Connect with us

Hogyan vásároljunk tabletet?

tablets1

Tablet

Hogyan vásároljunk tabletet?

Pár éve a tablet – azaz pontosabban tablet pc – egy olyan notebookot jelentett, amin elforgatható volt a kijelző. Aztán jött az Apple iPad, mely megteremtette, és átformálta a piac ezen részét, és egy új stílust teremtett.

Aztán ahogyan az történni szokott: az almás gyártó sikerén felbuzdulva a többi gyártó is elkezdte ontani magából a különféle táblagépeket, és ma már ember legyen a talpán aki nyomon tudja követni a nagyra nőtt érintős készülékek piacát. Bár jelenleg az Apple uralja a piac 80%-át, ott lohol utána a Samsung, a HTC, és a Motorola, az Asus, és az Amazon féle Kindle is beszállt a ringbe. Ennek köszönhetően eszméletlen árrések, operációs rendszerek, kiegészítők, és egyéb tulajdonságok szövik be a tablet világot, ezzel nehezítve az egyszerű halandó dolgát.

De azért megpróbáljuk a kedves olvasót kicsit elnavigálni ebben a világban.

1.  Kell-e egyáltalán nekem tablet?

A tablet nem helyettesít egy teljes értékű számítógépet, vagy notebookot. Sőt, egy mobittelefont sem, bár vannak olyan típusok amikbe rakhatunk SIM kártyát, leginkább csak a mobilinternet miatt. A tablet egy hatalmas érintő kijelző, egy hordozható média center, egy elektronikus könyv- és újságolvasó és egy internetgép egyben. Alapvetően olyan, mint egy notebook, amiben csak egy kijelző van, némelyikhez külön lehet venni billentyűzetet is, ami – bár nem helyettesíti az asztali teljes értékű klaviatúrát, de – megkönnyíti a gépelést. Lényegében egy könnyű mobil eszköz, amin nézhetünk filmet, olvashatunk emaileket, hallgathatunk zenét, vagy böngészhetünk, vagy játszhatunk egyszerű játékokat. Bár ezeket tudja egy mai okos telefon, de akinek nem elég az apró kijelző, vagy nem tudja a fent említetteket, annak remek választás lehet egy tablet.

2. Android , vagy iOS?

Amivel az ember először szembesül az az operációs rendszer, ahogyan az asztali számítógépekben, laptopokban, ezeket a gépeket is ez hajtja meg, ez a lelkük. Az iPadnak az iOS a lelke. Ez az operációs rendszer a korábbi iPhone, és iPod Touch tovább fejlesztett, tábla gépre optimalizált változata. Lényegében az iOS rendkívül intuitív, és mint egy 90.000 tabletre optimalizált szoftver van az Apple marketében, és a legtöbbjük tökéletesen működik.

Ellenben a Google-féle Android, egy kicsit más tészta.  Igazából a 3.0-ás Honeycomb ami valóban tabletre van optimalizálva, de sajnos sok gyártó még a korábbi változatot használja, ami alapvetően mobil telefon operációs rendszer, és közel se nyújt valódi talbet élményt. Bár amellett hogy rengeteg féle tablet közül választhatunk, gyakori probléma hogy a pörgő piac és sokrétű hardver változatok miatt sokszor nincs megfelelően összelőve a vas és a szoftver.

A Honeycomb – azaz a hármas Android – azonban jól összerakott, alkalmazkodó, és mivel a Google fejleszti, így szinte az összes funkciót integrálták, például Gmail, Google maps, Google talk és videó chat, valamint rengeteg egyéb funkciót is alapállapotból megtalálható ezeken az eszközökön.

Az iOS, és az Androidon kívül található még egy RIM-féle QNX nevű operációs rendszer is amit a BlackBerry használ a PlayBookján. Bár tartalmaz remek ötleteket, a fő előnye a BlackBerry telefonokkal való integrációja.

3. Alkalmazások

Az Android market hemzseg a különféle szoftverektől, de néhány van csak tabletre optimalizálva. A PlayBook se bővelkedik kínálatban. Az igazi App király az Apple, mivel az AppStore-ban rengeteg olyan szoftver van, melyek tabletre optimalizáltak, köszönhetően a rendes moderálásnak, és a szűk hardware rétegnek. Az Android sokkal bonyolultabb, mivel több változat van, és a készülékek, a kijelzők, a processzorok is eltérőek, így nagyon nehéz rendesen optimalizálni egy alkalmazást. Tehát ha olyan alkalmazásokra van szükségünk amik tökéletesen működnek, akkor az Apple iPad a jó választás.

4. Képernyőméret és tárhely

Ezek nyilvánvalóak, mivel minél nagyobb annál jobb. Na de mégis. Az első amivel szembe találkozunk, hogy 10 inches / colos / hüvelyk vagy valami hasonló jelölés. Ez leginkább a kijelző átmérőjére utal, és nem a tablet fizikai méretére. Az Apple csak 9.7 colos kijelzővel adja a tableteit, a BlacBerry féle PlayBook 7 colos, a Samsung viszont széles körben árulja a tableteket, van 7, 8.9, 10,1 colos képernyőjű. A 10 coll ideális, az ennél kisebb gépekél bizony ajánlatos őket vásárlás előtt kipróbálni: a műköröm és vastagabb ujj okozhat kellemetlen meglepetéseket az eszközök mindennapi használatakor.

A súly ami még meghatározó lehet. mivel az eszközt mobil felhasználásra tervezték, így mindenképp érdemes a fél kilós súlynál meghúzni a határt: ennél nehezebb se a táskánkat, se a kezünket ne húzza.

Tárhelyből minél több, annál jobb. Sok helyet emészt fel egy átlagember zene, videó, és egyéb gyűjteménye. Jelenleg 64 Giga byte a flash alapú tárolók felső kapacitása, melyet az androidos tableteknél külső memóriakártyával tudunk még megtoldani, akár még egyszer ugyaennyivel.  Az iPad készülékekből is van 16, 32, és 64 Giga byte-os, de ezek a készülékek sajnos nem bővíthetők további tárhellyel, SD, vagy microSD, SDHC kártyákkal.

5. Wifi, vagy Wifi+3G-s?

Sok tablet jön csak Wifi hozzáféréssel, sokhoz azonban 3G-s mobilinternetet is vehetünk, akár részletfizetésre is. Ha az a cél hogy bárhol tudjunk netezni, érdemes SIM kártya befogadására képes készüléket vásárolni, vagy megfontolni annak a lehetőségét, hogy az okostelefonunkban lévő mobilinternetet egy jó kis alkalmazással megosszuk a tabletünkkel, így egy előfizetéssel lényegében a mobilunkon és a tabletünkön is kapunk internetet mindig, mindenhol. Míg előbbi – a 3G-s tabletek – előnye hogy a két eszköz egymástól függetlenül is tud élni (és nem vagyunk az akksik kapacitásának halmozottan kiszolgáltatva), addig az utóbbi kétségtelen előnye, hogy olcsóbban tudunk venni készüléket és nem kell két mobilinternet előfizetést fizetnünk havonta.Szólj hozzá!

További Tablet

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom