Connect with us

technokrata

Pár év múlva mást fogunk tévének hívni, mint eddig

hbbtv_photo-03

Smart home

Pár év múlva mást fogunk tévének hívni, mint eddig

Piackutatási adatok szerint jelenleg már több mint 200 ezer hibrid okostévé van a hazai háztartásokban, és ezek közel 10 százalékán már használták is a HbbTV-szolgáltatást. Hogy mi is az a HbbTV?

A HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) a földfelszíni digitális televíziós hálózaton kialakított, interaktív szolgáltatásokat nyújtani képes szabvány. A HbbTV-szolgáltatás keretében a DVB-T műsorszóró hálózaton sugárzott televízió- és rádióprogramok mellett internethálózaton eljuttatott multimédiás tartalmakkal bővíthető a kínálat, amely interaktív szolgáltatásokkal is kiegészülhet. Jellemzője a nagyon egyszerű használat – egygombos indítás. Európa egyre több országában terjed a hibrid televízió (HbbTV), a nézők a könnyű kezelhetőség miatt hamar megszeretik és használják ezt a szolgáltatást. A televízió-csatornák saját programjuk kiterjesztéseként használják ezt a felületet, és műsoraikhoz kínálnak kiegészítő információkat, érdekességeket.

HbbTV Magyarországon is!

Az Antenna Hungária 2013 októberében a digitális földfelszíni televíziós hálózatán ingyenes hibrid televíziós (HbbTV) tesztsugárzást indított MinDig TV Plusz néven, amely a MinDig TV Infocsatornájáról indítható el a távirányító piros gombjának megnyomásával, az arra alkalmas vevőkészülékeken.

hbbtv_photo-03

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) májusban MédiaKlikk néven indította el HbbTV-szolgáltatását a közszolgálati televízió-csatornákon, az Antenna Hungária, mint technikai háttérszolgáltató műszaki közreműködésével. A szolgáltatást a távirányító piros gombjának megnyomásával lehet elérni a MinDig TV platformon található bármely közszolgálati csatornáról, továbbá egyes kábeltelevíziós és műholdas műsorterjesztő rendszerekből. A portálon a foci vb indulása óta rendkívül gazdag és egyedülálló tartalom várja a nézőket: visszanézhetőek a már lejátszott meccsek, statisztikák és hírek érhetők el. A népszerű sportesemény a statisztikák szerint napról napra egyre több felhasználót vonz a HbbTV-felületre.

Iparági adatok szerint jelenleg már több mint 200 ezer Hbb-képes okostévé van a hazai háztartásokban, és ezek közel 10 százalékán már használták is a szolgáltatást. A Hbb-képes tévékészülékek kiskereskedelmi ára folyamatosan csökken, az újonnan eladott tévék közül már a közepes árkategóriájúak is képesek e funkció megjelenítésére.

Mi kell a HbbTV-szolgáltatás vételéhez?

– egy DVB-T tunerrel rendelkező okostévé, amely HbbTV-funkcióval is rendelkezik,
– az okostévét csatlakoztatni kell egy megfelelő tető vagy szobaantennához és DVB-T vételre kell állítani,
– a tévét csatlakoztatni kell az internethez,
– a tévébeállításokban ellenőrizni kell, hogy a HbbTV-funkció aktív-e vagy be kell kapcsolni.

Hogyan tudom aktiválni a HbbTV-funkciót?

Ezen a linken http://mindigtv.hu/vevoeszkozok további információ érhető el arról, hogy a MinDig TV matricával ellátott okostévék esetében hogyan lehet elérni vagy aktiválni a HbbTV- funkciót.

 Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Face-en

Tesztek