Connect with us

technokrata

Linux fut a szuperszámítógépeken

OpenSuse_Rust_Green_by_techhead89

Office

Linux fut a szuperszámítógépeken

A világ legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeinek több mint felét ipari és vállalati célokra használják

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy a TOP500 projekt legfrissebb listája szerint a száz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép több mint egyharmada SUSE Linux Enterprise Server operációs rendszert futtat.  A nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) legújabb trendjeit nyomon követő és ismertető TOP500 projekt legújabb adatai arra is rávilágítanak, hogy a vállalatok körében egyre többen aknázzák ki a szuperszámítógépek nyújtotta teljesítményt és lehetőségeket.

Az utóbbi években jelentős változások zajlottak a nagy teljesítményű számítástechnikában, ahol a hangsúly fokozatosan eltolódik a nagy teljesítményről a kiemelkedő termelékenység felé. A változások egy része a nyílt forráskódú megoldások és az új fürtkezelési technológiák térnyeréséhez köthető. Az alacsonyabb költségű hardverek elterjedése és a Linux fejlődése jelentősen csökkentette az ilyen jellegű rendszerek árát. A számítási kapacitás pedig néhány év alatt az ezerszeresére nőtt, ami lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az általánosan elérhető hardvereken is kihasználhassák a szuperszámítógépek teljesítményét, HPC Linux fürtök formájában.

Szinte minden iparágban Linux fürtök bevezetésével érik el a minél hatékonyabb üzleti működéshez szükséges informatikai teljesítményjavulást. Az olajfeltárás során alkalmazott szeizmikus elemzés, a motor- és repülőgép-tervezésben használatos aerodinamikai szimuláció, a hollywoodi filmes trükkök, az egészségügyi kutatásokban alkalmazott molekuláris modellezés, a kiválóan méretezhető üzleti számítástechnika vagy az adatbányászatot és az üzleti elemzést igénylő üzleti modellek területén egyaránt jól hasznosítható a nagy teljesítményű számítástechnika.

OpenSuse_Rust_Green_by_techhead89

A SUSE komoly erőforrásokat fektet a szuperszámítógépek gyorsaságát fokozó megoldások fejlesztésébe, és partneri együttműködésben áll az összes jelentős HPC hardvergyártóval és chipgyártóval – köztük az SGI, a HP, az IBM, a Cray és az Intel vállalatokkal, hogy a közösen kifejlesztett iparági megoldások minden kihívásnak megfeleljenek.

A TOP500 listán ma már 270 olyan ipari szuperszámítógép szerepel, amelyek nem oktatási, kutatási vagy kormányzati intézmény tulajdonában állnak, hanem különböző iparágak igényeit elégítik ki. A rangsor 11. helyén található a leggyorsabb ipari szuperszámítógép, a francia Total vállalat tulajdonában álló Pangea, amelyben SUSE Linux Enterprise Server alapokon futó SGI ICE X rendszer működik.

suse_linux

1992 óta a SUSE mérnökei jelentős eredményeket értek el a Linux-kernel és a kernelhez kapcsolódó, teljesítménynövelő technológiák fejlesztése terén. A SUSE Linux Enterprise Server volt az első Linux operációs rendszer a piacon, amely támogatta a 64 bites chipseteket. További előnyt biztosít a HPC közösség és a partnerek számára, hogy a SUSE Linux Enterprise Server rendszereken is elérhető a rendkívül jól méretezhető, párhuzamos, elosztott fájlrendszer, a Lustre, valamint a kiváló teljesítményű és megbízható,  egységes, elosztott tárolási rendszer, a Ceph.Szólj hozzá!

További Office

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle