Connect with us

Hirdetés

technokrata

Marsi körülmények” között tesztelik a Puli holdjárót

Smart home

Marsi körülmények” között tesztelik a Puli holdjárót

Az Osztrák Űrfórum szervezésében Marokkóban teszteli “marsi körülmények” között a Google Lunar X Prize nemzetközi pályázatára készült holdjáróját a Puli Space Technologies Kft. csapata.

A MARS2013 szimulációs kísérletsorozat keretében február 1. és 28. között szimulált marsi kiküldetés keretében számos kísérletet hajtanak végre meghívott csapatok, így a Puli Space csapata is. Bár a Puli a Holdra készül, nem pedig a Marsra, a mérnökök számára ez remek alkalom, hogy a rover stabilitását, megbízhatóságát és felkészültségét teszteljék.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Az Osztrák Űrfórum céljai közt szerepel a műszaki és természettudományok népszerűsítése, a fiatalok megnyerése ezeknek a kutatási területeknek. A fórumon húsz nemzet mintegy száz kutatója tizenkét különböző kísérlettel vesz részt.      A magyar csapat tagjai Budapestről irányítják a sivatagba kiszállított holdjárót. Sztereókamerák segítségével térképezik fel a jármű környezetét, és határozzák meg az útvonalát, épp úgy, ahogy a Hold esetében tervezik.

Pacher Tibor fizikusMTI Fotó: Illyés Tibor

Pacher Tibor fizikus
MTI Fotó: Illyés Tibor

Fáber Dávid, a Puli csapatának tagja elmondta a már működőképes prototípus kipróbálásához nehéz Magyarországon megteremteni a Holdhoz hasonló feltételeket, ezért remek lehetőség az osztrák szervezésű fórum. A Szahara körülményei megfelelő módon szimulálják ha nem is a Hold, de a Mars körülményeit, így tesztelhetik a Puli Space mechanikai elemeit, hőháztartását, energiagazdálkodását, autonóm programmódozatait. A marokkói “kiküldetés” ideje alatt a küldetésirányítási központot a csapat a budapesti Városházán működteti.

Az űrkutatás népszerűsítésével foglalkozó Pacher Tibor, a Puli csapat vezetője és alapítója elmondta, hogy a Puli harmincfős, önkéntesen dolgozó csapata eddig mintegy 25 ezer munkaórát fektetett be – szabadidejében – a holdjáró elkészítésébe.

A Puli Space csapata áprilisban Santiago de Chilébe utazik, ahol megrendezik a versenyben részt vevő csapatok fórumát. Itt az információcsere mellett lehetőség nyílhat a holdjárók kipróbálására is az Atacama-sivatagban. A rover tökéletesítése után megoldandó feladat a jármű feljuttatása a Holdra. A versenyző csapatok közül eddig három jelentette be, hogy már megszülettek pontos terveik. (MTI)



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés