Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újra működik a világ legöregebb digitális számítógépe

Smart home

Újra működik a világ legöregebb digitális számítógépe

A két és fél tonnát nyomó, 61 esztendős brit óriást, a Boszorkányt évekig szerelték a szakemberek, hogy évtizedek múltával ismét üzembe helyezhessék az informatika történelmének fontos mérföldkövét.

A Harwell Dekatron, amelyet Witch (Wolverhampton Instrument for Teaching Computing from Harwell) néven is emlegetnek, tízezer mozgó alkatrészből áll, és szolgálati ideje alatt olykor heti nyolcvan órát is dolgozott megállás nélkül. A számítógép-matuzsálemet csapatnyi önkéntes szerelte össze a buckinghamshire-i Számítástechnikai Nemzeti Múzeum kurátoraként tevékenykedő Kevin Murrell irányításával. A reneszánszát élő gépóriást az intézményben kereshetik fel az érdeklődők.

A masinát 1951-ben állították szolgálatba a harwelli Atomenergia Kutatóintézetben, ahol matematikai modellezésre használták. A gépnek akár tíz másodpercbe is telt két szám összeszorzása, de mégis hasznos és megbecsült tagja volt a kutatócsoportnak.

Alig hat évvel később, 1957-ben azonban már elavultnak számított az újabb számítógépekhez képest, ezért a ma már Wolverhampton-i Egyetem néven működő felsőoktatási intézménynek ajándékozták, ahol programozás oktatásra használták, és ráaggatták a Witch (Boszorkány) becenevet. A számítógépet 1973-ban a birminghami Tudományos és Ipari Múzeumnak adományozták, ahol 24 éven át látogathatták az érdeklődők, mígnem az intézmény végleg bezárta kapuit, és a masinát szétszerelve elraktározták. Kevin Murrell is a birminghami múzeumban találkozott először a gépóriással, még az 1970-es években. A tinédzser fiú azonnal beleszeretett, ám a múzeum bezárása után a számítógép eltűnt a nyilvánosság szeme elől.

“Négy évvel ezelőtt éppen fényképek után kutattam egy raktárközpontban, amikor megakadt a szemem a számítógép irányító paneljén” – mondta Murrell. Három évvel később a Witch ismét régi fényében ragyogott. A gépet nagyrészt eredeti alkatrészeinek – köztük 480 relének és 828 dekatroncsőnek – a felhasználásával szerelték össze.(MTI)



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés