung-Galaxy-Tab

Samsung Galaxy Tab – felpörgő eladások

Többek között a koreaiaknak is köszönhető, hogy a Google nagyon gyorsan megvetette ebben a szegmensben is a lábát: a tavalyi utolsó negyedévben eladott tabletek 22 százalékán futott Android. A Stategy Analytics adatai szerint egyébként ebben az időszakban összesen 9,7 millió példány talált gazdára, vagyis a fenti számokat összeadva megállapítható, hogy az Apple és a Samsung eladásai mellett a többi gyártó csak marginális szerepet játszott a piacon. A piackutató becslése szerint idén tovább folytatódik a trend, és az Apple 75 százalék közeli részesedése még jelentős esés előtt áll, ahogy a kisebb-nagyobb rivális gyártók belépnek a piacra. Utóbbiak ugyanis elsősorban Android alapú készülékekkel terveznek hódítani, ami különösen annak tükrében nem meglepő, hogy a Google hamarosan hivatalosan is útjának indítja operációs rendszerének 3.0-s, Honeycomb névre keresztelt változatát, melyet kifejezetten a tabletekre optimalizált.

Érthető tehát, hogy miért nem akar senki sem kimaradni a tablet-bizniszből. Többek között az AMD is előrukkolt saját megoldásaival: nemrég jelentette be táblagépekbe szánt Ontario APU-jának (accelerated processing unit, vagyis grafikus magot is tartalmazó processzor) módosított változatát. Az 1 GHz-en működő AMD C-350 mindössze 5 wattot fogyaszt, azaz nagyon kevés energiát igényel, ami jótékony hatással van az ezt használó készülékek akkumulátoros üzemidejére. A lapka elsőként az Acer 5745G hibrid készülékében jelenik meg (még ebben a negyedévben), mely egy netbook/tablet ötvözet.

AMD-Fusion-APU

AMD Fusion APU – már tabletekhez is

A gyártók java egyébként valamilyen ARM processzort alkalmaz, a CPU-piac hagyományos résztvevői az első körből bizony kiszorultak. Ezt agresszív fejlesztési tempóval próbálják ellentételezni: az Advanced Micro Devices például jövőre már 28 nanométeres gyártási eljárással készülő APU-t tervez a tabletekbe telepíteni. A Wichita kódnevű chip még kevesebb energiával beéri majd, mint a mostani Fusion processzorok, az Ontario és a Zacate. Eközben az Intel a Sandy Bridge-dzsel kísérletezik, igaz, ezt a folyamatot nem várt gyártási hiba késlelteti.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés