Connect with us

technokrata

Most te is megveheted az Apple első számítógépét

Smart home

Most te is megveheted az Apple első számítógépét

Igaz, mélyen a zsebedbe kell nyúlni érte.

Ha valaki eseteleg úgy érzi, hogy nem élheti le anélkül az életét, hogy ne legyen neki egy, az Apple első számítógépéből, az most örülhet, hiszen eladásra kínálnak egy ilyen példányt. Az Apple I a kaliforniai gyártó első számítógépe és alig 200 darabot gyártottak belőle, azaz igen nagy ritkaságról van szó.

apple1alaplap

Ennek megfelelően igazán mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a kezei között tudná a készüléket, hiszen a Charitybuzz árverésén jelenleg 510 ezer dolláron, azaz 140 millió forinton áll a licit és még közel sincs vége, hiszen szakértők szerint az eszköz értéke 1 millió dollár is lehet! A számítógép, pontosabban inkább csak alaplap értékét tovább növeli, hogy egy egyedi példányról van szó, ezt ugyanis üres lapként adták el és csak azután kerültek rá a chipek.

apple1minden

A példány eredetiségét még egy Apple-szakértő is megvizsgálta, Corey Cohen szerint minimális munkával újra működésre lehetne bírni a készüléket. Jó hír, hogy nemcsak egy natúr alaplap, de sok kiegészítő is jár a licitálónak, így a kézikönyvek és leírások mellett egy 4 KB-os memóriabővítő modul, egy Star Trek és Blackjack játékkazetta és egy egy BASIC kazetta is a csomag része. Ez utóbbin egyébként az Apple 12. alkalmazottjának, Daniel Kottke-nek az írása olvasható, aki sok szerencsét kívánt az első felhasználónak. Ő már bizonyosan túladott a gépen, jelenlegi tulajdonosához ugyanis 2000-ben került az Apple I.

Jelenlegi tulajdonosa szerencsére nemcsak a saját magára, de másokra is gondolt, így az árverésen befolyó összeg 10%-a a rákos betegeket segítő arizónai Leukemia & Lymphoma Society of Arizona alapítványhoz kerül.

Forrás: iMagazinSzólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin