Connect with us

technokrata

Jobb félni, mint megijedni: Tanácsok a villámkárok megelőzésére

Smart home

Jobb félni, mint megijedni: Tanácsok a villámkárok megelőzésére

A többi évszakhoz képest nyáron gyakrabban előforduló zivatarokra, az azzal együtt járó gyakoribb villámlásokra és -károkra hívja fel a figyelmet az EATON Power Quality és a Schneider Electric.

A nyár a villámlások szempontjából a legveszélyesebb időszak, ilyenkor 4–5 naponként fordul elő villámlással együtt járó zivatar. Az érzékeny elektronikai eszközök – házimozik, számítógépek, televíziók, vetítők – a villámlás okozta túlfeszültség hatására tönkremehetnek. A hazai háztartások 53 százaléka észlelt már áramellátási problémát, harmadrészt villámcsapás okozta túlfeszültség miatt.

Csakhogy a lakosság kétharmada nem tud arról, hogy a villámhárítón kívül egyéb villámvédelmi megoldások is létezhetnek. Az áramellátásban jelentkező túlfeszültségnek két oka van: a kiugróan magas feszültség általában villámcsapás, a „valamivel magasabb” feszültségszint pedig hálózathiba következménye. A villámcsapás okozta túlfeszültség, nemcsak a villamos- és telefonhálózatba, hanem az informatikai és hírközlési rendszereinkbe is behatol. A villám nem csupán ott okoz kárt, ahova becsap: mágneses erőtere indukció útján akár 1 km távolságban is károkat tehet az elektronikus berendezésekben.

A villám valamely elektromos póznába, vezetékbe belecsapva, lökéshullámszerűen indítja útnak a kisüléskor keletkezett túlfeszültséget. Az ilyen lökéshullámok, elérve a lakások és egyéb épületek elektromos hálózatait, a végpontoknál összpontosulnak és adják le teljesítményüket. A végpontokon természetesen valamilyen számunkra fontos készülék helyezkedik el, és a túlfeszültség hatására semmisül meg, vagy válik használhatatlanná.

Zivatar, azaz villámlással és mennydörgéssel kísért légköri jelenség bármelyik évszakban előfordulhat, bár az időjárási megfigyelések statisztikája azt mutatja, hogy május és szeptember között a leggyakoribb. Évente átlagosan 30 olyan nap van, amikor egy adott településen zivatart lehet megfigyelni. A három nyári hónapra ebből 20 nap jut, a többi kilenc hónapra átlagosan 10. Ez azt jelenti, hogy a nyári évszak 92 napja alatt átlagosan 4-5 naponként fordul elő villámlással járó zivatartevékenység.
Köztudottan kétféle készülék-, berendezéshasználó létezik: olyan, aki megtapasztalta már a túlfeszültség következtében bekövetkező adatvesztést és hardverkárokat, és olyan, aki csak ezek után fogja – ha nem alkalmaz valamilyen védelmi megoldást. A villámlás és a villámlás okozta túlfeszültség ellen többféleképpen lehet védekezni. Azoknak, akiknek még nincs túlfeszültség-védelmi berendezésük, a szakember azt javasolja, hogy a nyaralás idejére, amíg nem tartózkodnak otthon, áramtalanítsák az érzékeny berendezéseket. Húzzák ki a konnektorból a televíziót, rádiót, egyéb háztartási berendezést.
A számítógépből is tanácsos áramtalanítani, a kábeleket kihúzni. Aki ezt nem szeretné minden vihar előtt megtenni – a váratlan, hálózati hibából eredő túlfeszültség előtt nem is tudja – annak a túlfeszültség-védelmi berendezés használata a legcélszerűbb.

Túlfeszültség-védelmi berendezések használatakor is többlépcsős védelemre van szükség, hogy hatásos legyen a védelem a villámlás okozta károk ellen: a villámhárító a nagy áram közvetlen romboló hatásától megóvja az ingatlant és lakóit, az elosztószekrényekben található (ha beépítettek ilyet) fedő- és középvédelmi eszközök pedig az igen nagy túlfeszültség-impulzusokat szelídítik meg, így a legnagyobb károktól védenek. A „megszelídített”, ám még mindig nagy energiájú impulzustól helyi túlfeszültség-védelmi eszközök segítségével védhetők meg az

érzékeny elektronikai berendezések. Ezek ára a védeni kívánt eszközök – számítógép, házimozi, televízió – árához képest elenyésző: többmilliós berendezéseket néhány ezer forintos befektetéssel is megvédhetők. Az EATON átfogó áramvédelmi megoldásai (PowerStrip, Protection Box és Protection Station termékcsaládok) használatával a villámlással együtt járó túlfeszültség nem tehet kárt az érzékeny elektronikai berendezésekben. Ezek a termékek 1-8 csatlakozóaljzatot tartalmaznak, és nemcsak az elektromos hálózat felől, hanem egyes eszközök az adatvonali kábelek, antennák irányából is megfelelő védelmet biztosítanak, sőt akkumulátor-áthidalási időt is adnak.

Az Eaton szakembere a következő tanácsokkal szolgál értékes számítástechnikai és audiovizuális készülékeik védelme céljából:

– Válasszon olyan túlfeszültség-védelmi berendezést, amelynek alacsony a feszültség-áteresztő értéke. (A túlfeszültség-védelmi megoldás csak akkor működik, ha a lakásban van szabványnak megfelelő földelés!) Érdemes megjegyezni, hogy kizárólag ez EATON berendezései felelnek meg a szigorú IEC 61643-1 nemzetközi túlfeszültség-védelmi szabványnak.

– Otthoni használatra válasszon a kisebb, kedvező árú túlfeszültség-védelmi berendezések közül, például az PowerStrip 4/6, illetve a Protection Box 1/5/8 berendezéseket. Ha például hifit, tv-t, videó- vagy dvd-lejátszót szeretne megvédeni, akkor elég az egycsatlakozós készülék, ami a konnektorhoz csatlakoztatás után már használható is.

– Az elektronikai eszközök védelmére olyan túlfeszültség-védelmi eszközt célszerű választani, amely az áramlökések által veszélyeztetett összes útvonalat, a többi között az elektromos, a telefonvezetékeket, az adatkábeleket és a koaxiális kábeleket is lefedi. (Protection Box 5 tel@ + TV, Protection Box 8 Tel@ + TV)

– Döntse el, mely eszközök esetében fontos, hogy áramszünet esetén is tovább működjenek, ezeket szünetmentes tápegységgel lássa el. Ideális megoldásnak kínálkozik a Protection Station termékcsalád. Kis irodáknak is érdemes túlfeszültség-védelmi megoldást alkalmazniuk: egy esetleges túlfeszültség ugyanis nemcsak a berendezéseket (számítógépek, monitorok) teszi tönkre, hanem a gépeken tárolt adatok is elveszhetnek. Kis irodáknak az EATON a Protection Box termékcsalád nagyobb teljesítményű tagjait, a Protection Station család tagjait, az EATON 5E sorozat termékeit ajánlja. Az EATON kombinált túlfeszültség-védelmi megoldásaira vonatkozik a csatlakoztatott berendezésekre vonatkozó korlátlan garancia.

Az új EATON Protection Station mintegy harmincszázalékos energiamegtakarítást eredményez a stand-by üzemmódban levő csatlakoztatott berendezések intelligens lekapcsolásával. A Protection Station az első “mindent egyben” koncepcióra épülő szünetmentes áramforrás (UPS), mely túlfeszültség elleni védelmet és elosztóaljzatokat is tartalmaz. Az újonnan kifejlesztett UPS plug-and-play áramforrásként működve túlfeszültség ellen védi az otthoni számítógépeket, játékkonzolokat és audio/video-berendezéseket.
A Protection Stationt úgy tervezték, hogy energiát és költséget takarítson meg, köszönhetően EcoControl funkciójának. Az EcoControl funkció automatikusan lekapcsolja a fő berendezéshez (pl. számítógép, HD TV vagy digitális AV-eszközök) csatlakoztatott berendezéseket. Az EcoControl funkció és kivételes környezetvédelmi előnyei miatt a Protection Station megkapta az EATON “Green Leaf Solution” cimkét az EATON környezetvédelmi elveinek vevői és fogyasztói iránti elkötelezettségének elismeréseként.
A Protection Station 500 VA, 650 VA és 800 VA modelljei internethez csatlakoztatott személyi számítógépek és multimédiás pc-k, játékkonzolok és perifériák védelméról gondoskodnak feszültségtüskék, feszültségingadozás, villámlás és áramszünet esetén. A nyolc szabványos csatlakozóval (az 500 VA modell esetében hat csatlakozóval) és könnyen cserélhető akkumulátorral ellátott UPS-ek akár 30 perces áthidalási időt is garantálnak egy tipikus személyi számítógép esetén.

A védekezés legegyszerűbb módja természetesen az, hogy hosszabb távollét előtt minden érzékeny háztartási gép és műszaki eszköz tápcsatlakozóját kihúzzuk a fali konnektorból. Persze olyan berendezések is szép számmal vannak, amelyeknél ezt nem tehetjük meg, például a hűtő vagy a riasztó. Ilyenkor tesznek jó szolgálatot a túlfeszültségvédelmi eszközök, amelyek az APC by Schneider Electric kínálatában is többféle változatban elérhetők.

Nem kell semmilyen bonyolult gépezetre gondolnunk: egy ilyen “villámvédő” akár egy hagyományos elektromos elosztó formájában is beszerezhető. A tüskeszűrők és szünetmentes áramforrások egy érkező túlfeszültség esetén a felesleget a lakás elektromos hálózatának földelésébe vezetik el, így a rájuk kapcsolódó eszközökig nem jut el semmilyen károsító hatás. Érdemes tehát pár percnyi figyelmet, valamint egy apróbb befektetést áldozni a biztonságra elutazás előtt, hogy a vakáció végén minden otthoni eszközünk épen várja haza a családot.Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek