Connect with us

Hirdetés

technokrata

A BME mérnökei és a Polifarbe közösen mutatták be a hazai fejlesztésű, lakásfűtő falfestéket

Smart home

A BME mérnökei és a Polifarbe közösen mutatták be a hazai fejlesztésű, lakásfűtő falfestéket

A BME mérnökei és a Polifarbe közösen mutatták be a hazai fejlesztésű, lakásfűtő falfestéket

Egyedülálló technológia, lakásfűtő falfesték prototípusát mutatta be a Poli-Farbe Vegyipari Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen.

A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére. A termékújdonság újabb irányt teremthet a lakásfelújításban és az „okos-lakás” kialakításában.

polifarbe_sajtotajekoztato_4

Májusban kötött együttműködési megállapodást a Poli-Farbe, a haza festékfejlesztés egyik meghatározó központja és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke vezetőképes festék kifejlesztésére. A szabadalmaztatási és engedélyeztetési eljárások függvényében várhatóan 1 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülő, teljességgel hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet: kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 m2-es felülettel egy 60-70 m2-es területű lakást lehet temperálni, 500-550 watt/m2 teljesítmény mellett.

A 100 milliós nagyságrendű fejlesztés további lehetőségeket biztosít a lakásfelújításban, hiszen amellett, hogy jelentősen csökkenthető használatával otthonunk ökológiai lábnyoma, a hagyományos fűtési rendszereknél jóval költséghatékonyabb a kiépítése, illetve felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

Az együttműködés keretében a partnerek hét szakembere dolgozott a fűtőfesték fejlesztésén, ahol a Poli-Farbe vegyészei a gyártó fejlesztőlaboratóriumában megálmodott festéket tökéletesítették, míg a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak. A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni: a gyártó célja, hogy az így kezelt felület bármely Poli-Farbe beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető legyen, így ne keljen kompromisszumokat kötni a színválasztásban sem. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése is annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett, bárki, aki, saját maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba telepíteni tudja, ki tudja alakítani saját kezűleg a fűtőrendszert.

polifarbe_sajtotajekoztato_3

A prototípus bemutatásakor Szabó Antal, a Poli-Farbe ügyvezetője elmondta:

„Az elmúlt évtizedek munkájának köszönhetően a hazai festékfejlesztés központjává nőtte ki magát a Poli-Farbe. Törekvéseink, termékújdonságaink megelőzik a fogyasztói igényeket, szakembereink újító gondolatai, piaci ismeretei folyamatosan viszik előre jövőképünket. Örülök, hogy a hazai szakemberek, egyetemek, olyan szaktudással tudják támogatni a kitűzött célokat, amelyek messze meghaladják az elképzelésünket.”

Az ügyvezető gondolatmenetét kiegészítve Dr. Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszék vezetője hozzátette:

„Egyre több ház, lakás rendelkezik saját „energiatermeléssel”, például napelemmel, és még többnek lesz a jövőben. Egy hatékony elektromos fűtés kitűnő párja ennek a trendnek. Ez megtakarítást és környezetvédelmet is jelent. Hamarosan nálunk is terjedni fognak az okos házak, okos lakások – amik sok érdekes szolgáltatást tudnak, de mind közül a leghasznosabb tétel a fűtés-hűtés-világítás intelligens vezérlése lesz. A fűtő falfestés remekül illeszkedik ehhez.”

A frissen bemutatott fejlesztés szervesen illeszkedik a Poli-Farbe törekvéseibe, hiszen a 26 éves múltra visszatekintő, több mint 270 dolgozót foglalkoztató gyártó számos innovatív termékével ért el piacvezető helyet szegmensében a 30 milliárdosra becsült magyar festékpiacon. A gyártó vállalat Poli-Farbe Platinum márkanévre hallgató, egyrétegű és csepegésmentes falfestéke vezető szerepet tölt be a beltéri színes DIY-festékek piacán, de a szintén saját fejlesztésű, 100 féle szennyeződésnek ellenálló, mosható és dörzsölhető Poli-Farbe Platinum matt latex is kétszámjegyű növekedést ért el az év első felében.

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés