Connect with us

technokrata

Megalkották a következő generáció adathordozóját

fifth dimension

Smart home

Megalkották a következő generáció adathordozóját

Az elnyűhetetlen és óriási tárhellyel rendelkező eszközt most mutatták be.

A mostani háttértároló egységes egyik fő problémája, hogy nagyon könnyen megsérül és olvashatatlanná válik. Ezt a bajt okozhatjuk fizikai vagy kémiai behatás is, de az októl függetlenül a tárolt adatok mindig elvesznek.

Kutatók a Southhamptoni Egyetemről most kifejlesztettek egy olyan adathordozót, ami ,állításuk szerint, évmilliárdokig is használható marad. Készítettek egy apró üveglemezt, amin rengeteg adatot lehet tárolni lézer segítségével. A feltalálók ötdimenziós digitális adatnak nevezik ezt a megoldást, mert a mérete és iránya is fontos szerepet játszik az adatnak, a helyzetén kívül. A technológia még nem teljesen világos, ugyanakkor a lényege annyi, hogy gyorsan, lézer segítségével viszik fel a különböző rétegeket az üvegre.

opticaldisc

A lemezke nagysága 360 terabájt, amire az összes ismert sorozat gyakorlatilag FullHD-ben elférne. Továbbá 1000 Celsius fokot is kibír és szobahőmérsékleten 13,8 milliárd évig képes tárolni a felvitt adatokat. Ez a technológia teljesen új dimenziókat nyithat az archiválásban, mivel gyakorlatilag örökké menthetőek a szükséges információk. A készítők már a legfontosabb dolgokat fel is másolták a lemezkére. Helyet kapott az Emberi Jogok Nyilatkozata, a Magna Carta és a Biblia is. A fejlesztők jelenleg cégeket keresnek, akik támogatnák és segítenék a projektet.

 

Forrás: IndexSzólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák