Connect with us

Az orvos fogja felírni a táblagépet?

stock-footage-woman-reading-a-book-with-a-tablet-pc-in-nature-tablet-pc-and-nature

Dotkom

Az orvos fogja felírni a táblagépet?

Egy nemrég befejeződött kutatás szerint a táblagépek segíthetik meggyorsítani az olvasási sebességet azoknál a szembetegséggel küzdőknél, akiknek centrális látása is sérült a betegség következtében.

A tudósok összesen 100 látássérültet vizsgáltak meg és rájöttek, hogy a nyomtatott könyvekhez és újságokhoz képest a résztvevők olvasási sebessége legalább 42 szó/perccel gyorsult, amikor az Apple táblagépén 18-as betűméret mellett olvastak. Az olvasási sebesség átlagosan 12 szó/perccel javult a Kindle használatakor, szintén 18-as betűméret mellett. A legrosszabbul látó pácienseknél figyelték meg a tudósok a legnagyobb javulást a táblagépeken való olvasásnál.

A kutatók szerint a szavak és a megvilágított háttér erős kontrasztja lehet a titka az iPad hatékonyságságnak az olvasási sebesség növelésének szempontjából. Az első generációs Kindle-ök még nem használtak háttérvilágítást. A kutatás során a tudósok rájöttek arra is, hogy a szemkárosodás mértéke szorosan összefügg azzal, milyen olvasási módszert kedvelnek a páciensek. A legrosszabbul látók egyértelműen az iPadet találták a legkényelmesebbnek, a jobban látók azonban inkább a nyomtatott könyveket és az újságokat részesítették előnyben.

“Az olvasás a legegyszerűbb szórakozási formák egyike, ezért gyakran csak akkor vesszük észre, milyen fontos, ha már nem látunk elég jól” – nyilatkozta Dr. Daniel Roth. a Robert Wood Johnson Orvosi Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. “Kutatásainkból világosan látszik, hogy viszonylag olcsón, egy digitális táblagép áráért ezek az emberek visszakaphatják az olvasás örömét és újra kapcsolatba léphetnek a nagyvilággal.”

A makulakárosodáshoz illetve a diabéteszes retinakárosodáshoz hasonló szembetegségek a centrális látás elvesztésével járhatnak. A digitális táblagépek kora előtt az ilyen betegek általában különböző lámpákkal ellátott nagyítókat használtak az olvasáshoz. A részletes kutatási eredményekről a tudósok az Amerikai Szemészeti Akadémia éves gyűlésén számolnak majd be.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom