Connect with us

technokrata

Fájhat a gyakori táblagépezés

ehh-630-woman-using-tablet-istock-630w

Tablet

Fájhat a gyakori táblagépezés

A táblagépek rendszeres használata a nyak és a vállak fájdalmához vezethetnek, derült ki a Harvard Egyetem, a Microsoft vállalat és a Brigham és Women’s Kórház közös tanulmányából.

A hagyományos asztali számítógép használattal összehasonlítva a tabletek, vagy táblagépek használata közben az ember nyaka és vállai olyan pozícióba kerülnek, amely hosszú távon komoly fájdalmat okozhat, mondta Dr. Jack T. Dennerlein, a Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának munkatársa.
A felmérések során tizenöt gyakorlott táblagép-felhasználót arra kértek a kutatók, hogy bizonyos szimulált feladatokat végezzenek el az Apple iPad 2, illetve a Motorola Xoom nevű tabletjein. Mindkét eszköz rendelkezett egyfajta tartóállvánnyal, amelynek segítségével kényelmesebbé tehető a gép használata. Az Apple Smart Cover elnevezésű tokja, amely egyben állványként is alkalmazható 15 és 75 fok közötti szögben volt dönthető, míg a Motorola Portfolio Case nevű tartója 45 és 65 fok közötti szöget tudott bezárni.

A kutatók négy különféle táblagép használati pozíciót teszteltek: az elsőben a felhasználók az ölükben tartották a gépet, a másodikban szintén az ölükben tartották, de a tartóállvánnyal együtt, a harmadik esetben az alanyok az állvány segítségével asztalon tartották a gépet alacsony dőlésszögben, míg az utolsó vizsgált esetben szintén az asztalon voltak a táblagépek, de magas dőlésszögbe állítva. A felmérés alatt a felhasználók az interneten böngésztek, játszottak, e-mail olvastak és írtak, valamint filmet néztek, miközben a kutatók egy háromdimenziós infravörös mozgáselemző rendszer segítségével figyelték a résztvevők fej- és nyakpozícióját.

A négyfajta vizsgált pozíció eltérő eredményeket mutatott, és kiderült, hogy csak az asztalon tartott, meredek dőlésszögű állvány használatával közelítette meg a semleges fej- és nyaktartást, az összes többi esetben természetellenes volt a résztvevők pozitúrája, amely nyaki- és vállfájdalmak kialakulásához vezethet, mondta Dr. Dennerlein.Szólj hozzá!

További Tablet

Technokrata a Face-en

Tesztek