Connect with us

Hirdetés

technokrata

Simán nyomtathatunk magunknak igazi fegyvert

Smart home

Simán nyomtathatunk magunknak igazi fegyvert

Egy házilag nyomtatott fegyverrel 6 lövést sikerült leadni, mielőtt darabjaira esett. Új problémák merültek fel a 3D nyomtatás körül, ugyanis amit lehet rosszra használni, azt használják is.

A lőfegyverek vásárlásáról és birtoklásáról évtizedek óta zajló ádáz vita újabb vetülettel egészül ki az Egyesült Államokban: nevezetesen azzal a problémával, hogy 3D-s nyomtatóval gyakorlatilag bárki képes lőfegyvert gyártani.

“Egy otthoni használatra készült 3D-nyomtatóval fegyvert tudsz készíteni, nem kell hozzá más, mint ABS(akrilnitril-butadién-sztirol)-műanyag, amelyből a legók is vannak. De akár nylont is használhatsz, habár úgy elég nehéz – idézte a ScienceDaily.com tudományos hírportál Hod Lipsont, az ithacai Cornell Egyetem mérnök professzorát, a 3D-technológia egyik úttörőjét. – Persze nem mesterlövészpuska fog kikerülni a kezed közül, és nem tudsz majd vele tíz lövedéket kilőni egy másodperc alatt, de egy biztos: veszélyes fegyverre tehetsz szert.”

Megítélése szerint a jelenlegi törvények vajmi keveset érnek, ha egy elszánt bűnöző vagy egy ügyes kezű tizenéves a fejébe veszi, hogy plasztik fegyvert és nagykapacitású tölténytárt készít. Lipson közlése szerint az interneten több fegyvergyártási tervrajzot és technológiai leírást lehet találni 3D-s nyomtatóra. “Néhány ezek közül egyáltalán nem biztonságos… És nem is elsősorban a bűnözők miatt aggódom, hanem az ártatlan tizenévesek miatt, akik könnyen megsebesíthetik magukat, ha nem megfelelő eljárást vagy anyagot vesznek igénybe” – hangsúlyozta a professzor.

Mivel nem tömeges gyártásról van szó, a szakértő szerint elég egy viszonylag kisméretű, személyi használatú gyártórendszer, amelynek segítségével az eddigieknél még nagyobb titokban, a hatóságokat kijátszva előállítható lőfegyver. A professzor a megoldást nem a lőfegyverek és a fegyveralkatrészek ellenőrzésének a szigorításában látja, hanem a puskapor korlátozásában. “Puskaporra van szükséged, ha tüzelni akarsz egy fegyverrel. Márpedig rendelettel szabályozni lehetne a puskaporhoz való hozzáférést” – vetette fel.

3d-printed-gunLipson kollégájával, Melba Kurmannal nemrég könyvet jelentetett meg a 3D-s technológiákról. A kötetben külön fejezet foglalkozik a “3D-nyomtatási technológia és a törvények” kapcsolatáról, közelebbről azokról a jogi és morális kihívásokról, amelyeket a 3D-nyomtatókkal készíthető lőfegyverek ügye felvet. (MTI)

3d-printed-ar-15-gun-lower



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés