Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő otthonai hálózatba kapcsoltak és intelligensek lesznek

Smart home

A jövő otthonai hálózatba kapcsoltak és intelligensek lesznek

A jövő otthonai hálózatba kapcsoltak és intelligensek lesznek

Az E.ON a Microsofttal együttműködve kiemelt biztonságú, hatékony megoldást fejleszt

A jövő otthona velünk együtt fog gondolkodni, áramköltséget takarít meg, javítja az egyéni klímaegyensúlyt, több szabadidőt tesz lehetővé, és ezzel összességében jobbítja majd életünket. Ez a jövőkép nagyon közel van, most válik valósággá. A nemzetközi E.ON csoport és a Microsoft szoros együttműködésben új szabványokat teremtő szoftveres megoldást fejlesztett ki otthonok számára. Az E.ON az új termék első verzióját 2019 elején dobja nemzetközi piacra.

 

Konkrétan az okosotthon következő szintjéről van szó. Különösen az energiagazdálkodást foglalja magába, és célja, hogy a házban található valamennyi berendezés – például fűtés, légkondicionáló, napelemes rendszer, akkumulátoros tároló vagy az elektromos jármű töltője – adatait egy platform egyesítse, az ügyfél számára áttekinthetően, úgynevezett „dashboard”-on (műszerfalon) megjelenítve és egyszerű vezérlést kínálva. Jelenleg az otthonon belüli különféle berendezésekhez és rendszerekhez különböző, egymással alig kompatibilis alkalmazások kapcsolódnak. Az E.ON új megoldásával elsőként válik lehetővé valamennyi berendezés kényelmes, központi vezérlése egyetlen alkalmazás segítségével.

A mesterséges intelligencia és a dolgok internete (Internet of Things, IoT) segítségével a vezérlés folyamatosan tanul, és személyes asszisztenssé válik. Ily módon az E.ON otthonunkat vezérlő rendszere például előre tudja majd, hogy mikor érünk haza, és előre beállítja majd a kívánt hőmérsékletet. A felhasználó az energiafogyasztását úgy is vezérelheti, hogy csak a maga által előállított áramot használja, és önellátóvá válik az energia tekintetében.

Az is lehetséges lesz, hogy a rendszer az elektromos jármű vagy a napelemes rendszer akkumulátorában tárolt felesleges áramot az energiapiacon felkínálja, amikor az árak épp magasak. Fordított esetben a berendezés azt is felismeri, amikor kedvezően lehet megújuló forrásból származó áramot vételezni az energiahálózatból, amennyiben a saját napelemes rendszer által termelte áram már nem elegendő. Az E.ON lesz az első energiaipari cég, amely ezt a megoldást kínálja Európában.

„A digitalizálás, a dolgok internete és a mesterséges intelligencia új lehetőségeket teremtenek, hogy ügyfeleinknek újfajta kényelmet kínálhassunk. A Microsofttal való együttműködésnek köszönhetően az intelligens otthon szegmensében érezhető haladást érünk el”

– hangsúlyozta Karsten Wildberger, az E.ON igazgatósági tagja, majd így folytatta:

„Olyan megoldást mutatunk be, amely az otthoni energiagazdálkodás valamennyi szempontját új szintre emeli. Megoldásunk a legújabb technikán alapul, és azt a jövőben is folyamatosan továbbfejlesztjük majd.”

Galen Hunt, a Microsoft Azure Sphere kiemelt mérnöke és ügyvezető igazgatója így nyilatkozott:

„Az E.ON erőteljes jövőképpel lép a piacra annak érdekében, hogy a világunkat jobb hellyé tegye, és az energiagazdálkodást biztosan működő készülékeken és felhő alapú infrastruktúrákat használva tegye lehetővé. Az E.ON ennek során tudatosan épít a kiemelt biztonságú végfelhasználói eszközökre, hogy ügyfelei bizalmát elnyerje és megtartsa. Együttműködésünk ahhoz járul hozzá, hogy az E.ON új Home Energy Management megoldása a legmagasabb biztonsági szabványoknak is megfeleljen.”

Mivel az energiagazdálkodásért felelős Energy Management Box egység minden otthonban hatalmas mennyiségű információt tárol és kódol, a középpontban az adatbiztonság áll. A készülékeket az összes, internettel kapcsolatban álló eszközt felügyelő Microsoft Azure Sphere megoldás védi. Az Azure Sphere 3 részegységből áll: az Azure Sphere tanúsított mikrovezérlőből, a kifejezetten biztonságos, a dolgok internetén alapuló alkalmazásokhoz kifejlesztett Azure Sphere OS operációs rendszerből, valamint a csatlakoztatott készülékek védelméhez az Azure Sphere Security Service kulcsrakész, felhő alapú szolgáltatásból.

Az E.ON termékével egy olyan piacra lép, amelynek erőteljes növekedést jósolnak. Ma Európában évente 40 ezer okosotthon rendszert értékesítenek. Egy, az E.ON rendelkezésére álló tanulmány szerint a piaci volumen 3 éven belül 200 ezer egységre nő. Az elektromos mobilitás erőteljes növekedésével még szélesebb körű elterjedés várható.

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés