Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde Tab Novum – van új a nap alatt

Tablet

Teszt: ConCorde Tab Novum – van új a nap alatt

A ConCorde is beszáll a versenybe, nem kis fejtörést okozva ezzel a konkurenciának. A Tab Novum ugyanis nagy és gyönyörű képernyővel, erős processzorral és számos hasznos perifériával célozza meg a karácsonyi vásárlóközönséget. Mi meg törhetjük a fejünket, hogy akkor most melyiket… Ebből az írásból kiderül, hogy kiknek lehet ez a tablet jó választás.

Már az elején szólok, hogy nem a húszezres kategóriában indul versenynek a ConCorde Tab Novum. 65 magyar ezres körül vásárolhatjuk meg, ha megkívánnánk, így azoknak érdemes tovább olvasni ezt a tesztet, akik ebben az ármagasságban, vagy efelett kicsivel nézelődtek eddig. Az “efelett kicsivel” kifejezést úgy értem, hogy bizony a ConCorde is arról híres, hogy a nevükkel jelzett készülékekkel mindig fölé ígérnek a megszokottnak és így mára már szinte joggal várjuk el tőlük, hogy a kiszámítható árfekvés felett kapjunk. Előre szólok arról is, hogy ezúttal sem csalódunk majd. Nézzük, miért is hasít ez a tábla annyira…

Voltak kisebb kalandjaim a beüzemeléskor. Kezdődött ott, hogy nálam alkalmazásfüggő jelszavak vannak az ominózus Google fiókvesztésem óta, így a ConCorde Tab Novum számára is csak egy ideiglenes, bármikor visszavonható jelszót adtam. Nem szaporítom a szót, elég annyit tudni, hogy másfél órámba került, mire rájöttem, hogy nem az alkalmazásfüggő jelszavak nem tetszenek a táblának, hanem az internetem. Szerencsére a szomszéd netje mindig zöldebb, azt azonnal elkapta és onnantól meg az én netem is megtetszett neki. Így aztán röpke két óra alatt sikerült a fiókommal összeszinkronizálni. Rutinos tesztelőként ez a malőr nem vette el a kedvemet és kár is lett volna, mert ez volt az utolsó kellemetlenség. Ezután csupa kellemes meglepetés jött csak.

Az első kellemes meglepetés az IPS képernyő. Ez az a technológia, ami azokban a készülékekben teljesít szolgálatot, amelyeknek a nevét nem írjuk ki. Szóval ez a képernyő azért oda…, izé… odaver az ember szemének. Feles fényerőnél olyan képe van, hogy szintén eltelt egy kis idő, mire rájöttem, hogy bizony lehet még rajta húzni. A mindennapi használatnál persze nem kell kiégetni a szemünket, de az megnyugtató, hogy van bőven fényerőtartalék a napsütésesebb hónapokra is. És az is megnyugtató, hogy ez a szép kép sok pixelen jön át, szám szerint 1024×720 pötty lövi a szemünkbe. Ennek eredményeként minden kényelmes, a netezés és a filmnézés főleg.

 

Ha már filmnézés – és elnézést kérek a csapongásért, de annyi szuper dolog van, hogy egyszerűen muszáj a legjobbakat előrevenni -, szóval a filmnek a saját, gyárilag telepített lejátszóval is mennek szépen, még az MKV-k is, de ilyet már láttunk más tableten is. Viszont olyat, hogy a filmeket letehetjük kis képernyőre és ott szépen elfutnak, miközben mi ímélezünk, internetezünk, szkájpolunk vagy akármit csinálunk közben, nos ilyet csak a nagyoknál láttunk eddig. Ez a tábla meg olyan nemes egyszerűséggel tuja ezt, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne mindez. És tudják mit? Az is. Egy idő után rájövünk ugyanis, hogy ha egy processzorban van elég tartalék, akkor azt ki lehet ilyesmikre használni. És hogy ez a funkció kell-e? Van-e értelme? Aki járt már távol-keleti országban az tudja, hogy ott bizony telefonnal és táblával a kezében mászkál mindenki és folyamatosan mennek az ilyen mozik a háttérben. Aki ráérez, az ugyanis nem tudja abbahagyni. Megjósolom, hogy ahogyan egyre több cucc tudja majd ezt, nálunk is elterjed majd. Én magam simán nézek filmet ímélírás közben, helyesebben simán megválaszolok egy ímélt filmnézés közben. Nekem már ezzel eladnák ezt a táblát, az biztos, mert eddig ilyet csak az egy százassal drágább cuccoktól felfelé várhattunk el. Mostantól ebben az olcsó kategóriában is elvárás lesz. Ezt csinálja a ConCorde, ezért szeretjük…

 

Nameg azért, mert egy 1,6 GHz-es, kétmagos processzort tesznek egy ilyen táblába, amitől aztán az teljesen kompromisszummentes lesz. Értsd: nem lehet megakasztani. Gyanú sem merül fel bennünk a használat közben. A processzor 252 MHz és 1,6 GHz között ugrál attól függően, hogy a feladat mit kíván. És mivel a feladat csak ritkán olyan, amihez maximális teljesítmény kellene, többnyire az 500 MHz és az 1,2 GHz közöttre optimalizál. Ez pedig szép akkumulátoridőket eredményez főleg úgy, hogy egy 7600 mAh-ás akkumulátor szolgáltat ehhez hátteret. Igaz, az ekkora akkumulátorok nem szokatlanok a táblagépeknél, de a Novum esetében azért én magam is meglepődtem, hogy aktív használat mellett 4 óra és 13 perc kellett a lemerüléséhez. Ez nekem elég lenne és hozzáteszem, hogy a tesztkészüléknél nem tudhatom, ki és miként kezelte előttem az akkumulátort, azaz ez még akár javulhat is gondos kezek között.

Egy ilyen táblát az ember több céllal vesz és ezek között simán ott van, hogy szeretne vele kapcsolatot tartani. És nem csak írásban, hanem mondjuk hanghívás vagy videóhívás formájában is. A Google készülékeknél, azaz Android alatt erre kézenfekvő a Gtalk, vagy magyar nevén a Csevegő. Nos, ezen a táblán nincs telepítve és az áruházban sem elérhető. Aki tehát szeretne Gtalkozni, annak valahogyan fel kell hekkelnie erre a készülékre. A Skype-ot viszont kipróbáltam és tökéletes, hanggal és videóval is. Már amennyire az előlapi kamerától telik, amelynél nem főként a 640×480-as felbontás a probléma, hanem inkább a fényhez való viszonya. Videotelefonálásra alkalmas, de videózni vagy fényképezni csak szabadtérben, napsütés mellett és megtámasztott kézzel próbáljunk, és ez a hátlapi kamerára is igaz. De nem is azért tesznek egy ilyen táblára kamerákat, hogy azokkal művészkedjünk, hanem a közösségi funkciók megtámogatására. Arra pedig tökéletesek.

A mindennapi használhatóságot javítja még egy erős wifi, Bluetooth és számos csatlakozó a gép oldalán. Az utóbbiak közül hadd emeljem ki a HDMI 1080-as csatlakozót melynek segítségével HD tévékhez is köthetjük és az USB hostolásra alkalmas csatlakozót, amellyel külső tárat – USB-kulcsot – csatlakoztathatunk hozzá. És természetesen nem marad el itt sem az USB-s mobilinternet modemek támogatása, melynek segítségével a legtöbb, szolgáltatónál kapható modemet rádughatjuk és mobilinternetezhetünk vele, de maga a ConCorde is forgalmaz olyan 3G USB modemet, amellyel egészen biztosan működni fog.

Ide a teszt végére illenék írni valami olyat is, amit kifogásolok benne, de nagyon kell keresgéljem ezt. Talán az előlapon találhatunk egy kis makulát, mert a képernyőre egy alig érezhető, néhány tized milliméterrel kiemelkedő védőfóliát tettek, amit csak a gyakorlott ember vesz észre. Mármint azt, hogy ez nem a gép része. Amikor kivesszük a dobozból a táblát, ezt  védőfóliát egy másik védi, így teljes a megtévesztés. Aztán ha elég bátrak vagyunk és merjük kicsit kaparászni, akkor döbbenünk rá, hogy valójában nem a képernyő emelkedik ki az előlapból, hanem ez a védőfólia. Ha rajtahagyjuk, védi a képernyőt, de alig érezhetően kiemelkedik. Ez viszont a használat során akár hasznosnak is bizonyulhat, mert tapintással is mindig érezzük, hol a képernyő széle és így nincsenek véletlen érintések és félrenyomkodások. Én mindenesetre leszedném, ha az enyém lenne ez a tábla…

Kiknek és minek? Azoknak ajánlom, akiknek nem elég a 7 col és inkább egy nagyobb képernyőre vágynak. A ConCorde Tab Novum úgy bír nagyképernyősnek lenni, hogy közben csak 632 gramm és ebbe a könnyed érzésbe mégis nemes, fémszerű anyagok is belefértek. Tökéletes videózásra, ágyban internetezésre, közösségi hálókon lógásra és még a combosabb játékok sem izzasztják meg. Én magam is nehezen adom vissza a ConCorde Elektronik Kft-nek, akiktől a tesztelésre megkaptuk – köszönjük szépen – és akiknél meg is vásárolható ide kattintva.



Szólj hozzá!

További Tablet

ConCorde Tab Novum

  Megjelenés éve: 2012
  Pro:  
  - Gyönyörű kijelző, erős processzor, kifogástalan anyaghasználat, sok csatlakozó
 
  Kontra:  
  - Speciális töltőcsatlakozó
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 9"
  • kijelző felbontása: 1024x720"
  • kijelző típusa: IPS TFT"
  • eszköz mérete: 242x186x9,7
  • tömeg: 632 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: RockChip 3066
  • memória: 1024 MB
  • háttértár: 16 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSDHC
  • portok: USB 2.0, 480Mbit/s micro-USB, HDMI
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: 1600x1200
  • video chat:  
  • video felbontás: N/A
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil:
  • WiFi: b/g/n
  • Bluetooth: Bluetooth 2.0
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 4.1.1
  • spec. szoftverek:
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 7600 mAh Li-ion
  • tapasztalat: 4 óra
 
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés