Connect with us

technokrata

Húszezer “okosárammérőt” szerelnek be családoknál, vállalkozásoknál

Download

Smart home

Húszezer “okosárammérőt” szerelnek be családoknál, vállalkozásoknál

Az ellenőrizhetőbb mérési rendszer bevezetését előkészítő mintaprojekt keretében még a nyáron “okosárammérőket” szerelnek be húszezer háztartásban és kisvállalkozásnál, az ország 550 településén.

Az “okosmérés” előnye, hogy a fogyasztók a folyamatosan rögzített adatokat a kijelzőn vagy az interneten pontosan nyomon követhetik, és tudatosabb energiafelhasználással megtakarítást érhetnek el.

Az új rendszer ugyanakkor a szolgáltatók számára is előnyös, egyebek mellett távleolvasással és -vezérléssel is csökkenthetik költségeiket. Az okoskészülékek a hibabejelentések ellenőrzésében és a hiba pontos helyének megtalálásában is segítenek. A magyarországi villamosenergia-elosztók – az EDF Démász Hálózati Kft., az Elmű Hálózati Kft., az Émász Hálózati Kft. és az E.On Hálózat cégcsoport – az uniós és a hazai szabályozással összhangban kezdték el az új mérési rendszer bevezetését előkészítő  projekt megvalósítását. A tervek szerint országos szinten 2020-ig vezetnék be a rendszert.

A mintaprojektbe bevont fogyasztók listáját úgy állítják össze, hogy az a lehető legjobban reprezentálja az országos fogyasztási szokásokat – ismertették a sajtótájékoztatón a társaságok szakértői. A részvétel önkéntes.A fogyasztási adatokat az ősztől gyűjtik. A projekt elején, illetve a végén 12 ezer fogyasztót közvélemény-kutatás formájában is megkeresnek.

A programba bevont ügyfeleknek a jövő év elején új tarifacsomagot is ajánlanak, ami szintén lehetőséget nyújt költségeik csökkentésére. A tapasztalatokat egy év után összegzik. Elemzés készül arról, hogy az “okosmérők” használata mennyire alakította át a fogyasztási szokásokat, és átlagosan mekkora költségmegtakarítást értek el vele. Várhatóan 2014 tavaszára készül el a záró jelentés, amely segít abban a döntésben, hogy Magyarország milyen formában, illetve mértékben vezesse be az “okosmérést”.
A mintaprojekt 1 milliárd forintra becsült költségét a villamosenergia-elosztó társaságok állják. (MTI)Szólj hozzá!

További Smart home

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák