Connect with us

Teszt: Philips Picopix 3410 mini projektor – Minden menedzser álma

egyéb kütyük

Teszt: Philips Picopix 3410 mini projektor – Minden menedzser álma

Unod már, hogy minden tárgyalásra cipelned kell a notebookot? Eleged van a külső helyszíneken a különböző projektorokkal való bénázásból? Akkor a Philips Picopix 3410-es mini projektorát neked találták ki!

Mi az? Bruttó 90 ezer forintba kerül, elfér a zsebedben, és 30 embernek tudsz vele prezizni? Ez a Philips Picopix 3410-es mini projektor, mely alapjaiban megváltoztatja a prezentációs kultúránkat.

Zsebprojektor

Volt már alkalmam tesztelni mini projektorokat, a Picopix 2480-as és 3610-es modellek is már anno igen pozitív benyomással volt rám, de most tesztre kapott 3410-es minden eddigi élményt felülmúlt. Nemcsak azért, mert a gyártó az előző két modell fekete színét sokkal barátságosabb, fehér és arany-színben pompázó külsőre cserélte, sokkal inkább a teljesítmény miatt. A 3410-es ugyanis hálózati táplálásról 100 lumenes fényerővel tudja vetíteni a falat, akkumulátorról pedig 70-nel úgy, hogy két órán át is képes működni konnektor nélkül. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Kevesen, vagy sokan, de tudják, hogy sokadik állásban – amolyan hobbiként és mentálhigiéniai programként – tanárként is működöm a hétköznapokban, mely szerep és hivatás keretében egy budapesti gimnáziumban van szerencsém oktatni több osztályt is. Fiatal tanárként fontosnak tartom, hogy a diákok figyelmét a digitális impulzusok túlterhelő világához alkalmazkodva kössük le, ezért általában használok projektort az órákon. Beszélgethetünk ugyanis a tőzsdéről, bankokról, hitel ajánlatokról szóban, de sokkal inkább kézzelfogható és érthető valamennyi téma akkor, ha ezeket valamilyen formában megmutatjuk, akár egy realtime értéktőzsdei kereskedés, vagy banki reklámok formájában.

Nos, a magyar oktatás olyan kicsit, mint a magyar egészségügy: ahogyan a betegek sok helyen a villanykörtét, úgy én, mint óraadó tanár, minden héten viszem magammal a laptopomat, a mobilinternetet, és sokszor kellett már a saját céges projektor is, lévén kevés teremben van technika, és sokszor az internet is akadozik. Na, ebben málhás szamár helyzetben csillant fel a szemem, amikor hívtak a miniprojektor.hu-tól, hogy lenne itt némi kipróbálnivaló.

Ezmiez?

El is hoztam a 3410-est, melyet beraktam az autóm csomagtartójába, és őszintén megmondom, benne is felejtettem. Eltelt hát a hétvége és kedden, amikor bementem az órámra, szembesültem az egyre gyakoribb ténnyel: a terem – ahol az órám lesz – felújítás alatt van, így projektor nyema. Ekkor jutott eszembe a csomagtartóban felejtett mini projektor, melyért gyorsan ki is ugrottam: dobjuk a mélyvízbe a 3410-est, nézzük, hogyan teljesít egy 30 fős osztályteremben.

A csomagot kibontva, egy asztalból és a ráhelyezett székből projektor állványt készítve két perc alatt beüzemeltem a készüléket: még szerencse, hogy a csomagban volt miniHDMI-HDMI kábel, ezzel gyakorlatilag másodpercek alatt csatlakoztattam a kütyüt a notebookomhoz és nyitottam meg a prezi.com-on lévő prezentációmat a diákoknak. Már ekkor, a szünetben, több diák odajött hozzám, hogy megkérdezze, hogy ez mi is igazából, megmutattam nekik a technikát, egytől egyig tetszett mindenkinek. A gyári csomagolást együtt bontottuk ki, benne a használati utasításon, a töltőn és a kábelen kívül amúgy egy microUSB kábelt, egy távirányítót és egy ízléses kis tokot is találtunk, mely pakkal a gyártó teljesen kimeríti a szem-száj ingereket.

Látjátok-e a hátsó sorban?

Harminc fő azért nem kevés, a MacGyveres projektorállványt hátrább húzva megpróbáltuk elérni a 120 collos maximumot, mely egyébként éppen elégnek bizonyult ahhoz, hogy a látványos preziken elhelyezett, viszonylag nagy szöveges tartalmak a hátsó sorból is láthatók legyenek. Mivel a gyártó által garantált 100 lumenes fényerőt csak hálózatról tudja a gép – akkuról csak 70-et – így egy hosszabbító is kellett a teljes boldoguláshoz, melyet beszerezve a becsöngetést követően máris a mélyvízben találta magát a 3410-es.

A tanórákon a hátsó sorban ülők nehezebben ugyan, de látták a projektorra kirakott információkat, az utolsó előtti sorból konkrétan jegyzetelték is a felrakott infókat, ezáltal az elmondható, hogy az ötsoros osztálytermet – függöny nélkül, nappali fényben – éppen ki tudta szolgálni a kütyü, melynek nagyon örültem. Na persze arra nem bátorkodtam, hogy a részvények kereskedése kapcsán a budapesti értéktőzsde oldalán elkezdjük böngészni a viszonylag kisebb karakterekből álló adatokat, de a prezentáció le tudott menni és a kütyü – velem együtt – fenn tudta tartani a figyelmet a teljes órán.

Tárgyaláskor

Sikerrel nyugtázva a napot másnap egy budapesti központú céghez voltam hivatalos, ahol egy sotware-as-a-service szolgáltatásunkat kellett demózni, úgyhogy úgy döntöttem, hogy round 2: megizzasztom a készüléket másodszorra is.

Nem tudom leírni a tekintetet, ami a projektor bekapcsolása után fogadott: már kedden a suliban lévő it-sok is teljesen elkészültek a projektor kézbe vételekor, de a cégnél egyszerűen lehidaltak a kütyütől: kérdezgették, hogy hol és mennyiért lehet kapni, mert ez nekik kell és most. Mindenki meglepődött, amikor bruttó 90ezer Ft-os árat meghallották, sokkal többre számítottak. A rutinosak persze a – hány órát megy a „lámpa” – kérdéssel próbálták kideríteni, hogy hol itt az „átverés”, de amikor meghallották a gyártó által garantált 30.000 óra élettartamot, akkor beismerték: ennél nincs és nem is kell jobb. Egy érvük maradt mindössze a szkeptikusoknak, mely valahogyan így hangzott: – Na jó, de ez annyira kicsi, hogy „a kollégáknál maradhat”.

A prezentáció ezúttal akkumulátorról ment, és habár kisebb fényerővel, de a rendelkezésre álló 70 lumennel a sötétebb szoba miatt kiválóan működött a bemutató: az öt emberrel, aki ott volt, minden funkciót olyan funkciót kipróbáltunk, amit monitor előtt egy kicsit zsúfoltan tudtam volna csak bemutatni. Az akkumulátor az 1 és háromnegyed órás bemutatót igen jól bírta, egyedül talán a viszonylag kicsi, 854 x 480-as natív felbontás volt az, ami miatt kompromisszumként kicsinyíteni kellett a böngészőben a teljes élményhez.

Összegezve tehát

Mindent összevéve a 3410-es projektor remekül illeszkedik a menedzser, vagy akár tanári táska tartalmához. A laptop, mobil és powerbank mellé a miniprojektor csak olyannyira must have, mint a pénztárca, lakáskulcs mellé a sluszkulcs, mindenki fontolja meg a karácsonyi wishlist-ben a feltüntetését!Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom