Connect with us

technokrata

Internetre kerül a brit örökség

sony-ebook-reader-prs-700-158215

Smart home

Internetre kerül a brit örökség

Kereshető és letölthető formátumban az internetre kerül a brit nemzeti könyvtár, a British Library – szerzői jogokkal már nem védett – negyedmillió könyve, kiadványa.

Az internethasználók a könyvtár és a Google stratégiai együttműködése révén ingyen juthatnak majd hozzá több mint 250 ezer 1700 és 1870 között készült kötethez – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a British Library.

Az intézmény honlapja (www.bl.uk) szerint a digitalizálásra váró művek közé került a Mária Antónia francia királynéról szóló, 1791-ben megjelent feminista kiadványtól kezdve az első, belsőégésű motorral rendelkező tengeralattjáró 1857-es tervrajzán át, a vízilovak életét bemutató 1775-ben készült ismeretterjesztő könyvig számtalan különleges dokumentum.

A digitalizálás költségeit a Google állja, amely az elkészült alkotásokat a Google Books felületén, illetve a British Library honlapján keresztül szabadon kereshető és elektronikusan letölthető formátumban teszi közzé.

A brit nemzeti könyvtár gyűjteményében 14 millió könyv és csaknem 1 millió folyóirat található.

A digitalizálási törekvések már tavaly elindultak, ekkor mintegy 40 millió oldalnyi újság – köztük 350 éves kiadványok – elektronikus feldolgozását jelentették be.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom