Connect with us

Hirdetés

technokrata

Útjára indult az ország első családbarát közösségi iroda programja

Office

Útjára indult az ország első családbarát közösségi iroda programja

Útjára indult az ország első családbarát közösségi iroda programja

A Loffice Magyarországon elsőként egyesíti a közösségi irodát és a bölcsődei funkciókat

Gyerekbarát munkanappal és szakmai programokkal mutatkozik be a Coworkid, a közösségi irodák családbarát megfelelője. A kisgyermekes szülők munkalehetőségeinek javításáért a Loffice csapata Magyarországon úttörőnek számító modellt dolgozott ki. A Coworkid projekt a megváltozott munkaerőpiaci helyzetre és a technológiai fejlődés támasztotta kihívásokra reagál.

Csaknem 10 éves piaci jelenléttel a háta mögött indítja el a Loffice csapata Coworkid programját, amely a kisgyermekes szülők foglalkoztatását segíti, egyesítve a közösségi irodát a gyermekmegőrzéssel. A program pilot fázisa olyan havi rendszerességgel megrendezett próbanapokkal indul, melyeket szakmai események és találkozók egészítenek ki. A cél, hogy a 2019-re tervezett családbarát közösségi iroda nyitását megelőzően, az érdeklődők a gyakorlatban is megismerkedhessenek a modell előnyeivel.

A Coworkid egy közösségi iroda a felnőttek részére és egy haladó szellemiségű napközi a gyerekek igényeire szabva. Ez a koncepció rugalmas irodamegoldást kínál szabadúszók, egyéni vállalkozók és CSED-en, GYED-en és GYES-en lévő alkalmazottak számára egyaránt. De a Coworkid nem csak egy tér. Részmunkaidős állásokra fókuszáló munkaerő-közvetítést és technológiai irányú átképzéseket is indít, ezzel támogatva a családalapítást követő munkaerőpiaci visszatérést.

A koncepciót a világ számos részén már sikerrel alkalmazzák. A német Rockzipfel és juggleHUB, az amerikai WeWork és Collab & Play vagy a brit Third Room már évek óta várják azokat a szülőket, akik számára fontos, hogy gyermekük biztos kezek között, kreatívan tölthesse idejét, míg ők munkájukat végzik. A nemzetközi mintákat alapul véve, a Loffice-t alapító testvérpár, Klementz Kata és Panni először 2012-ben, bécsi irodájukban kaptak állami támogatást a modell üzleti tervének kidolgozására. A pozitív reakciókat és több évnyi tapasztalatukat felhasználva, elérkezettnek látták az időt, hogy az ötletet bevezessék a magyar piacra is. Munkájukat Szablár Andrea segíti, aki kétgyermekes anyukaként hasznosítja multinacionális cégeknél szerzett tapasztalatait.

A projekt előkészítő fázisában a Loffice csapata a Központi Statisztikai Hivatal adataira és saját felméréseire támaszkodva állapította meg a kisgyermekes munkavállalók valós igényeit.

A KSH adatai szerint 2017 decemberében a magyarországi foglalkoztatottak csupán 4,6 százaléka dolgozott részmunkaidőben. Ez a szám messze elmarad az Európai Uniós átlagtól (19,4%), nem is beszélve Hollandia csaknem 50 százalékáról. Pedig a rugalmas munkaidő nagyban elősegíti az anyukák és apukák munkaerőpiaci érvényesülését.

Ezt támasztja alá a Loffice 2017 szeptemberében végzett fókuszcsoportos felmérése is. A megkérdezettek válaszaiból az derült ki, hogy a kisgyermekes szülők nyitottak a legújabb technológiai készségek elsajátítására, flexibilisek, motiváltak és tenni akarnak a társadalmi izoláció és gazdasági ellehetetlenedés ellen. A munka és a karrier összeegyeztetése érdekében sokkal hatékonyabban, kitartóbban dolgoznak. Ehhez viszont elengedhetetlen a rugalmas időbeosztás és gyermekük biztonságos elhelyezése.

A Coworkid projekt 2018. március 27-én, egy nyílt közösségi munkanappal egybekötött szakmai eseménnyel mutatkozik be.

Ezen a napon a Loffice-ban minden érdeklődő kipróbálhatja a modell nyújtotta lehetőségeket. Amíg a szülők a coworking munkatérben dolgoznak vagy a szakmai eseményen vesznek részt, addig gyerekeikkel szakképzett pedagógusok foglalkoznak.

A reggeli kerekasztalban olyan meghatározó szervezetek elismert szakemberei osztják meg velünk személyes tapasztalataikat a kisgyerekes szülők munkaerőpiaci helyzetét és lehetőségeit illetően, mint az ELTE Babalabor, a GE, a Google, a Green Fox Academy, a KPMG vagy a McKinsey & Co. – a beszélgetést Winkler Nóra vezeti.

“Hisszük, hogy bárki lehet jó szülő, miközben sikeres a munkájában is. Teret és szakmai programot biztosítunk a kisgyermekeseknek, hogy kiteljesedhessenek anélkül, hogy bűntudatot éreznének szülői kötelezettségeik elhanyagolása miatt. Azon dolgozunk, hogy ne kelljen választaniuk család és karrier között. Ám a magánélet és a munka közötti harmónia megteremtéséhez nem elegendő egy jól kiépített infrastruktúra – célunk egy inspiráló, támogató és segítőkész közösség létrehozása.”

emeli ki Klementz Kata, a Loffice társalapítója.

További Office

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés