Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megalkották a következő generáció adathordozóját

Smart home

Megalkották a következő generáció adathordozóját

Az elnyűhetetlen és óriási tárhellyel rendelkező eszközt most mutatták be.

A mostani háttértároló egységes egyik fő problémája, hogy nagyon könnyen megsérül és olvashatatlanná válik. Ezt a bajt okozhatjuk fizikai vagy kémiai behatás is, de az októl függetlenül a tárolt adatok mindig elvesznek.

Kutatók a Southhamptoni Egyetemről most kifejlesztettek egy olyan adathordozót, ami ,állításuk szerint, évmilliárdokig is használható marad. Készítettek egy apró üveglemezt, amin rengeteg adatot lehet tárolni lézer segítségével. A feltalálók ötdimenziós digitális adatnak nevezik ezt a megoldást, mert a mérete és iránya is fontos szerepet játszik az adatnak, a helyzetén kívül. A technológia még nem teljesen világos, ugyanakkor a lényege annyi, hogy gyorsan, lézer segítségével viszik fel a különböző rétegeket az üvegre.

opticaldisc

A lemezke nagysága 360 terabájt, amire az összes ismert sorozat gyakorlatilag FullHD-ben elférne. Továbbá 1000 Celsius fokot is kibír és szobahőmérsékleten 13,8 milliárd évig képes tárolni a felvitt adatokat. Ez a technológia teljesen új dimenziókat nyithat az archiválásban, mivel gyakorlatilag örökké menthetőek a szükséges információk. A készítők már a legfontosabb dolgokat fel is másolták a lemezkére. Helyet kapott az Emberi Jogok Nyilatkozata, a Magna Carta és a Biblia is. A fejlesztők jelenleg cégeket keresnek, akik támogatnák és segítenék a projektet.

 

Forrás: Index



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés