Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elképesztő mennyiségű magot tuszkoltak bele egy processzorba

Smart home

Elképesztő mennyiségű magot tuszkoltak bele egy processzorba

Egy dinnye is megirigyelheti az ebben a processzorban lévő magok számát.

Úgy látszik, ma a legek napját tartjuk az informatikában, hiszen amellett, hogy kiderült melyik a világ legerősebb szuperszámítógépe, még a legtöbb maggal rendelkező eszköz is bemutatkozott az internet népének. A UC Davis kutatói ugyanis egy 1000 magos processzort mutattak be, az 1,78 GHz-en üzemelő KiloCore pedig másodpercenként 1,78 billió utasítás kezel, azaz a csapat tagjai szerint ez az egyetem által tervezett processzorok legerősebbike.

kilocore

A 621 millió tranzisztorból álló chip az IBM 32 nanométeres technológiájára épül, ez elmarad a modern processzorok 18-22 nm-es csíkszélességétől. Ettől függetlenül igen impozáns, hogy a processzor akár AA-s akkumulátorral is használható, ami nem mondható el a ma forgalomban lévő PC-s processzorokról. Sőt, a fejlesztők szerint egészen pontosan százszor energiahatékonyabb a KiloCore mint egy x64-es architektúrájú processzor.

További érdekesség, hogy mindegyik mag különálló programkódokat futtathat, azaz egyszerre akár rengeteg feladatot végezhet el az eszköz. Ezzel kiválóan használható kutatói feladatokra, illetve biztonságtechnikai problémák megoldására is, hiszen a rendkívüli erejének köszönhetően titkosított adatok visszafejtésése sem okoz problémát. 



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés