Connect with us

technokrata

Már 60 éves a Sony legelső tranzisztoros rádiója

global_tupianku_pic2_b

Smart home

Már 60 éves a Sony legelső tranzisztoros rádiója

A Sony készítette el az első tranzisztoros rádiót 1955-ben.

Február 13-a a rádió világnapja, amelyet az UNESCO 2011. évi közgyűlésének határozata alapján 2012-től ünneplünk arra emlékezve, hogy 1946-ban az ENSZ ezen a napon döntött saját rádió készítéséről. A Sony is nagyban hozzájárult a rádiózás elterjedéséhez, mivel 60 évvel ezelőtt, 1955-ben Japánban jelent meg a legelső tranzisztoros rádió.

TR-55 nevű készülék 560 grammot nyomott, öt tranzisztorból állt, és a működéséhez négy darab AA-s elemre volt szükség. A korabeli rádiókhoz képest sokkal kisebb méretének köszönhetően ez volt az első hordozható rádió Japánban.

Az 50’-es és 60’-as években a rádió a tömegtájékoztatás egyik legelterjedtebb eszközének számított, a Föld lakosságának körülbelül 95%-a használta információszerzésre. Egyre fontosabbá vált, hogy az emberek ne csak az otthonukban tudjanak rádiót hallgatni, hanem magukkal is vihessék a készüléket. 1957-ben a Sony megalkotta a TR-63 névre hallgató, zsebben is könnyen elférő, hordozható rádióját. Akkoriban ez volt a világ legkisebb rádiója mindössze 112 x 71 x 32 mm-es méretével.

global_tupianku_pic2_b

A 60-as években kezdtek elterjedni a többsávos rádiókészülékek, a Sony 1968-ban készítette el az első saját modelljét. Összesen 23 frekvencia fogására volt képes, ebbe beletartozott 2 FM adás, 19 rövidhullámú és 2 középhullámú adás frekvenciájának vétele. A CRF-230-as külsejét merőben meghatározta az a három hatalmas gomb, amellyel a rádióhullámokat, és a hangerőt lehetett állítani. A „World Zone 23” becenevét onnan kapta, hogy ez a rádió már a világ bármely pontjáról képes volt az adásokat fogni, a rádióért rajongók nagy örömére.

img_icf-111

1970-ben dobta piacra a Sony „Solidate State Sport 11” becenévre hallgató, igazán markáns külsejű időjárás,- és ütésálló rádiókészülékét. Terepszínű és fekete színű külsejével egyértelműen kinti használatra készült, tartós műanyag borítása és beépített masszív antennája ellenállt bármilyen kisebb sérülésnek.

A 80’-as évek elején kezdtek megjelenni az első olyan rádiók, ahol a gyártók már a külcsínre is odafigyeltek. A Sony ICF-S30 nevű AM/FM hordozható rádió divatos fehér, piros és fekete színben volt kapható. Az évtized vége felé a rádiók már az autókban is elterjedtek, a Sony 1987-ben dobta piacra XR-777 nevű AM/FM autórádióját. Legfőbb jellemzői a nagy gombok és a könnyű kezelhetőség, amiért igen népszerű lett a rádióhallgató autóvezetők körében.

Az 1990-es években a Sonynál a rádiógyártás kissé háttérbe szorult, úgy tűnt az igen népszerűvé vált Walkman teljesen átvette a hatalmat. Ez szerencsére nem maradt így, és a Sony a mai napig gyártja a hordozható rádiókat, a korszerű Bluetooth és NFC funkcióval ellátott rádiósmagnóit és a nagy népszerűségnek örvendő CD/rádió lejátszóit. A termékpaletta napjainkban már annyira kiszélesedett, hogy a fiatalok és az idősebbek is megtalálhatják a nekik tetsző rádiókészüléket. A hangzás és az erőteljes basszusok kedvelői, a ZS-BTY52 Boombox rádiós CD lejátszóval, nemcsak a lakás bármely pontján hallgathatják kedvenc zenéiket, hanem akár a szabadba is magukkal vihetik a készüléket. Azok számára, akik a zuhanyzás közben is szoktak zenét hallgatni tökéletes választás lehet a Sony ICF-S80 vízálló rádiókészüléke. Az öt programbeállító gombbal gyorsan és könnyedén kiválaszthatja kedvenc csatornáit, a 100 órás akkumulátorkapacitás pedig sokáig biztosítja, hogy zuhanyzás közben sem marad le a világ eseményeiről és kedvenc zeneszámairól.

201309241739109451_91iiim4vFFL._SL1500_

A retro stílus kedvelőinek sem kell lemondaniuk a rádióhallgatásról, mert a Sony megalkotta az XDR-S60DBP készüléket, amely visszaröpít minket az 50’-es 60’-as évek világába. DAB+/DAB/FM frekvenciák vételére képes , LCD kijelzőt tartalmaz, és a kiváló hangzású digitális vételnek köszönhetően a hangzásáról ugyan nem, de a külsejéről biztos mindenkinek eszébe jutnak a régmúlt idők rádiókészülékei.

A Sony termékeiről további információt a http://www.sony.hu/electronics/audioweboldalon talál.

 Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle