Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: ConCorde Tab 7020 – tablet ötvenezerért

Tablet

Teszt: ConCorde Tab 7020 – tablet ötvenezerért

Eddig nem tudtam mire lehet jó egy tablet. „Ha már veszek egy gépet, akkor inkább netbookot veszek – olcsóbban.” gondoltam én. Aztán a kezembe került a ConCorde új táblagépe…

Ebben a csodálatos fészbukk-diktált világban egyre többször adódik olyan pillanat, amikor szükségünk lehet egy internet-képes eszközre olyan célból, melyre mobiltelefonunk képernyője kicsi, egy netbookot pedig túl macerás elővenni (például megnézni valamit a Neptunon, mobilbankolni, stb.). Na ekkor jön képbe a ConCorde Tab 7020.

A 7 collos kijelzős táblagép jóval kisebb, mint egy iPad, mindössze 191*121*14mm nagyságú és súlya mindössze 380 gramm, ami nem sokkal több, mint az iPad 1-es súlyának fele. A felezésnél maradva a Concorde ára újonnan bruttó 50000 forint körül van, ami határozottan versenyképes, és már-már közelíti azt a rezervációs árat (amit olyan 40.000 Ft-ra saccolunk), amin már tömegek számára is elérhetővé tenné a tabletet, mint hétköznapi használati eszközt. Alacsony árából következtetve azonban nem járunk messze az igazságtól, ha egyből valami gyengeséget, hiányosságot gyanítunk a háttérben: van belőlük, ha nem is bőven. A ConCorde Tab 7020-as mégis számos pozitív tulajdonsággal is rendelkezik, melyek teljes mértékben kompenzálják a hiányosságokat.

Kezdjük a jó tulajdonságokkal…

A kis tablet bekapcsolás után nagyon gyorsan magához tér. Alig pár másodperc várakozás után már átadhatjuk magunkat a digitális világnak: netezhetünk, játszhatunk, videózhatunk, olvashatunk kedvünkre. Android rendszerről lévén szó, a 7020-as könnyen kezelhető, működésére, az egyes beállítások mikéntjére hamar rá lehet jönni, nem kell a használati utasítást lapozgatni ahhoz, hogy kiigazodjunk rajta. Az operációs rendszer folyamatosan bővíthető, az Android Market újabbnál újabb alkalmazásokat kínál az érdeklődők számára az Angry Birdstől a Facebookon keresztül egészen a Viberig.. Az olyan „trükkök”, mint a két ujjal történő kicsinyítés és nagyítás is logikus, hamar elsajátítható.


Beállítástól függően, a készülék egy bizonyos ideig tartó nem használása esetén a kijelző automatikusan kikapcsol, hogy minél több energiát spóroljon meg, ezzel növelve a használati idejét, ami akkumulátorról nagyjából – az alkalmazás módjától és minőségétől függően – 3 és 5 óra közé esik. Nem sok, de legalább kevés, ár-érték arányát tekintve azonban egy szavunk sem lehet.

A táblagép gyári dobozában nem csak egy védőtáskát találunk, hanem egy olyan filofax kinézetű bőrtokot is, melybe egy vezetékes billentyűzet van építve. Ez a klaviatúra persze nem olyan, mint amit laptopokon megszokhattunk: kisebb, kényelmetlenebb, más elrendezésű, ékezetes betűk nincsenek rajta, rövidebb írásra, jegyzetelésre jóindulattal azért alkalmazható. Más kérdés, hogy a tableteket, melyek alapvetően az érintőkijelző forradalmasítására hivatottak, miért akarja mindenki billentyűzettel felszerelni, de ez valami olyasmi pótcselekvés lehet, mint a notebookok való tablet PC-vé való varázslása, vagy anno a teljesen érthetetlen UMPC koncepció kidolgozása.

A tablet alapvetően egy szórakoztatóelektronikai eszköz. A kijelző – és maga a rendszer – internetezésen és az alapvető programok megjelenítésén túl könyvolvasásra, filmnézésre, képnézegetésre is teljesen alkalmas, így utazás során, vagy egy esetleges hosszabb várakozás alatt is megfelelő társ lehet, még akkor is, ha nincs internet kapcsolatunk. A 7020-as 4 GB belső tárhellyel rendelkezik, mely memória microsd kártyával bővíthető egészen 36 gigabájtig. Ezen túlmenően a készülék jobb alsó sarkában (állítva szemből – kicsit fura helyen) beépített webkamerát is találunk a táblán, mely az integrált mikrofonnal egészen jó szolgálatot tehet Skype-ozás közben (a kamera furcsa elhelyezésének köszönhetően a tablet leginkább csak fekvő állapotban használható videós beszélgetésre, ellenkező esetben eltarkarjuk a kezünkkel a saját képünket). Hátlapi kamerát azonban hiába keresünk, nem találunk, de őszintén megmondva egy tableten ez talán a legutolsó, ami hiányérzetünk lehet.

Annál is inkább találunk a készülék alsó részén mini USB, HDMI, szabvány „háromfeles” jack fejhallgató csatlakoztatási lehetőséget, és itt találjuk a microUSB és a hálózati csatlakozási lehetőségeket is.

Ami nem…

Sajnos, az árából fakadóan várható volt, hogy lesznek kifogásaink a 7020-assal kapcsolatban. Először is az odáig rendben van, hogy bekapcsolás után gyorsan magához tér a rendszer, csak addig el is kell jutni. Sokszor ez a része nehezen megy, mert hiába nyomjuk sokáig a gombot, mégsem történik semmi. Ilyenkor meg kell ismételni a mozdulatot.

A tableten elhelyezett gombokkal szemben is lehet némi ellenérzésünk, ezek közül is főleg a készülék jobboldalán elhelyezett menü/ home gombbal kapcsolatban : konkrétan ott van, ahol a hangerő szabályzónak kéne lennie, ami nemhogy rossz helyen van, hanem egyáltalán nem létezik a 7020-ason. Helyette szoftveresen, a fejlécben találunk egy mindig jelen lévő hangerő + és – érintőgombot, ezt azért mi átgondoltuk volna mégegyszer. Ahogyan a hátlapon éktelenkedő mélyített reset gombot is, mely akarva-akaratlanul egy tudatalatti (vagy tudatos) elismerése annak, hogy a készüléknek szüksége lehet rá (tesztünk alatt hál’isten nem tapasztaltunk ilyet).

Az érintőképernyő, minőségén túl – ami természetesen egy alsó-középkategóriás tablethez méltóan meg sem közelíti egy AMOLED, vagy retina display fényerősségét – sajnos nem mindig reagál elsőre, vagy előfordul, hogy egy bizonyos ikonra szeretnénk kattintani, de egyszerűen nem jön össze. Ilyenkor talán jól jönne a billentyűzetes tokkal kapott ceruza, azzal azonban van egy kis baj: nem működik a tableten. Pedig igen, néha nagyon jól jönne (de már megette a fene az egészet, ha ceruzázni kell egy tableten – a szerk.).

Az utolsó két hiányosság pedig, hogy hiányzik a GPS (ennyi pénzért mondjuk elég brutál lenne)  és a Bluetooth, ez utóbbi azért, hogy az adatcsere gyorsabban, és könnyebben zajlódjon, ne kelljen direkt számítógépre csatolni, vagy online átküldeni a kívánt fájlokat, Ami meg inkább mókás, mintsem idegesítő, hogy a gép telefonként emlegeti magát, holott SIM kártyát nem is lehet beletenni.

Megéri az árát

Annak ellenére, hogy több hiányossággal is találkozhatunk, jó ez a kis táblagép. A céljának megfelel, az elvártaknak eleget tesz, kicsi, könnyű és gyors. És hogy kinek ajánljuk?

–          Azoknak, akik nem tudják, vagy nem akarják a drágább tabletek árát megfizetni.

–          Akiknek a netes telefon kicsi, a netbook viszont már nagy ahhoz, amire kell.

–          Mindenkinek, aki szereti a tableteket, és azoknak is, akik nem.

További technikai információ a termékről a ConCorde weboldaláról, ide kattintva érhető el.



Szólj hozzá!

További Tablet

ConCorde Tab 7020

  Megjelenés éve: 2011
  Pro:  
  - kicsi és olcsó
  - billentyűzetet és egyben tokot kapunk hozzá
  - stick-kel lehet 3G-síteni
 
  Kontra:  
  - nincs GPS, nincs Bluetooth
  - gyenge a kijelzője
  - rövid használati idő
  - csak előlapi kamera
 
  Méretek:  
  • kijelző mérete: 7"
  • kijelző felbontása: 800 x 480 pixel"
  • kijelző típusa: TFT LCD multi-touch kapacitív"
  • eszköz mérete: 191 x 121 x 14mm
  • tömeg: 380 gramm
 
  Hardver:  
  • processzor: Telechips 8803, Cortex A8, 1.2 GHz
  • memória: 512 MB
  • háttértár: 4 GB
  • bővíthetőség:  
  • kártya típusa: microSD
  • portok: USB 2.0, mini HDMI, miniJack
 
  Multimédia:  
  • kamera felbontás: VGA, 640 x 480, csak előlapi
  • video chat:  
  • video felbontás: 640 x 480
  • FM rádió:  
  • 3D:  
 
  Hálózati adatok:  
  • mobil: nincs, de USB adapterrel megoldható
  • WiFi: WiFi 802.11 b/g
  • Bluetooth: nincs
  • GPS: nincs
  • NFC:  
 
  Szoftverek:  
  • op. rendszer: Android 2.3.3
  • spec. szoftverek: Google Search, Maps, Gmail - YouTube
 
  Akkumulátor:  
  • gyári adatok: 3.7V, 3500 mAh Li-polymer akkumulátor
  • tapasztalat: 3-4 órát elmegy aktív használattal egy feltöltéssel
 

ÖSSZEHASONLÍTÁS

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés