Connect with us

technokrata

Az adatok értéke a vállalati mérlegben

Office

Az adatok értéke a vállalati mérlegben

Az európai vállalatoknak új számviteli gyakorlatokra van szükségük a big data és az analitika valós értékének kifejezéséhez.

Európában a pénzügyi válság és az azt követő szabályozási és compliance kezdeményezések nyomán a vállalatok felismerték a big data és az analitika jelentőségét a rövid és hosszú távú sikereik szempontjából. Ugyanakkor a jelenlegi számviteli módszerek alkalmazása mellett a vállalatoknak nehézséget okoz, hogy valós értéken jelenítsék meg adataikat a mérlegben – mutat rá a londoni Centre for Economics and Business Research (Cebr) gazdasági-üzleti tanácsadó cég, és az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások vezető szállítójának számító SAS „Az adatok értéke a vállalati mérlegben” című új tanulmánya .

SAS logo uj

A SAS amszterdami The Premier Business Leadership Series (PBLS) üzleti konferenciáján bemutatott új jelentés azt tárgyalja, hogy az európai vállalatok hogyan tudják felhasználni a big data elemzésével kinyert információkat az ügyfélkapcsolatok javítására, a gyártás korszerűsítésére, és új termékek fejlesztésére. A tanulmány szerint az adatok valós értéken történő nyilvántartása túlmutat a vállalati érdekeken: nemzetgazdasági szempontból is kiemelt fontosságú. A jelenlegi számviteli standardok azonban nem teszik lehetővé az adatokban rejlő érték nyilvántartását, és így az adatokból származtatott lehetőségek ismeretének hiánya hátráltatja a politikai döntéshozatalt.

A jelentés szerint mivel az adatok lehetséges jövőbeli gazdasági előnyöket biztosítanak, vállalati eszköznek kellene tekinteni őket. A vállalatok az adatok gyűjtésének, tárolásának és elemzésének költségeit már most is meg tudják határozni, ugyanakkor nem képesek megfelelően számot adni sem az adataik értékéről, sem az adataik felhasználásában és fejlesztésében rejlő lehetőségekről. Graham Brough, a Cebr vezérigazgatója szerint egy olyan előretekintő integrált számviteli keretrendszerre van szükség, amely átfogó képet ad a befektetők számára a vállalatok értékéről, beleértve az adatok értékének meghatározását is.

sas big data

Egy olyan új keretrendszer, amely jobban kifejezi az adatok értékét, erősebb makrogazdasági platformot biztosít majd a politikai döntéshozóknak Európa-szerte. Egy ilyen keretrendszer szükségességét számos más, a big data elemzésében rejlő lehetõségekről szóló európai kutatás is alátámasztja:

  • Az „Adattőke: a big data-ban rejlő értékek kiaknázása2 című tanulmány alapján a big data 2017-re 216 milliárd fonttal (327 milliárd dollárral) és 58.000 munkahely megteremtésével járulhat hozzá az Egyesült Királyság gazdaságához. A Cebr-jelentés szerint a növekedés fő ösztönzői az újonnan alapított kis- és középvállalkozások, az ügyfélintelligencia jobb kihasználásából és az ellátási láncok fejlesztéséből származó hatékonysági előnyök, valamint az új termékek és piacok fejlesztésén keresztül megvalósuló innováció.
  • Egy idén júniusban megjelent, ír gazdaságról szóló hasonló Cebr-tanulmány rámutatott arra, hogy Írország 27 milliárd euróval (35 milliárd dollárral) és 6.000 mély elemzői munkahellyel bővíthetné a gazdaságát 2017-re, amennyiben teljes mértékben kiaknázná a big data-ban rejlő lehetőségeket.
  • Markess International által meginterjúvolt 110 francia vállalat és állami hatósági szerv egyharmada törekszik arra, hogy menedzselje a „nagy adatot” a saját szervezetén belül, különös tekintettel az analitika által feltárt információkra.
  • A Potsdami Egyetem „Analitika mint versenyképességi tényező” című tanulmánya szerint a német állami szektor döntéshozóinak 90 százaléka érzi úgy, hogy az üzleti adatok stratégiai felhasználása hatással van a szervezetek sikerére.Szólj hozzá!

További Office

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom