Connect with us

Hirdetés

technokrata

Teszt: Barracuda Message Archiver 450 – a levelek örzője

egyéb kütyük

Teszt: Barracuda Message Archiver 450 – a levelek örzője

Olyan természetesnek vesszük, hogy az e-maileket elolvassuk, elfelejtjük, de persze elvárjuk, hogy megtaláljuk őket, ha véletlenül eszünkbe jut, hogy valami fontos volt bennük. A Barracuda Message Archiver gondoskodik róla, hogy minden a helyére kerüljön.

Mire jó egy e-mail archiváló? Nézzük csak szárazon, technokrata módon: a Barracuda Message Archiver egy integrált hardver- és szoftvermegoldás, a felhasználók vállalati levelezésének archiválására. Tiszta sor. A rendszer valós időben menti és indexeli az összes e-mailt, ezzel egy időben a felhasználók részére elérhetővé és kereshetővé teszi azokat. Ez is világos. A tesztelt 450-es maximum ezer felhasználó kiszolgálásra képes, két terabájtos tárkapacitással – nem túl izgi, de annál hasznosabb motyó.

Kibontás után így néz ki. Ugye, hogy ez minden, csak nem valami nagy érdekesség?

Kibontás után így néz ki. Ugye, hogy ez első ránézésre minden, csak nem valami óriási érdekesség?

 

Nehéz ilyesmit tesztelni, mert mit is várunk egy hasonló rendszertől? Annyit, hogy működjön, de úgy, hogy aktiválás után rá se kelljen nézni. És ezt tudja. Kezdésként annyi gond volt vele, hogy négy darab USB-s billentyűzet közül csak eggyel volt hajlandó működni, egy Razer gamer billentyűzettel. Mondjuk, ez volt az egyetlen angol kiosztású, szóval lehet, hogy érzékeny az ilyesmire.

Innentől ment minden, mint a karikacsapás, a rendszer könnyen kezelhető és teljesen egyértelmű utasításokat ad arra vonatkozóan, hogy mit is kell csinálni vele. A hálózati beállítások után gépre sem kell dugni, minden opciót lehet weben keresztül, böngészővel állítani. Ezen az oldalon minden szükséges infó le van írva, és ugyan nem állítom, hogy ez alapján egy majom is képes lenne a konfigurálásra, de majdnem.

Egyszerűen nagyszerű: minden beállítás elvégezhető egyszerű böngészővel, akár egy hétköznapi ember is elboldogul a telepítéssel. Ha elég elszánt

Egyszerűen nagyszerű: minden beállítás elvégezhető egyszerű böngészővel, akár egy hétköznapi ember is elboldogul a telepítéssel. Ha elég elszánt…

 

A webes felületen mindenképp meg kell adni az eszköz IP-címét, subnet maskot, alapértelmezett átjárót, a DNS szerverek elérhetőségét, valamint be kell állítani azt a tartományt, ahol a levelező szerver van, és meg kell adni a Barracuda hostnevét is. A következő lépés az aktiválás az adatok értelemszerű kitöltésével, és már mehet is az e-mailek virtuális fiókokba dugdosása.

A korábbi e-maileket nagyon egyszerűen lehet importálni meglévő PST fájlból, lehet szinkronizálni Groupwise szerverrel, és be lehet állítani a helyi levelező szervereket is. A megkötés annyi, hogy a helyi levelező szerver ugyanabban a hálózatban legyen, a következő szerverek támogatottak: Microsoft Exchange, Lotus Domino/Lotus Notes, IPSwitch Imail.

Ahhoz, hogy a Barracuda jól működjön, be kell állítani a szervereken a naplózást. Ha olyan szerver van, amelynek nincs ilyen funkciója, akkor SMTP proxyn keresztül is működik, de ebben az esetben szükség van a Barracuda SPAM Firewallra. Az új üzenetek közvetlen eléréséhez a Barracuda Message Archiver a Microsoft Exchange és más szabványos levelező szerver Journaling funkcióját használja.

Az a jó ezekben a dobozokban, hogy mindegyik majdnem ugyanúgy néz ki. Csak más szám van rajtuk

Az a jó ezekben a dobozokban, hogy mindegyik majdnem ugyanúgy néz ki. Csak más szám van rajtuk

 

Az automatikus víruskeresés alapextra, tehát amelyik cukimacskás levél átmegy a Barracudán, azt már bátran meg lehet nyitni. Ki lehet alakítani SSL-es kapcsolódást is, hogy biztonságos kapcsolaton legyen elérhető a szerver, ezt mindenképp ajánlott is beállítani. Több felhasználó hozható létre tetszőleges jogosultságokkal, egyenként beállítható, hogy mi legyen elérhető az Archiveren belül.

Össze lehet kapcsolni a meglévő LDAP szerverrel, és tökéletesen működik az Active Directoryval is. A rendszer nagy előnye, hogy az archivált levelek között nagyon egyszerű a keresés, aki itt nem talál meg valamit, az valószínűleg nem is tud keresni. Hasznos extra a monitorozó funkció, ez folyamatosan figyeli az eszköz állapotát, ha bármilyen probléma van, akkor e-mailben üzen az adminisztrátornak.

A feneke egyébként ilyen

A feneke egyébként ilyen

 

A Barracuda Message Archiver akkor működik jól, ha a felhasználók nem is tudnak a létezéséről, igazi előnyei csak hosszú távú vállalati alkalmazásban jönnek ki. Egy kis- és középvállalkozás e-mail-kiszolgálására az átszámítva 3,7 millió forintos ár (ebből 810 ezer forint egyéves támogatás: új funkciókat elérhetővé tévő firmware-, valamint vírusadatbázis-frissítéseket tartalmaz) talán sok egy picit, a sok munkavállalót foglalkoztató multik számára viszont jó ár/érték arányú megoldást jelent.



Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés