Connect with us

technokrata

Jobb félni, mint megijedni: Tanácsok a villámkárok megelőzésére

Smart home

Jobb félni, mint megijedni: Tanácsok a villámkárok megelőzésére

A többi évszakhoz képest nyáron gyakrabban előforduló zivatarokra, az azzal együtt járó gyakoribb villámlásokra és -károkra hívja fel a figyelmet az EATON Power Quality és a Schneider Electric.

A nyár a villámlások szempontjából a legveszélyesebb időszak, ilyenkor 4–5 naponként fordul elő villámlással együtt járó zivatar. Az érzékeny elektronikai eszközök – házimozik, számítógépek, televíziók, vetítők – a villámlás okozta túlfeszültség hatására tönkremehetnek. A hazai háztartások 53 százaléka észlelt már áramellátási problémát, harmadrészt villámcsapás okozta túlfeszültség miatt.

Csakhogy a lakosság kétharmada nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül egyéb villámvédelmi megoldások is létezhetnek. Az áramellátásban jelentkező túlfeszültségnek két oka van: a kiugróan magas feszültség általában villámcsapás, a „valamivel magasabb” feszültségszint pedig hálózathiba következménye. A villámcsapás okozta túlfeszültség, nemcsak a villamos- és telefonhálózatba, hanem az informatikai és hírközlési rendszereinkbe is behatol. A villám nem csupán ott okoz kárt, ahova becsap: mágneses erőtere indukció útján akár 1 km távolságban is károkat tehet az elektronikus berendezésekben.

A villám valamely elektromos póznába, vezetékbe belecsapva, lökéshullámszerűen indítja útnak a kisüléskor keletkezett túlfeszültséget. Az ilyen lökéshullámok, elérve a lakások és egyéb épületek elektromos hálózatait, a végpontoknál összpontosulnak és adják le teljesítményüket. A végpontokon természetesen valamilyen számunkra fontos készülék helyezkedik el, és a túlfeszültség hatására semmisül meg, vagy válik használhatatlanná.

Zivatar, azaz villámlással és mennydörgéssel kísért légköri jelenség bármelyik évszakban előfordulhat, bár az időjárási megfigyelések statisztikája azt mutatja, hogy május és szeptember között a leggyakoribb. Évente átlagosan 30 olyan nap van, amikor egy adott településen zivatart lehet megfigyelni. A három nyári hónapra ebből 20 nap jut, a többi kilenc hónapra átlagosan 10. Ez azt jelenti, hogy a nyári évszak 92 napja alatt átlagosan 4-5 naponként fordul elő villámlással járó zivatartevékenység.
Köztudottan kétféle készülék-, berendezéshasználó létezik: olyan, aki megtapasztalta már a túlfeszültség következtében bekövetkező adatvesztést és hardverkárokat, és olyan, aki csak ezek után fogja – ha nem alkalmaz valamilyen védelmi megoldást. A villámlás és a villámlás okozta túlfeszültség ellen többféleképpen lehet védekezni. Azoknak, akiknek még nincs túlfeszültség-védelmi berendezésük, a szakember azt javasolja, hogy a nyaralás idejére, amíg nem tartózkodnak otthon, áramtalanítsák az érzékeny berendezéseket. Húzzák ki a konnektorból a televíziót, rádiót, egyéb háztartási berendezést.
A számítógépből is tanácsos áramtalanítani, a kábeleket kihúzni. Aki ezt nem szeretné minden vihar előtt megtenni – a váratlan, hálózati hibából eredő túlfeszültség előtt nem is tudja – annak a túlfeszültség-védelmi berendezés használata a legcélszerűbb.

Túlfeszültség-védelmi berendezések használatakor is többlépcsős védelemre van szükség, hogy hatásos legyen a védelem a villámlás okozta károk ellen: a villámhárító a nagy áram közvetlen romboló hatásától megóvja az ingatlant és lakóit, az elosztószekrényekben található (ha beépítettek ilyet) fedő- és középvédelmi eszközök pedig az igen nagy túlfeszültség-impulzusokat szelídítik meg, így a legnagyobb károktól védenek. A „megszelídített”, ám még mindig nagy energiájú impulzustól helyi túlfeszültség-védelmi eszközök segítségével védhetők meg az

érzékeny elektronikai berendezések. Ezek ára a védeni kívánt eszközök – számítógép, házimozi, televízió – árához képest elenyésző: többmilliós berendezéseket néhány ezer forintos befektetéssel is megvédhetők. Az EATON átfogó áramvédelmi megoldásai (PowerStrip, Protection Box és Protection Station termékcsaládok) használatával a villámlással együtt járó túlfeszültség nem tehet kárt az érzékeny elektronikai berendezésekben. Ezek a termékek 1-8 csatlakozóaljzatot tartalmaznak, és nemcsak az elektromos hálózat felől, hanem egyes eszközök az adatvonali kábelek, antennák irányából is megfelelő védelmet biztosítanak, sőt akkumulátor-áthidalási időt is adnak.

Az Eaton szakembere a következő tanácsokkal szolgál értékes számítástechnikai és audiovizuális készülékeik védelme céljából:

– Válasszon olyan túlfeszültség-védelmi berendezést, amelynek alacsony a feszültség-áteresztő értéke. (A túlfeszültség-védelmi megoldás csak akkor működik, ha a lakásban van szabványnak megfelelő földelés!) Érdemes megjegyezni, hogy kizárólag ez EATON berendezései felelnek meg a szigorú IEC 61643-1 nemzetközi túlfeszültség-védelmi szabványnak.

– Otthoni használatra válasszon a kisebb, kedvező árú túlfeszültség-védelmi berendezések közül, például az PowerStrip 4/6, illetve a Protection Box 1/5/8 berendezéseket. Ha például hifit, tv-t, videó- vagy dvd-lejátszót szeretne megvédeni, akkor elég az egycsatlakozós készülék, ami a konnektorhoz csatlakoztatás után már használható is.

– Az elektronikai eszközök védelmére olyan túlfeszültség-védelmi eszközt célszerű választani, amely az áramlökések által veszélyeztetett összes útvonalat, a többi között az elektromos, a telefonvezetékeket, az adatkábeleket és a koaxiális kábeleket is lefedi. (Protection Box 5 tel@ + TV, Protection Box 8 Tel@ + TV)

– Döntse el, mely eszközök esetében fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek, ezeket szünetmentes tápegységgel lássa el. Ideális megoldásnak kínálkozik a Protection Station termékcsalád. Kis irodáknak is érdemes túlfeszültség-védelmi megoldást alkalmazniuk: egy esetleges túlfeszültség ugyanis nemcsak a berendezéseket (számítógépek, monitorok) teszi tönkre, hanem a gépeken tárolt adatok is elveszhetnek. Kis irodáknak az EATON a Protection Box termékcsalád nagyobb teljesítményű tagjait, a Protection Station család tagjait, az EATON 5E sorozat termékeit ajánlja. Az EATON kombinált túlfeszültség-védelmi megoldásaira vonatkozik a csatlakoztatott berendezésekre vonatkozó korlátlan garancia.

Az új EATON Protection Station mintegy harmincszázalékos energiamegtakarítást eredményez a stand-by üzemmódban levő csatlakoztatott berendezések intelligens lekapcsolásával. A Protection Station az első “mindent egyben” koncepcióra épülő szünetmentes áramforrás (UPS), mely túlfeszültség elleni védelmet és elosztóaljzatokat is tartalmaz. Az újonnan kifejlesztett UPS plug-and-play áramforrásként működve túlfeszültség ellen védi az otthoni számítógépeket, játékkonzolokat és audio/video-berendezéseket.
A Protection Stationt úgy tervezték, hogy energiát és költséget takarítson meg, köszönhetően EcoControl funkciójának. Az EcoControl funkció automatikusan lekapcsolja a fő berendezéshez (pl. számítógép, HD TV vagy digitális AV-eszközök) csatlakoztatott berendezéseket. Az EcoControl funkció és kivételes környezetvédelmi előnyei miatt a Protection Station megkapta az EATON “Green Leaf Solution” cimkét az EATON környezetvédelmi elveinek vevői és fogyasztói iránti elkötelezettségének elismeréseként.
A Protection Station 500 VA, 650 VA és 800 VA modelljei internethez csatlakoztatott személyi számítógépek és multimédiás pc-k, játékkonzolok és perifériák védelméról gondoskodnak feszültségtüskék, feszültségingadozás, villámlás és áramszünet esetén. A nyolc szabványos csatlakozóval (az 500 VA modell esetében hat csatlakozóval) és könnyen cserélhető akkumulátorral ellátott UPS-ek akár 30 perces áthidalási időt is garantálnak egy tipikus személyi számítógép esetén.

A védekezés legegyszerűbb módja természetesen az, hogy hosszabb távollét előtt minden érzékeny háztartási gép és műszaki eszköz tápcsatlakozóját kihúzzuk a fali konnektorból. Persze olyan berendezések is szép számmal vannak, amelyeknél ezt nem tehetjük meg, például a hűtő vagy a riasztó. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a túlfeszültségvédelmi eszközök, amelyek az APC by Schneider Electric kínálatában is többféle változatban elérhetők.

Nem kell semmilyen bonyolult gépezetre gondolnunk: egy ilyen “villámvédő” akár egy hagyományos elektromos elosztó formájában is beszerezhető. A tüskeszűrők és szünetmentes áramforrások egy érkező túlfeszültség esetén a felesleget a lakás elektromos hálózatának földelésébe vezetik el, így a rájuk kapcsolódó eszközökig nem jut el semmilyen károsító hatás. Érdemes tehát pár percnyi figyelmet, valamint egy apróbb befektetést áldozni a biztonságra elutazás előtt, hogy a vakáció végén minden otthoni eszközünk épen várja haza a családot.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő