Connect with us

technokrata

Kézben elfér az Intel miniszámítógépe

Smart home

Kézben elfér az Intel miniszámítógépe

Nagyjából 70.000 forintért vághatjuk zsebre saját számítógépünket, méghozzá a szó szoros értelemben.

Az Intel Next Unit Computing (NUC) számítógépe végre elkészült és kompaktabb, mint bármi. Egy miniszámítógép, amely a kabátzsebben elfér. Persze vannak hátrányai is, mint például a merevlemez hiánya, vagy hogy az egyik verzióban Ethernet csatlakozó van, a másikban meg Thunderbolt, de a technikai megoldás miatt mindenképpen le a kalappal az Intel előtt.

Maga az alaplap egy 10×10 centiméteres házban található, amiben szinte semmi sincs, de mindennek elő van készítve a helye. Ott még nem tartunk, hogy egy gombelembe beleférne több 100 gigabájt adat, ezért egy mSATA porton keresztül kell egy külső merevlemezt csatlakoztatnunk a NUC-ra. Bármelyik verziót is rendeljük meg a kettőből, mindkét esetben rendelkezésünkre áll 2 darab DDR3 SO-DIMM hely, amibe memóriát kell szereznünk.

A NUC-ban már előre behelyezték a processzort, ami egy Intel Core-i3 3217U 1.8 GHz-es lapka, amely nagyjából fele olyan erős, mint az asztali verzió. Portokkal bőségesen el van látva a kis doboz. Típustól függően egy vagy két HDMI porttal is rendelkezik, ezen vezethetjük ki a számítógép jelét a monitorra, tévére, USB-ből 3 darab is megtalálható rajta, igaz, csak 2.0-ás verzióban, míg az egyik típuson Thunderbolt van, addig a másikon Ethernet csatlakozó, ezeken kívül még van mini PCIe (fele méretű kártyáknak, például WiFi-nek) és teljes értékű mini PCIe kártyahely is. A Next Unit Computing nem a nagy hardverifényű dolgokra lett kitalálva, de kompakt mérete és tudása a belépőszintű számítógépeknél jobb eszközt ad a kezünkbe.

A 300 dollár körüli ár csábító lehet, igaz, a NUC-ba még venni kell memóriát, WiFi-t és külső tárhelyet is, de akinek van fölös 100 ezer forintja és utálja, ha sok helyet foglal a számítógépe, annak bőven ajánlom. Leginkább Windows 8-hoz való.Szólj hozzá!

További Smart home

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin