Connect with us

Hirdetés

technokrata

Veszélyben a netbookok

Laptop

Veszélyben a netbookok

A táblagépek lenyomják a minilaptopokat?

Bekövetkezni látszik, amitől korábban féltek a gyártók: a netbook piacot harapdálják a táblagépek (azaz főleg az Apple fejlesztette iPad). E trendnek legnagyobb vesztese a netbook forradalmat kirobbantó Asus lehet – a távol-keletiek már meg is kongatták a vészharangot. Arról számolt be a napokban a gyártó, hogy az Eee PC-ből a vártnál kevesebb kelt el a második negyedévben, így csökkentette a harmadik negyedévre vonatkozó becslését.

Asus Eee PC vs Apple iPad.jpg

Jerry Shen, az Asus vezérigazgatója nem teketóriázott, egyértelműen az Apple táblagépét tette felelőssé a mérsékelt eladási adatokért. Mindazonáltal még koránt sincs katasztrófahelyzet, a vállalat elkötelezett a kicsi és bárki számára elérhető laptopok tekintetében, közölte Shen. Már csak azért sem lenne ildomos a tábla PC-ket hibáztatni, mert már küszöbön áll az Asus saját modellje: az Eee Padek várhatóan néhány hónapon belül megjelennek.

Táblagép Windows 7 alapokon

Kezdjük a legrosszabbal: az Asus Eee Pad EP121 prémium termék lesz, és mint ilyen, igen barátságtalan árcédulát kapott. A kereken 1000 dollárba kerülő eszköz 12 colos érintőképernyővel, Intel Core 2 Duo processzorral rendelkezik, operációs rendszer gyanánt pedig Windows 7 Home Premiumot telepítenek rá. Nem is az iPad által kitört útra szánják, hiszen a 10 wattot fogyasztó ULV processzor azért elég komolyan képes melegedni, és a kijelző mérete sem mondható szokványosnak. Inkább olyan környezetbe ajánlja termékét a gyártó, ahol fontos a relatíve nagy, érintésérzékeny kijelző és a kellő teljesítmény.

Sokkal barátságosabb árcédulát kapott az ARM alapokon nyugvó, 10 colos (természetesen érintésérzékeny) kijelzővel szerelt Eee Pad, amely 4-500 dolláros áron kerül majd forgalomba 2011 januárjában. Érdekessége, hogy ez is Windows futtat, mégpedig annak Embedded Compact 7 változatát. Az egyértelmű favorit azonban az a Google Android operációs rendszert használó táblagép lesz, ami valamikor az első negyedévben debütál majd. A szintén ARM architektúrát alkalmazó masina várhatóan 400 dollárba kerül majd, és közvetlenül az Apple iPadja ellen indítja csatába a távol-keleti gyártó.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés