Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szétkaptunk egy táblagépet

Tablet

Szétkaptunk egy táblagépet

Éltünk a Concorde lehetőségével, miszerint megmutatják, mi van a kijelző mögött. Kivételesnek éreztük magunkat, de kiderült, hogy ezt bárki kérheti tőlük. Ipari kémkedés Dél-Budán.

Már sokszor elgondolkodtam rajta, hogy miből is áll egy táblagép? Mitől kerül annyiba, amennyibe? Miért van az, hogy valaki húszezerből kihozza azt áfástul, amit a másik százezerért kínál. És miért hiányozhat a gyanúsan olcsókból a Google szoftveráruháza, a Play?

concorde tab play

Köszönhetően a Concorde akciójának, most bárki betekinthet a Play nevű tabletjének a belsejébe és láthatja, hogy mitől tablet a tablet. Éltem én is a lehetőséggel, így nagy kíváncsisággal utaztam le Dél-Budára, nem messze a Villányi úttól, ahol kézbe is vettem a nemrég nálunk is letesztelt Concorde Play-t. Bekapcsolva egy nagyon jól használható, ámbár sajnálatos módon GPS-szel nem rendelkező táblagépet foghattam a kezemben, aminek ára nem hogy baráti, hanem kiváló. Ár-érték arányban új tabletet, pláne kétmagos processzorral, Jelly Bean-nel, 1 GB RAM-mal és 16 GB tárhellyel nem kapunk, csak ha az USA-ban élünk és Nexus 7-et vásárolunk. Mindössze 45 ezer forintba kerül még itthon is, ami a hazai viszonylatban higgyék el nekem, zseniális ár. De aztán fogtam és kikapcsoltam, majd óvatosan nekiálltunk szétszedni. Az egyes elemekhez a sok kép miatt linkeket helyeztem el, melyekre kattintva új ablakban ugrik fel a tárgy fényképe.

concorde_tab_play_16gb_1_846

 

Szétkapás
Legelőször három csavart kell eltávolítani a táblagépről, ami nem egy nagy feladat, de innetől rizikóssá válik a dolog. A készülék belsejében egy garanciamatrica található, mely azonnal megsérül, ha otthon állnánk neki szétkapni a tabletet. Ez pedig azzal jár, hogy megszűnik a készülék garanciája, a gyártó nem vállal többé felelősséget érte.

P1000788

A műhelyben azonban ilyen probléma nem áll fenn, így a szétcsavarozott táblagépet egy speciális feszítősínbe helyeztük és az óramutató járásával megegyezően szétfeszítjük a készülékházat. A fémház egyik oldala könnyített, itt tudunk alányúlni a váznak és a készüléket ki tudjuk bontani.

P1000781

Érdekesség, hogy a hangszóró a hátlapra van ragasztva, így néhány kábelszál végig össze fogja fogni a két részét a váznak az alaplapon keresztül. Mivel a hangszóró kábele viszonylag hosszú, így nem feszül egy pillanatra sem. A Play hangszórója nem éppen a legkiválóbb egység a piacon, kategóriáján belül azonban teljesen átlagos. A 8 Ohm-os hangszóró teljesítménye 1.5 Watt, de aki filmet akar nézni rajta, annak inkább egy jó minőségű fül/fejhallgatót tudnék ajánlani.

P1000783

Belsőség
Amin meglepődtem, az a puritánság volt. Őszinte leszek, nem erre számítottam. A Play tulajdonképpen egy rendezett alaplapból, egy kijelzőből, egy nagyon vékony akkumulátorból, egy webkamerából és egy hangszóróból áll. Ami kell, az rajta van a nem túl nagy alaplapon.

P1000782

A szalagkábeleket az alaplapi illesztésnél masszív javítószalag védi a behatásoktól, már a fémváz így is erőteljes védvonal a kisebb leejtésekkel szemben.

P1000786

A 2 megapixeles előlapi kamera is könnyedén kipattintható a helyéről.

P1000794

De ennél a pontnál felmerült a kérdés bennem, hogy ha lenne egy ugyanilyen egységem, de jobb megapixellel, akkor vajon kicseréltethetném-e egyszerűen egy szakemberrel. A válasz először lesújtó volt, mivel attól, hogy kicserélem az optikát, attól még az operációs rendszer linuxos kerneljében egy 2 megapixeles optika van beleírva, így tehát a jobbik esetben csak a webkamera nem kapcsol be, rosszabbik esetben azonban az egész gép használhatatlanná válik. Viszont ha tudom, hogy a kamerának milyen driver-e van az androidos rendszerhez és be is tudom forgatni a rendszerbe, akkor elvi akadálya nincs, hogy egy jobb optikával rendelkező webkamerát használjak a táblagépen.

P1000795

Visszakanyarodva az alaplaphoz, a panelazonosítón tökéletesen látszik, hogy ez már a tizenkettedik verziója a hardvernek (HC801_V12). Amikor a gyártó egy bizonyos alaplap mellett dönt, akkor még nincs rajta az LCD vezérlő elektronikája, a NAND flash, a kamera és az SD memória sem. Jelen táblagép esetében a Rockchip panelje van benne, amihez alapból járt a processzor.

P1000838

A többi hardvert mi magunk is hozzávadászhatjuk készítőként, de érdemes megfontolni a gyártó ajánlását is, miszerint szerinte ezekhez a panelekhez ilyen SD RAM és ilyen NAND flash memória a legideálisabb. Persze mindez attól is függ, hogy milyen árkategóriájú táblagépet szeretnénk összeállítani, ugyanis ajánl olcsóbb és drágább memóriákat is, vagy esetleg jobb írás/olvasási sebességgel rendelkező NAND flash tárhelyet is. Utóbbi egy film másolásakor egyáltalán nem mindegy, hiszen minél olcsóbb a flash memória, annál hosszadalmasabb procedúra annak mozgatása illetve maga az elérési sebesség is drasztikusan lecsökken.

P1000821

A NAND flash memória az alaplap végében található (zölddel jelölve), a két kis lapka egyenként 8 GB tárhelyet jelent, miközben a panel kijelzőfelöli oldalán a négy kis téglalap (sárgával jelölve) a négy 256 megabájtos RAM-ot takarja, vagyis 1 GB-ot. Az 1237-es pótpanel pedig a microSD kártyaolvasó (ciánkékkel jelölve). Ha a gyártó ettől eltekint, akkor fel se tűnik, hogy nincsen, csupán annak, aki meg fogja venni, ugyanis akkor be kell érni a tizenegynéhány gigabájt hellyel (ugyanis a tárhely egy részét maga az Andoird foglalja el).

P1000812

Az alaplap közepén egy óriási védőtok (RK3066, piros színnel jelölve) alatt található a processzor és a GPU. A processzor kétmagos, 1.6 GHz-es órajelú Cortex A9, L2 Cache-e 512 KB és hihetetlenül sokoldalú.

P1000818

A CPU támogatja a három csatornás SD/MMC interfészt, a maximum 2 GB RAM-ot, a 2 csatornás TFT LCD-t és a full HD felbontást. Nem okoz gondot, ha az 1.4-es HDMI-n 1080p-s felbontású filmet játsszunk ki egy külső megjelenítőre 30 fps sebességgel. A Cortex A9 emellett elboldogul a H.264/MVC/VP8 videó kódolással, kompatibilis az OpenGL ES2.0 és a 1.1 szabványokkal, memóriában pedig kezeli a DDR3/LPDDR2/LVDD3-akat. A Mali 400 MP4 GPU felel a grafikai megjelenítésért és támogatja a 1080p-s videók lejátszását is.

P1000839

Egyébként bár a tárhelyet, az SD memóriát, az LCD vezérlő elektronikát (RK610-G, narancssárga), az akkumulátort (melynek vezérlője a WM83266 29AW5KR nevű Wolfson chip és lilával jelöltük), a kamerát és magát az LCD-t mi választjuk meg, a processzort nem. Az RK30-as panelbe már eleve ez a processzorról van belehelyezve, azt lecserélni nem lehet. A rózsaszínnel jelölt lapka nem más, mint a WiFi, a Bluetooth és az FM rádió multi funkciós chipje (RK 903 TOC9008 1243). Lényegében ezek a chipek a Play tablet fő alkotóelemei.

P1000864

Felmerülhet a kérdés, hogy mennyibe kerülhet egy ilyen alaplap?
Ez attól is függ, hogy hetes, nyolcas vagy tízes tabletről beszélünk. Előfordulhat az is, hogy ugyanaz az panel van benne két különböző méretű táblagépben, és csupán a kijelző vezérlője más. Hogy ha a gyártói ajánlásnak eleget teszünk és a megfelelő minőségű memóriákat választjuk hozzá, akkor 70 és 100 dollár (15-22 ezer forint) között van csak a panel önmaga. Ez attól függ, hogy milyen rajta az SD RAM és a NAND flash. Ez az összeg pedig már a nagytételes ár, és ha azt veszem alapul, hogy más gyártók nagyjából ennyiért már komplett táblagépet kínálnak, elgondolkodtat, hogy akkor abban vajon mi lehet.

P1000838

Az akkumulátor elképesztően vékony és az LCD panel hátára lett helyezve. De vajon a 4000 mAh tényleg annyi, amennyi? A Concorde állítja, hogy ez a tablet tényleg ekkora akkumulátorral bír, vagyis nincs semmi átverés, nem a beszállító mérését használják, hanem a sajátjukat. Bizony nem egyszer előfordul, hogy a kínai gyártó felülértékeli az akkumulátora teljesítményét, majd két óra múlva le is merül az egész rendszer. A folyamatos használat 5 és fél óra, készenléti ideje azonban egy hét.

P1000799

A kijelző panel is megér egy misét. Ár/értékben itthon nincs jobb kijelző a tabletekben, ugyanis, még ha első generációs is, de LG IPS panel van benne, nem valami noname kínai LCD kijelző.

P1000786Azt fontos tudni, hogy egy táblagépnél az érték felét a behelyezett kijelző határozza meg, vagyis a komplett gép 50%-a csak a kijelző. Még az is elképzelhető, hogy esetleg egy olcsóbb tablet ugyanezekkel a belsőségekkel rendelkezik, de a kijelzője olcsóbb. Van még két tényező, ami meglehetősen megdrágíthatja egy tablet árát, ezek pedig a GPS és a 3G/LTE modem. Mondhatni majdnem a másik felét adja a tablet értékének.

P1000814

Vannak megoldások, melyek lehetővé teszik, hogy néhány gyártó specifikus 3G-s USB sticket rá lehessen kötni néhány tabletre, de ez nem épp a legideálisabb megoldás. Aki mobilnetezni akar a táblagépén, az vegyen 3G/LTE modellt vagy olyan okostelefonja legyen, amit WiFi Hotspotként képes üzemeltetni. Azért sincs olcsó tabletben 3G modem, mivel a gyártónak licenszdíjat kell fizetnie érte a Siemensnek.

P1000816

A Rockchip alaplap, és magának a tabletnek is az egyik legnagyobb durranása az RTG felület (RX, TX, GND), melyet egy kis hegesztéssel soros portos (ötös-négyes elosztású) csatlakoztatási felületet csinálhatunk.  A soros portra pedig bármilyen eszközt rá lehet kötni, amelyik ismeri és használja ezt az adatátviteli csatornát. Vagyis egy kis ügyeskedéssel és egy jó applikációval akár orvos diagnosztikai eszközt is lehet készíteni egy 45 ezer forintos táblagépből. Ha pedig hiányzik a GPS, akkor egy soros portos GPS-t is ráköthetünk a kivezetésre, a kernel támogatja azt. Mint megtudtam, van, aki a távfelügyeletet oldja meg ezzel a tablettel, de volt, aki autódiagnosztikai feladatokra használja (CAN-Bus).

Mint kiderült, a gép Kínából nyersen érkezik. Ez azt jelenti, hogy nincsen rajta android OS,  hanem azt Budapesten telepítik fel rájuk.

rk3066_2

Az ebay-en olcsóbb
Az ilyen 5-10 darabot áruló, amúgy drágább tableteket meghirdetők általában az összeszerelő üzemben dolgoznak néhány dolláros órabérért, így rájöttek, hogy megéri kilopkodni darabokban egy-egy eszközt. Ha a Concorde Play páralkatrészes hardveréből indulok ki, nagyjából egy hét alatt haza lehet vinni egy komplett tabletet, amit otthon össze is lehet szerelni. Persze ez nem mindig igaz, ez az esetek 70%-ában történik így, előfordulhat az is, hogy a teherhajóról „esett” le egy rakomány vagy szimplán mázlink is lehet. Ezeknél a garanciát szinte lehetetlen érvényesíteni.

P1000864

Miben spórolnak a gyártók?
Mint már előbb taglaltuk, a tablet értékének a felét az érintőkijelző adja. Ha a gyártó drasztikus árcsökkenést akar elérni, akkor egy gagyibb panelt tesz bele a tabletbe. Ha csak közepesen akar spórolni rajta, akkor esetleg a NAND flash tárhely minősége lesz rosszabb vagy épp az SD RAM-ból csíp le. Az akkumulátor minősége is lehet gyengébb a standardnál, ezáltal 10-20%-ot is lehet spórolni gyártóként, így a legvégén jelentősen olcsóbb és sokkal használhatatlanabb eszközt tudnak a piacra dobni.

P1000846

Miért hiányzik a Play a gagyi tabletekből?
A Play azért hiányzik belőlük, mert drága volt a licensz. A gyártó tulajdonképpen a Google megkerülésével rakja fel a tabletére az Androidot, így gapps, vagyis a Google Application Packages részben vagy teljesen hiányzik belőle. Az ilyen táblagépeket nem hagyta jóvá a Google, a Marketen keresztül pedig a gép nem tud bejelentkezni a Google-höz, mely amúgy elutasítaná, ezért inkább ki is hagyják belőle. Akinek ilyet ajánlanak megvásárlásra, az mosolyogjon rá az eladóra és hagyja faképnél.

P1000860



Szólj hozzá!

További Tablet

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés