Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megfelelő szemüveggel megszüntethető a számítógép okozta nyak- és fejfájás

Smart home

Megfelelő szemüveggel megszüntethető a számítógép okozta nyak- és fejfájás

Ma már rengetegen dolgoznak számítógépen vagy töltik szabadidejük jelentős részét is a képernyő előtt. Ez komoly mértékben igénybe veszi a szemet, ráadásul a szemüvegeseknek külön gond, hogy ehhez a speciális helyzethez alkalmazkodjanak.

A legnagyobb múltú európai szemüveglencse-gyártó, a Carl Zeiss Vision olyan lencsét fejlesztett ki, amely éppen erre a helyzetre nyújt megoldást: irodai szemüvegeik („Officelens”) pontosan az egyedi munkatávolságra szabhatók, megkímélik a szemet, a monitor előtt dolgozóknál gyakori nyak- és fejfájás vagy szemfáradtság nem jelentkezik.
A számítógép monitora előtt ülve órákig fókuszálunk egy közeli pontra. Munka közben a szem folyamatosan ide-oda mozog a képernyő, a telefon kijelzője és az asztalon található dokumentumok között. Eközben váltakozva kell a „nagyon közeli”, a „közeli” és a „közepes” távolságban lévő tárgyakra fókuszálnunk. A különböző távolságokban levő dolgokat sokszor csak akkor látjuk tisztán, ha természetellenes pózt veszünk fel. Így viszont fejünk, nyakunk, hátunk és szemünk is gyorsan megfájdulhat az erőlködéstől.

A hagyományos olvasószemüvegek vagy a progresszív lencsék nem nyújtanak kényelmes látást ezekben a szituációkban. A képernyőn megjelenő képek vagy szövegek éles látásához az olvasószemüveget viselő embereknek előre kell hajolniuk, megerőltetve hátukat és nyakukat. A progresszív lencséken keresztül attól függően éles a közeli, közepes vagy távoli tárgy, hogy viselőjük a lencse melyik részén – alul vagy felül – néz át. Ahhoz, hogy a progresszív lencse viselője tisztán lásson a közeli vagy középső látástartományban, hátra kell döntenie a fejét, természetellenes testhelyzetet felvéve.

A Carl Zeiss Vision új irodai szemüvegei kiküszöbölik ezeket a problémákat. A közeli és a közepes tartományban akkor látunk élesen, ha sikerül pontosan meghatároznunk a szükséges maximális köztes távolságot (Maximum Intermediate Distance, rövidítve M.I.D.). Ez a szemüveg viselőjének személyes látómezején belüli közeli és közepes távolságú tárgyakon alapul. Az M.I.D. technológia három különböző lehetőséget kínál: „közeli”, „szobai” és „egyedi” lencsét, amelyek maximális látástartományukban és kialakításukban különböznek egymástól. A „közeli” lencsekategória a látómezőt legfeljebb két méterre fókuszálja. Tökéletes azoknak, akik sokat olvasnak, és a közeli távolságban levő tárgyakat ― mint például a számítógép képernyőjét ― is tisztán akarják látni. A „szobai” kategóriát úgy tervezték, hogy tökéletes látást biztosítson legfeljebb négy méteres tartományra. Azoknak ideális, akik sok időt töltenek számítógépes munkával, de bemutatókat is tartanak vagy rendszeresen vesznek részt megbeszéléseken. Ráadásul azoknak is tökéletes megoldás, akik szeretnek szörfölni a weben és közben tévét nézni. A ZEISS „Officelens” sok más újdonsággal együtt május 7-től érhető el a magyarországi optikai boltokban.



Szólj hozzá!

További Smart home

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés