Connect with us

technokrata

Windows 7, Intel Atom, mégse netbook. Mi az?

Tablet

Windows 7, Intel Atom, mégse netbook. Mi az?

Eláruljuk: egy ára nincs táblagép a Gigabyte-tól.

Figyelemre méltó táblagépet mutatott még be az év eleji CES-en a Gigabyte. Az egyetlen csavar benne, hogy nem androidos a készülék, hanem Windows 7 fut rajta. Így viszont ugyanazt csinálhatjuk vele, mint egy netbook-on, azaz filmeket nézhetünk rajta, USB-n ráköthetjük a DVD írót, megkötések nélkül. Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy az érintőképernyő milyen élményt képes adni egy eredetileg nem erre tervezett operációs rendszer mellett.

A Gigabyte S1081-es készülék mintegy 10 colos (25.4 cm átmérőjű) LED kijelzővel büszkélkedhet, melynek felbontása 1024×600 pixel. A számítási sebességről egy 1.6 GHz-es Intel Atom N2800-as processzor gondoskodik, mely mellé számos hardveres egységet mi magunk választhatunk majd ki. Így eldönthetjük, hogy 2 GB vagy 4 GB DDR3-as memóriát szeretnénk rakni, de azt is eldönthetjük, hogy HDD-t (320 vagy 500 GB) kérünk bele vagy a drágább, ámbár gyorsabb és kisebb SSD-t választjuk adataink tárolására (32-256 GB). Utóbbiból a 32 gigabájtot semmiképpen se ajánljuk, mert a Win7 maga elfoglalja majdnem a felét. Videókártyája Intel GMA 3600-as, amely 32 nanométeres technológián alapul, támogatja az OpenGL 3.0-át, a DirectX 10.1-et és 400 MHz-es a magjának az órajele.

A táblagépbe sikerült beletuszkolni még egy 3G modemet is, már ha kérjük, mert az alapkészülékben csak Wi-fi található. Portokból viszont szépen el van látva, ugyanis van rajta egy USB 3.0 és egy USB 2.0 kapu is, emellett ráköthetjük egy külső megjelenítőre (gyakorlatilag tévére) HDMI-n keresztül, de csatlakoztathatunk rá egy második monitort D-Sub-on keresztül is. Ha nincs Wi-fi-jel és a 3G is hiányzik a gépünkből, akkor UTP-n keresztül is csatlakozhatunk a világhoz. Az alapgép súlya mindössze 800 gramm. Természetesen van benne kártyaolvasó és Bluetooth is, de ha esetleg erre a készülékre tennénk le a voksunkat, akkor érdemes tudni, hogy lehet hozzá venni dokkolót is, amiben a készüléknél nagyobb hangszórók és DVD író is található. A kérdés persze az, hogy mennyit késik így a hang a képhez képest, ami mondjuk zenehallgatáskor nem zavaró, de filmnézéskor külön irritáló lehet. Megjelenés ismeretlen, árát, ha tudnánk, se mernénk leírni.Szólj hozzá!

További Tablet

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin