Connect with us

technokrata

Kína a Proview mellé állt

The-Legal-Battle-between-Apple-and-Proview-1

Dotkom

Kína a Proview mellé állt

Az iPad márkanevet illető pereskedés során először nyilatkozott állami hivatalnok az ügyről, mondván: nem az Apple-nek, hanem a céget perlő Proview Technology Shenzhennek van joga használni azt Kínában.

A kínai törvények értelmében az iPad márkanév használata a Proview Technology Shenzhen vállalatot illeti – fogalmazott kedden Fu Suang-csien (Fu Shuangjian), az állami ipari és kereskedelmi felügyelet igazgatóhelyettese. Fu személyében először nyilatkozott állami hivatalnok az esetről, s mint ilyen, kijelentése nagy sajtóvisszhangot kapott.

A nyilatkozat után megindult a találgatás a kínai sajtóban, vajon az álláspont az amerikai Apple és Proview Technology Shenzhen közt hónapok óta húzódó pereskedés kimenetelét is előrevetíti-e. A két vállalat az iPad márkanév használatát illetően áll vitában, mindketten jogos sajátjuknak mondva azt.

A Proview 2000 és 2004 közt több ázsiai országban, valamint Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, ennek használati jogát aztán a Proview tajvani leányvállalata 2006-ban eladta az Apple-nek. A cég sencseni leányvállalata, a Proview Technology Shenzhen azonban az adásvétel után is fenntartotta magának a jogot a márkanév használatára a szárazföldi Kína területén, így most 10 milliárd jüant (360 milliárd forint) követelnek szellemi tulajdonjogok megsértése okán. Az Appleszerint ugyanakkor a szárazföldi Kínában való értékesítés jogát is megvették, a Proview azonban – a megegyezést be nem tartva – elmulasztotta kiszélesíteni a jogokat.

Az ügy jelenleg eldöntetlen, sajtóértesülések szerint a felek peren kívüli egyezséget készítenek elő, melyet a bíróság is támogat – nyilatkozta hétfőn Ma Tong-hsziao (Ma Dongxiao), a Proview ügyvédje. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek